Polewa czekoladowa

Idealnie gładka polewa czekoladowa. Wystarczą tylko cztery składnik i kilka chwil gotowania. Polewa czekoladowa pięknie udekoruje babeczki, ciasta i inne wypieki. Na święta polewa czekoladowa to hit!

Dodany przez:

Sosy i dipy

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 1 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 1/2 tabliczki czekolady deserowej
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki cukru
  • odrobina mleka

Przygotowanie

  1. Czekoladę rozkruszamy, dodajemy masło i cukier.
  2. Podgrzewamy na małym ogniu, do rozpuszczenia cukru.
  3. Wlewamy troszkę mleka, mieszamy. Polewa czekoladowa ma być gładka, więc masa musi być jednolita.
  4. Jak rozpoznać, że jest gotowa? Polewa czekoladowa ma jednolitą konsystencję. Czekolada nie oddziela się od masła, co często się zdarza.
  5. Polecam! Prawdziwie słodka polewa czekoladowa gotowa!

Komentarz redakcji

Polewa czekoladowa wyjdzie najlepsze, jeśli użyjemy dobrej jakości czekolady i prawdziwego masła. Unikajmy produktów czekoladopodobnych i miksów tłuszczowych - przez źle dobrane składniki najczęściej polewa czekoladowa się nie udaje.
deser cukier polewa czekoladowa mleko czekolada deserowa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze