Polewa czekoladowa z czekolady

Polewa czekoladowa z czekolady to jeden z tych przepisów, które warto znać. Jest idealnie gładka, a do jej przygotowania wystarczą tylko cztery składniki i kilka chwil gotowania. Polewa z czekolady pięknie udekoruje babeczki, ciasta i inne wypieki. Na święta i inne okazje polewa czekoladowa to hit! Taki sos czekoladowy może być używany do różnych deserów – jest po prostu przepyszny.

dodany przez: Kulinarna Ania

polewa czekoladowa

Czas przygotowania:
10min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.37 z 174 głosów)

Polewa czekoladowa z czekolady - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • polewa-czekoladowa 1.

    Czekoladę rozkruszamy, dodajemy masło i cukier. Podgrzewamy na małym ogniu, do rozpuszczenia cukru. Wlewamy troszkę mleka, mieszamy. Polewa czekoladowa ma być gładka, więc masa musi być jednolita.

  • polewa-czekoladowa 2.

    Jak rozpoznać, że jest gotowa? Polewa czekoladowa z czekolady ma jednolitą konsystencję. Czekolada nie oddziela się od masła, co często się zdarza. Polecam! Prawdziwie słodka polewa czekoladowa z czekolady gotowa!

Porady

W przepisie na polewę czekoladową wykorzystujemy:

  • czekoladę – najlepsza będzie gorzka lub deserowa
  • cukier – można dać mniej, zależnie od upodobań
  • mleko – o dowolnej zawartości tłuszczu

     

Notka redakcyjna

Polewa czekoladowa – przepis prosty

Jak zrobić polewę czekoladową? To banalnie proste. Polewa czekoladowa w naszym przepisie powstaje z czekolady. W internecie możecie znaleźć też przepisy z wykorzystaniem kakao. 

Polewa czekoladowa wyjdzie najlepsza, jeśli użyjemy dobrej jakości czekolady i prawdziwego masła. Unikajmy produktów czekoladopodobnych i miksów tłuszczowych - przez źle dobrane składniki najczęściej polewa czekoladowa się nie udaje. Dobrym pomysłem jest użycie do polewy czekoladowej czekolady gorzkiej, z dużą zawartością kakao. W sklepach znajdziecie czekolady nawet z 80% kakao. Zawsze sprawdźcie przed dodaniem polewy do wypieków, czy ma odpowiedni smak. Polewa z gorzkiej czekolady może stanowić dobry kontrast do bardzo słodkich ciast, na przykład z kremami. 

Polewa czekoladowa powinna mieć lekko gęstą konsystencję i dać łatwo rozprowadzić się na cieście czy innych wypiekach. Po zastygnięciu polewa z czekolady będzie błyszcząca. 

Polewa z czekolady mlecznej

Polewa czekoladowa uda się także, jeśli wykorzystamy inny rodzaj czekolady niż gorzka i deserowa. Używając na przykład czekolady mlecznej, możemy nieco zmniejszyć ilość dosypywanego cukru. Ciekawym pomysłem jest także użycie czekolady białej. Jej smak świetnie pasuje do ciast owocowych, na przykład z malinami czy truskawkami, wypieków z zieloną herbatą matcha czy deserów z pistacjami. Do polewy nie nadają się czekolady nadziewane czy z dodatkami, na przykład w postaci orzechów. Jeśli chcemy dodać je do polewy, zróbmy to na ostatnim etapie jej przygotowywania. Możemy też orzechy czy rodzynki dodać na ciasto już po polaniu go polewą czekoladową. Warto wszelkie ozdoby ciasta i dodatki położyć na polewę zanim zastygnie, dzięki czemu nie będą spadać z ciasta podczas krojenia i jedzenia. Sos czekoladowy ma przecież nie tylko ozdobić deser, ale też pysznie smakować.

Sos czekoladowy

A jak polewa czekoladowa w łatwy sposób może zamienić się w sos czekoladowy? Dodajmy nieco więcej kremówki i dodatkowo doprawmy ją ciekawymi dodatkami - szczypta soli, chili lub cynamonu sprawi, że sos czekoladowy możemy dodać zarówno do deserów lodowych, owoców czy dań mięsny, Bawmy się smakami, bo sos czekoladowy pasuje zarówno do słodkich, jak i wytrawnych propozycji.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy