Polewa czekoladowa

Idealnie gładka polewa czekoladowa. Wystarczą tylko cztery składnik i kilka chwil gotowania. Polewa czekoladowa pięknie udekoruje babeczki, ciasta i inne wypieki. Na święta polewa czekoladowa to hit!

DeserySosypolewa czekoladowa

Czas przygotowania:
10 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.44 z 149 głosów)

Składniki:

  • 1/2 tabliczki czekolady deserowej
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki cukru
  • odrobina mleka

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Czekoladę rozkruszamy, dodajemy masło i cukier.
  • Podgrzewamy na małym ogniu, do rozpuszczenia cukru.
  • Wlewamy troszkę mleka, mieszamy. Polewa czekoladowa ma być gładka, więc masa musi być jednolita.
  • Jak rozpoznać, że jest gotowa? Polewa czekoladowa ma jednolitą konsystencję. Czekolada nie oddziela się od masła, co często się zdarza.
  • Polecam! Prawdziwie słodka polewa czekoladowa gotowa!

Notka redakcyjna

Polewa czekoladowa wyjdzie najlepsze, jeśli użyjemy dobrej jakości czekolady i prawdziwego masła. Unikajmy produktów czekoladopodobnych i miksów tłuszczowych - przez źle dobrane składniki najczęściej polewa czekoladowa się nie udaje.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy