Ciasto dyniowe to must have każdej jesieni. Już sam aromat wypieku rekompensuje niższą temperaturę za oknem. Słodkie i puszyste ciasto z dyni idealnie komponuje się z cynamonową kawą lub herbatą korzenną, która doskonale rozgrzewa w chłodniejsze pory roku. Z poniższego przepisu zrobicie dyniowe ciasto z delikatną masą z serka philadelphia. Wyższy poziom słodyczy zapewnią rodzynki.
Fot. Monika i Łukasz Giza
(średnia 4.5 z 181 głosów)
Podgrzewanie masła: roztapiamy je w rondelku. Dodajemy cukier i mieszamy do połączenia składników.
Dodanie purée z dyni: masło przekładamy do większej misy. Dodajemy purée z dyni. Sięgamy po jajka i oddzielamy żółtka od białek. Do ciasta dodajemy żółtka. Wszystko dokładnie i energicznie mieszamy.
Składniki suche: do masy na ciasto dyniowe dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki.
Ubijanie białek: w osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę, dodając szczyptę soli. Dodajemy ją do ciasta. Delikatnie mieszamy, łącząc masę.
Pieczenie: ciasto dyniowe wylewamy na tortownicę o średnicy 28 cm lub kwadratową blachę. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 45 minut.
Krem z serka philadelphia: przygotowujemy, kiedy ciasto ostygnie. W wysokim naczyniu ubijamy serek z cukrem pudrem. Wykładamy na wierzch ciasta i ozdabiamy rodzynkami.
Porady
- Do ciasta dyniowego możecie wykorzystać gotowe purée dyniowe ze słoika lub przygotować je wcześniej samodzielnie z pieczonej dyni.
- Ciasto po upieczeniu powinno być puszyste i wilgotne. Jeśli sprawdzacie patyczkiem, czy już można je wyjąć z piekarnika, weźcie pod uwagę to, że trochę ciasta i tak może się przykleić. A jeżeli nie macie pewności, czy jest dobrze wypieczone, można potrzymać je dłużej w piekarniku – do 60 minut.
- Możecie użyć innego kremowego serka typu philadelphia.
- Ciasto wychodzi smaczne z dodatkiem purée dyniowego różnych odmian dyni. Jeśli zdecydowaliście się na purée ze sklepu, sprawdźcie, czy nie zawiera cukru. Jeśli tak jest, to możecie zmniejszyć ilość cukru w przepisie o połowę.
- Cukier biały można zastąpić trzcinowym, a do ciasta dodać cynamon lub przyprawę do piernika, jeśli lubicie bardziej korzenne aromaty.
Jeśli chcecie, aby ciasto dyniowe gościło na waszych stołach o każdej porze roku, przygotujcie przetwory z dyni w słoikach. Będą dobre przez długi czas, jeśli zawekujecie przetwory. Co to znaczy? Gotowe purée z dyni należy nakładać gorące do wyparzonych słoików. Następnie należy owinąć ręcznikiem i w ten sposób pozostawić do ostygnięcia. Jeśli po ostygnięciu pokrywki w słoikach będą wklęsłe, to znaczy że wekowanie się udało. Przetworów, które są szczelnie zamknięte w słoikach, nie trzeba przechowywać w lodówce.
Powyższy przepis na ciasto dyniowe powstał na bazie przepisu Damiana Kordasa z magazynu "Moje Gotowanie" 11/2016.
Komentarze