Ciasto dyniowe z masą serową i rodzynkami

Aromatyczne jesienne wypieki prezentują się i smakują wspaniale - jak to ciasto dyniowe z masą serową i rodzynkami.

Ciastaserniki

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 179 głosów)

Składniki:

  • 20 dag masła
  • szklanka cukru
  • 25 dag purée z dyni
  • 3 jajka
  • 30 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • masa:
  • 25 dag serka typu philadelphia
  • łyżeczka cukru pudru
  • garść rodzynek

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy cukier i mieszamy do jego rozpuszczenia. Tak przygotowaną masę maślaną przelewamy do miski i dodajemy do niej purée z dyni oraz żółtka. Wszystko dokładnie i energicznie mieszamy.
  • Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito i dodajemy partiami do masy
  • za każdym razem dokładnie mieszając
  • aby nie pozostawić grudek mąki w cieście.
  • W drugiej misce białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie partiami dodajemy pianę do masy dyniowej.
  • Pieczemy 45 min w temp. 180°C. W misce łączymy składniki na masę serową. Gdy ciasto się upiecze i wystygnie
  • wykładamy ją na wierzch
  • Przepis Damiana Kordasa z magazynu "Moje Gotowanie" 11/2016

Porady

Polecamy również: zupa z dyni

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy