Tarta dyniowa na kruchym cieście to proste i smaczne danie, które świetnie sprawdzi się w roli obiadu czy też kolacji dla całej rodziny. Możemy serwować ją także na przyjęciu jako przystawkę. Słodki smak dyni świetnie komponuje się z serem fetą oraz wyrazistymi przyprawami, w tym m.in. gałką muszkatołową, tymiankiem, rozmarynem, imbirem i goździkami. Tartę z dynią możemy przygotować również w wersji na słodko. Poniżej podajemy przepis na tartę dyniową w wersji wytrawnej.
StockFood
(średnia 4.5 z 162 głosów)
Ciasto na tartę: mąkę przesiewamy do miski, masło siekamy. Dodajemy 1 jajko, 1 łyżkę zimnej wody i szczyptę soli (2g). Wszystkie składniki szybko zagniatamy na gładkie ciasto. Schładzamy 15 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim wyłożoną papierem do pieczenia formę. Lekko nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Nadzienie: goździki i gałkę ucieramy w moździerzu lub mielimy w młynku. Cebulę drobno siekamy. Ser żółty ścieramy na tarce. Do miski wbijamy 4 jajka i lekko ubijamy, dolewając mleko. Dodajemy purée z dyni, sól, imbir, gałkę muszkatołową, goździki i pieprz, dokładnie mieszamy. Do masy wsypujemy posiekaną cebulę oraz żółty ser, mieszamy.
Pieczenie: Masę wylewamy na podpieczone ciasto. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy 35 minut. Ciasto wyjmujemy, posypujemy pokruszonym serem feta i zapiekamy jeszcze 5-10 minut. Tartę posypujemy rozmarynem i tymiankiem. Podajemy na ciepło.
Kalorie: 160
Ilość porcji: 8
Porady
- w przepisie używamy puree z dyni - łatwo zrobić je, piekąc dynię hokkaido (zobacz przepis: pieczona dynia w najprostszym przepisie) lub wykorzystując dynię mrożoną - podgrzewając kawałki, blendując na puree
- nasza tarta dyniowa na słono zawiera 2 rodzaje sera - ser feta, który nada słonawego smaku i fajnej konsystencji oraz sera żółtego, który pysznie się roztopi. Sprawdzi się ser cheddar.
Alternatywą dla naszej propozycji tarty z dynią w wersji wytrawnej, świetnie sprawdzającej się na obiad czy kolację, jest tarta dyniowa na słodko. Możemy serwować ją w roli oryginalnego deseru. Spód do tej tarty również przygotowujemy z ciasta kruchego. Dla ułatwienia możemy wykorzystać kruche ciasteczka – skróci nam to czas przygotowania tarty. Z kolei do masy musimy wykorzystać: dynię (w formie purée), jajka, cukier, mąkę ziemniaczaną (dla zagęszczenia), skórkę z pomarańczy oraz ser ricotta. Opcjonalnie możemy dodać też kilka kropel olejku waniliowego bądź pomarańczowego. Do dekoracji tarty dyniowej możemy wykorzystać skórę pomarańczową, orzechy (np. włoskie lub piniowe) i gęstą, bitą śmietanę. Jeśli nasi goście przepadają za oryginalnymi deserami, to koniecznie powinniśmy spróbować przygotować również sernik dyniowy.
Komentarze