Przyprawa do piernika

Przyprawa do piernika to mieszanka korzennych aromatów, niezbędnych w zimowej kuchni. Jej głównym składnikiem jest cynamon, który odpowiada za piękny zapach wypieków. Można stosować ją również do grzańca, domowych trunków, zimowej herbaty, serników, ciast i muffinek. Pasuje także do indyjskich potraw, dań mięsnych (ale w niewielkiej ilości), warzywnych i świątecznych śledzi. Domowa przyprawa do piernika jest niezwykle wydajna, zdrowa i rozgrzewająca, a do tego w robi się ją niezwykle łatwo. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dodatki

Czas przygotowania:
10min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.51 z 199 głosów)

Przyprawa do piernika - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie przypraw: goździki, anyż i ziarna kolendry należy zmielić w młynku lub rozetrzeć w moździerzu. Podobnie postępujemy z kardamonem, zielem angielskim i pieprzem – można też użyć wersji już zmielonej (ale będzie mniej aromatyczna). Gałkę muszkatołową ścieramy na tarce z bardzo drobnymi oczkami.

  • 2.

    Mieszanie przypraw: do pojemnika wsypujemy wszystkie składniki – cynamon, mielony imbir, goździki, anyż, kardamon, gałkę, ziele angielskie i pieprz. Dokładnie mieszamy. Przyprawę do piernika zamykamy w szczelnym pojemniku i przechowujemy w suchym miejscu.

Porady

  • Przydatny będzie elektryczny młynek, za pomocą którego szybko i bez wysiłku przygotujemy wszystkie składniki przyprawy do piernika. Sprawdzi się też młynek do mielenia kawy lub blender ze specjalną nakładką rozdrabniającą.
  • Zamiast cynamonu mielonego możemy wykorzystać kawałek kory cynamonowej, który ścieramy lub mielimy.
  • Intensywności przyprawie doda świeżo mielony czarny pieprz. Możemy też nieco zmienić smak przyprawy do piernika, stosując pieprz kolorowy lub cytrynowy.
  • Proporcje korzennej przyprawy można zmieniać, dostosowując je do swojego smaku. Z powodzeniem można też zrezygnować z któregoś składnika, jeśli akurat nie lubimy danej przyprawy lub mamy na nią uczulenie. 
  • Domową przyprawę do piernika można zrobić również z cukrem, najlepszy będzie wanilinowy. Jeśli zależy nam na słodkim posmaku, ale nie chcemy lub nie możemy używać cukru, to z powodzeniem sprawdzi się również ksylitol lub erytrol.

Notka redakcyjna

Przyprawa do piernika - zalety

Przyprawa do piernika jest obowiązkowym składnikiem wielu świątecznych wypieków. Pierniki w różnych formach, od piernika dojrzewającego, przez małe pierniczki, po kruche ciastka korzenne, pojawiają się na większości polskich stołów w Boże Narodzenie. Za smak wigilijnych ciast odpowiada dobrej jakości przyprawa korzenna. Pewność, że taką właśnie mamy, zyskamy jedynie, przygotowując ją samodzielnie. W sklepach spotkamy gotowe mieszanki, ale najczęściej ich skład pozostawia wiele do życzenia. Na pierwszym miejscu znajduje się cukier, co oznacza, że właśnie jego użyto najwięcej. Z tego powodu są one mniej aromatyczne i oczywiście nie takie zdrowe, jak domowa alternatywa. Mamy również wpływ na jakość poszczególnych składników, a tym samym na końcowy smak.

Wykonana we własnym zakresie przyprawa do piernika to świetna propozycja dla osób na różnego rodzaju dietach i dla osób z alergiami pokarmowymi. Przygotowując ją w domu mogą czuć się bezpiecznie, wiedząc, że nie w niej niepożądanych składników, jak może to mieć miejsce na linii produkcyjnej.

Domową przyprawę do piernika można przechowywać wiele miesięcy, o ile zamkniemy ją w szczelnych pojemnikach lub słoiczkach i postawimy ją w chłodnym miejscu.

Do czego dodać przyprawę do piernika

Przyprawa ta kojarzy się nam przede wszystkim z piernikami. Jednak warto pamiętać, że jest to wyjątkowo aromatyczna mieszanka korzenna, charakteryzująca się dobrym składem. Ma właściwości rozgrzewające, wpływa też na lepsze trawienie. Całorocznie stosowana jest w kuchni indyjskiej, np. do dobrze znanego nam curry. Spotkamy ją również w kuchni marokańskiej. W Polsce cieszy się największą popularnością w okresie jesienno–zimowym, zwłaszcza świątecznym. Najbardziej oczywistym sposobem użycia są oczywiście wszelkiego rodzaju pierniki. Jednak możliwości jest wiele:

  • śledzie korzenne - świetnie odnajdą się na wigilijnym stole,
  • korzenna nalewka - idealnie poprawi trawienie po obfitym posiłku,
  • gulasze mięsne - przyprawa piernikowa dobrze komponuje się z wieprzowiną,
  • pieczenie - jako składnik marynaty,
  • słodkie wypieki - ciasto marchewkowe, pomarańczowe lub muffinki,
  • grzaniec - z jasnego lub ciemnego piwa bądź z czerwonego wina.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy