Przyprawa do piernika to mieszanka korzennych aromatów, niezbędnych w zimowej kuchni. Jej głównym składnikiem jest cynamon, który odpowiada za piękny zapach wypieków. Można stosować ją również do grzańca, domowych trunków, zimowej herbaty, serników, ciast i muffinek. Pasuje także do indyjskich potraw, dań mięsnych (ale w niewielkiej ilości), warzywnych i świątecznych śledzi. Domowa przyprawa do piernika jest niezwykle wydajna, zdrowa i rozgrzewająca, a do tego w robi się ją niezwykle łatwo.
Domowa przyprawa do piernika / fot. StockFood
(średnia 4.51 z 199 głosów)
Przygotowanie przypraw: goździki, anyż i ziarna kolendry należy zmielić w młynku lub rozetrzeć w moździerzu. Podobnie postępujemy z kardamonem, zielem angielskim i pieprzem – można też użyć wersji już zmielonej (ale będzie mniej aromatyczna). Gałkę muszkatołową ścieramy na tarce z bardzo drobnymi oczkami.
Mieszanie przypraw: do pojemnika wsypujemy wszystkie składniki – cynamon, mielony imbir, goździki, anyż, kardamon, gałkę, ziele angielskie i pieprz. Dokładnie mieszamy. Przyprawę do piernika zamykamy w szczelnym pojemniku i przechowujemy w suchym miejscu.
Porady
- Przydatny będzie elektryczny młynek, za pomocą którego szybko i bez wysiłku przygotujemy wszystkie składniki przyprawy do piernika. Sprawdzi się też młynek do mielenia kawy lub blender ze specjalną nakładką rozdrabniającą.
- Zamiast cynamonu mielonego możemy wykorzystać kawałek kory cynamonowej, który ścieramy lub mielimy.
- Intensywności przyprawie doda świeżo mielony czarny pieprz. Możemy też nieco zmienić smak przyprawy do piernika, stosując pieprz kolorowy lub cytrynowy.
- Proporcje korzennej przyprawy można zmieniać, dostosowując je do swojego smaku. Z powodzeniem można też zrezygnować z któregoś składnika, jeśli akurat nie lubimy danej przyprawy lub mamy na nią uczulenie.
- Domową przyprawę do piernika można zrobić również z cukrem, najlepszy będzie wanilinowy. Jeśli zależy nam na słodkim posmaku, ale nie chcemy lub nie możemy używać cukru, to z powodzeniem sprawdzi się również ksylitol lub erytrol.
Przyprawa do piernika jest obowiązkowym składnikiem wielu świątecznych wypieków. Pierniki w różnych formach, od piernika dojrzewającego, przez małe pierniczki, po kruche ciastka korzenne, pojawiają się na większości polskich stołów w Boże Narodzenie. Za smak wigilijnych ciast odpowiada dobrej jakości przyprawa korzenna. Pewność, że taką właśnie mamy, zyskamy jedynie, przygotowując ją samodzielnie. W sklepach spotkamy gotowe mieszanki, ale najczęściej ich skład pozostawia wiele do życzenia. Na pierwszym miejscu znajduje się cukier, co oznacza, że właśnie jego użyto najwięcej. Z tego powodu są one mniej aromatyczne i oczywiście nie takie zdrowe, jak domowa alternatywa. Mamy również wpływ na jakość poszczególnych składników, a tym samym na końcowy smak.
Wykonana we własnym zakresie przyprawa do piernika to świetna propozycja dla osób na różnego rodzaju dietach i dla osób z alergiami pokarmowymi. Przygotowując ją w domu mogą czuć się bezpiecznie, wiedząc, że nie w niej niepożądanych składników, jak może to mieć miejsce na linii produkcyjnej.
Domową przyprawę do piernika można przechowywać wiele miesięcy, o ile zamkniemy ją w szczelnych pojemnikach lub słoiczkach i postawimy ją w chłodnym miejscu.
Przyprawa ta kojarzy się nam przede wszystkim z piernikami. Jednak warto pamiętać, że jest to wyjątkowo aromatyczna mieszanka korzenna, charakteryzująca się dobrym składem. Ma właściwości rozgrzewające, wpływa też na lepsze trawienie. Całorocznie stosowana jest w kuchni indyjskiej, np. do dobrze znanego nam curry. Spotkamy ją również w kuchni marokańskiej. W Polsce cieszy się największą popularnością w okresie jesienno–zimowym, zwłaszcza świątecznym. Najbardziej oczywistym sposobem użycia są oczywiście wszelkiego rodzaju pierniki. Jednak możliwości jest wiele:
Komentarze