Ciasto z delicjami

Ciasto z delicjami to prosty, a przy tym efektowny wypiek na każdą okazję. Sprawdzi się zarówno na codzienny deser dla całej rodziny, jak i na wielkie uroczystości przy wspólnym stole. Biszkopt z delicjami i galaretką smakuje każdemu i zawsze szybko znika ze stołu. Jak zrobić ten hit wszystkich imprez? Zobaczcie nasz prosty przepis krok po kroku!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasta do kawy desery

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.42 z 191 głosów)

Ciasto z delicjami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie: rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. 

  • 2.

    Suche składniki: mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. 

  • 3.

    Mokre składniki: białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę, a pod koniec dosypujemy partiami cukier. Następnie dodajemy stopniowo 8 żółtek. 

  • 4.

    Ciasto: do masy jajecznej dosypujemy partiami przesiane wcześniej suche składniki i wszystko delikatnie mieszamy. 

  • 5.

    Pieczenie ciasta: gotowe ciasto wylewamy na blachę i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około 15 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 

  • 6.

    Masa: odlewamy syrop z brzoskwiń w puszce i gotujemy z nim budyń. Do gorącego budyniu wsypujemy 2 opakowania galaretki i wszystko dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Tak przygotowaną masę odstawiamy do całkowitego wystudzenia. W oddzielnej misce ucieramy masło, a następnie dodajemy do niego wystudzony budyń i miksujemy wszystko na gładki, gęsty krem. Do gotowej masy dorzucamy pokrojone w kostkę brzoskwinie. 

  • 7.

    Galaretka: w 500 ml wody rozpuszczamy galaretkę truskawkową, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia.

  • 8.

    Ciasto z delicjami: na wystudzony biszkopt wkładamy masę budyniową z brzoskwiniami. Na górze układamy ciastka i wszystko zalewamy tężejącą galaretką. Gotowe ciasto z delicjami wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. 

Porady

  • Ciasto z delicjami można przygotować na bazie każdego rodzaju budyniu oraz galaretki. Warto więc kierować się nie tylko ulubionym smakiem, ale i doborem kolorystycznym. Pięknie będzie wyglądało również ciasto z delicjami i galaretką przezroczystą. 
  • Ciasto z delicjami i galaretką można ozdobić wiórkami kokosowymi, startą czekoladą lub kolorową posypką. Piękną i smaczną ozdobą będzie też bita śmietana lub po prostu świeże owoce, zatopione w galaretce razem z delicjami. 
  • Jeśli nie chcecie piec biszkoptu, świetnym wyborem dla was będzie ciasto z delicjami na spodzie z ciasteczek. Wystarczy pokruszyć ulubione herbatniki lub ciastka owsiane i wymieszać powstały proszek z roztopionym masłem. Tak przygotowaną masą wylepiamy dno formy, po czym wkładamy ją do lodówki na kilka godzin. 
  • W  powyższym przepisie używamy brzoskwiń z puszki, jednak w sezonie warto wykorzystać świeże owoce. 
  • Tym, którzy nie przepadają za brzoskwiniami polecamy przygotować pyszne ciasto z delicjami z dodatkiem truskawek, malin, porzeczek czy wiśni. Jeśli natomiast przygotowujecie to ciasto zimą, kiedy dostępność do świeżych owoców jest mniejsza, możecie wykorzystać też owoce mrożone lub takie w syropie ze słoika.

Notka redakcyjna

Ciasto z delicjami - przepis na idealny biszkopt

Jak zrobić ciasto z delicjami? Choć ten przepis może wyglądać na skomplikowany, w rzeczywistości nie jest ani trudny, ani czasochłonny. Podstawą jest dobry biszkopt, a pozostałe kroki to już tylko zmiksowanie szybkiego kremu budyniowego, wymieszanie galaretki i udekorowanie ciasta delicjami. O czym więc należy pamiętać, aby spód wyszedł idealnie?

Podstawą udanego ciasta jest porządnie ubita piana z białek. Aby była sztywna i lśniąca, nie należy zmniejszać ilości cukru, gdyż to właśnie on utrzyma jej strukturę. Ważne jest też, aby nie ubijać jej zbyt długo, gdyż to grozi "przebiciem" piany, a w efekcie jej rozwarstwieniem się. 

Kolejnym ważnym elementem tego przepisu jest przesianie wszystkich sypkich składników, czyli mąki, proszku do pieczenia i kakao. Ten prosty krok jest niezwykle ważny, gdyż to właśnie dzięki niemu ciasto jest dobrze napowietrzone i wyrośnięte.  

Niezwykle istotną zasadą, której należy się trzymać jest także pieczenie biszkoptu bez otwierania drzwiczek piekarnika. Choć nieraz kusi nas, by zajrzeć do środka i sprawdzić stopień wypieczenia, powinniśmy się przed tym powstrzymać, gdyż może to skutkować opadnięciem ciasta i powstaniem zakalca

Ciasto z delicjami - wariacje

Biszkopt z delicjami i galaretką to nie jedyny pomysł na deser z dodatkiem popularnych ciasteczek. Te słodycze można wykorzystywać także do innych wypieków i deserów na zimno. Przepisy na ciasta z delicjami mnożą się w sieci i wciąż powstają nowe wersje smakowe z dodatkiem różnych składników. Wśród receptur spotykamy takie pomysły jak ciasto słoneczna delicja czy ciasto shrek. Niektórzy przygotowują także placek z delicjami i makiem, kokosem lub kajmakiem. Kolejnym pomysłem na deser z dodatkiem popularnych ciastek jest sernik z delicjami. To wariant dla tych, którzy od puszystych biszkoptów wolą kremowe, aksamitne i wilgotne ciasta. Nie brakuje też fanów tego wypieku w wersji na zimno. Ciasto z delicjami bez pieczenia przygotujemy na krakersach, herbatnikach lub biszkoptach. To najszybsza i najprostsza wersja tego przepisu, która zawsze się udaje.

Inne przepisy na ciasta

Ciasto z delicjami to tylko jedna z wielu propozycji na specjalne okazje. Jeśli szukacie pomysłu na efektowny deser, możecie zdecydować się również na ciasta z owocami, czekoladą czy bitą śmietaną. Jednym z ulubionych deserów na wszystkich przyjęciach jest szybki i prosty pleśniak. Aby go zrobić wystarczy tylko kilka składników, a efekt końcowy zawsze wychodzi świetnie. Nieco bardziej wykwintnym wyborem będzie ciasto popapraniec. Ten wypiek wygląda i smakuje obłędnie, dlatego zachwyci nawet najbardziej wybrednych gości. Ciastem, które zawsze robi furorę na imprezach i spotkaniach rodzinnych jest także malinowa chmurka. Gwarantujemy, że posmakuje ona każdemu i z pewnością szybko zniknie ze stołu. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy