Burgery z buraków i kaszy jaglanej

Wegańskie burgery z buraka i kaszy jaglanej to propozycja na smaczny obiad nie tylko dla osób na diecie roślinnej. Pożywne, pełne smaku i witamin warzywne burgery są pyszną alternatywą dla mięsnych kotletów. Sprawdź nasz przepis na wege burgery z buraka i kaszy jaglanej.

dodany przez: marlenas

kotlety burgery

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.52 z 157 głosów)


Kroki przygotowania:

  • buraki-tarte 1. Natkę pietruszki siekamy. Ugotowane i obrane buraki ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Doprawiamy do smaku.
  • burgery-z-buraka-przepis 2. Z masy formujemy kulki i spłaszczamy je rękoma. Burgery muszą być zwarte, aby nie rozpadły się podczas pieczenia. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20 min.

Porady

  • Kasza jaglana. W przepisie użyto dwóch szklanek ugotowanej kaszy jaglanej. Pamiętaj, aby dokładnie ją wypłukać przed ugotowaniem. Kasza jaglana charakteryzuje się lekko gorzkawym smakiem, który może nie odpowiadać każdemu, a który jest wynikiem wysokiej zawartości saponin – naturalnych substancji myjących. Aby się ich pozbyć, przed gotowaniem dokładnie wypłucz kaszę w zimnej wodzie a następnie we wrzątku. Aby kasza była kleista (co jest ważne w przepisie na burgery z buraka), gotujemy ją we wrzącej wodzie w proporcji: 1 objętość kaszy na 3 objętości wody. Dodajemy szczyptę soli i gotujemy do miękkości (około 15 minut), po czym zestawiamy z palnika i odstawiamy garnek na kolejne 10 minut.
  • Do masy na burgery z buraka i kaszy jaglanej warto dodać smażone lub duszone pieczarki – dodadzą burgerom lekko słodkiego, głębokiego smaku umami,

Notka redakcyjna

Burgery z buraka – co zamiast jajek?

Burgery z buraka można przygotować na wiele sposobów. Ważne, by w przepisie zawarty był składnik, który odpowiedni sklei masę na burgery. W wersji wegetariańskiej najłatwiej będzie dodać jajko i odrobinę bułki tartej. Wegańskie burgery z buraka skleić mogą za to: fasola (dowolna odmiana, może być zarówno ugotowana, jak i ta z puszki), ugotowana kasza jaglana, masło orzechowe (trzy łyżki zastępują jedno jajko) a nawet koncentrat pomidorowy – jedna, duża łyżka stołowa zastępuje jedno jajo, a przy okazji dodaje pomidorowego smaku burgerom. Bardziej neutralnym smakowo zamiennikiem jest zmielone siemię lniane. Jedną łyżkę zmielonego (na przykład w młynku do kawy) siemienia lnianego zalewamy trzema łyżkami wrzątku, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut, aż płyn zgęstnieje i nabierze konsystencji żelu. 

Z czym podawać burgery z buraka?

Burgery z buraka i kaszy jaglanej najlepiej wypadną w klasycznej wersji – podane w bułce (maślanej, wieloziarnistej lub grahamce) z sałatą, plastrem sera (również wegańskiego), pomidorem, ogórkiem konserwowym oraz sosami. Burger z buraka i kaszy jaglanej może także zastąpić tradycyjnego kotleta mielonego na niedzielnym obiedzie lub być pożywnym "wkładem" do szkolnej kanapki.

Burgery z buraka – zmycie buraka z rąk

Ścieranie buraków na burgery niesie ze sobą ryzyko pozostawienia trudnych do usunięcia plam z soku na dłoniach, zalecamy zatem założyć do tego rękawiczki ochronne. Jest jednak kilka sprawdzonych sposobów na to jak usunąć sok z buraka z dłoni. Przede wszystkim, dłonie należy opłukać pod bieżącą wodą niezwłocznie po starciu warzyw, a następnie przetrzeć je sokiem z cytryny. Powinien on odbarwić dłonie, ale ten sposób zalecamy tylko, jeśli nie macie żadnych skaleczeń. Innym sposobem jest wtarcie w dłonie soku z ogórka bądź odrobiny sody oczyszczonej.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy