Wegańskie burgery z buraka i kaszy jaglanej to propozycja na smaczny obiad nie tylko dla osób na diecie roślinnej. Pożywne, pełne smaku i witamin warzywne burgery są pyszną alternatywą dla mięsnych kotletów. Sprawdź nasz przepis na wege burgery z buraka i kaszy jaglanej.
istock
Natkę pietruszki siekamy. Ugotowane i obrane buraki ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Doprawiamy do smaku.
Z masy formujemy kulki i spłaszczamy je rękoma. Burgery muszą być zwarte, aby nie rozpadły się podczas pieczenia. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20 min.
Porady
- Kasza jaglana. W przepisie użyto dwóch szklanek ugotowanej kaszy jaglanej. Pamiętaj, aby dokładnie ją wypłukać przed ugotowaniem. Kasza jaglana charakteryzuje się lekko gorzkawym smakiem, który może nie odpowiadać każdemu, a który jest wynikiem wysokiej zawartości saponin – naturalnych substancji myjących. Aby się ich pozbyć, przed gotowaniem dokładnie wypłucz kaszę w zimnej wodzie a następnie we wrzątku. Aby kasza była kleista (co jest ważne w przepisie na burgery z buraka), gotujemy ją we wrzącej wodzie w proporcji: 1 objętość kaszy na 3 objętości wody. Dodajemy szczyptę soli i gotujemy do miękkości (około 15 minut), po czym zestawiamy z palnika i odstawiamy garnek na kolejne 10 minut.
- Do masy na burgery z buraka i kaszy jaglanej warto dodać smażone lub duszone pieczarki – dodadzą burgerom lekko słodkiego, głębokiego smaku umami,
Burgery z buraka można przygotować na wiele sposobów. Ważne, by w przepisie zawarty był składnik, który odpowiedni sklei masę na burgery. W wersji wegetariańskiej najłatwiej będzie dodać jajko i odrobinę bułki tartej. Wegańskie burgery z buraka skleić mogą za to: fasola (dowolna odmiana, może być zarówno ugotowana, jak i ta z puszki), ugotowana kasza jaglana, masło orzechowe (trzy łyżki zastępują jedno jajko) a nawet koncentrat pomidorowy – jedna, duża łyżka stołowa zastępuje jedno jajo, a przy okazji dodaje pomidorowego smaku burgerom. Bardziej neutralnym smakowo zamiennikiem jest zmielone siemię lniane. Jedną łyżkę zmielonego (na przykład w młynku do kawy) siemienia lnianego zalewamy trzema łyżkami wrzątku, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut, aż płyn zgęstnieje i nabierze konsystencji żelu.
Burgery z buraka i kaszy jaglanej najlepiej wypadną w klasycznej wersji – podane w bułce (maślanej, wieloziarnistej lub grahamce) z sałatą, plastrem sera (również wegańskiego), pomidorem, ogórkiem konserwowym oraz sosami. Burger z buraka i kaszy jaglanej może także zastąpić tradycyjnego kotleta mielonego na niedzielnym obiedzie lub być pożywnym "wkładem" do szkolnej kanapki.
Ścieranie buraków na burgery niesie ze sobą ryzyko pozostawienia trudnych do usunięcia plam z soku na dłoniach, zalecamy zatem założyć do tego rękawiczki ochronne. Jest jednak kilka sprawdzonych sposobów na to jak usunąć sok z buraka z dłoni. Przede wszystkim, dłonie należy opłukać pod bieżącą wodą niezwłocznie po starciu warzyw, a następnie przetrzeć je sokiem z cytryny. Powinien on odbarwić dłonie, ale ten sposób zalecamy tylko, jeśli nie macie żadnych skaleczeń. Innym sposobem jest wtarcie w dłonie soku z ogórka bądź odrobiny sody oczyszczonej.
Komentarze