Miętowy chłodnik z groszkiem

Łatwy, jarski, szybki obiad - miętowy chłodnik z groszkiem to propozycja na lato. Orzeźwia, dzięki dodatkowi limonki, i pysznie smakuje. Jeżeli wolicie kwaśne zupy, dodajcie więcej cytrusów.

chłodnik

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 167 głosów)

Składniki:

  • 500 g świeżego zielonego groszku, opłukanego
  • cebula, posiekana
  • łyżka oliwy
  • 1/2 pęczka liści mięty, posiekanych
  • sól, pieprz
  • limonka, wyszorowana i sparzona

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • W garnku szklimy cebulę na rozgrzanej oliwie. Wlewamy ok. 1 l wody (może być bulion warzywny). Wrzucamy posiekaną miętę, doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy groszek. Gotujemy ok. 30 min.
  • Miksujemy, przyprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do wystudzenia, po czym schładzamy w lodówce.
  • Chłodnik podajemy z listkami mięty, skórką otartą z limonki i ew. kilkoma kroplami soku z limonki
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2018

Porady

W krajach anglosaskich stosowana do przyrządzania napojów i koktajli oraz likierów, jak intensywnie zielony Pippermint, który pije się z lodem, przez słomkę. W kuchniach włoskiej i francuskiej świeżym lub suszonym zielem posypuje się się karczochy, szpinak, ziemniaki i pomidory. Nawet słynne chińskie spring rollsy zajada się ze znakomitym sosem i sporą ilością świeżej mięty. Świetnie komponuje się z innymi ziołami przyprawowymi, jak estragon, cząber czy szałwia.

Notka redakcyjna

W krajach anglosaskich stosowana do przyrządzania napojów i koktajli oraz likierów, jak intensywnie zielony Pippermint, który pije się z lodem, przez słomkę. W kuchniach włoskiej i francuskiej świeżym lub suszonym zielem posypuje się się karczochy, szpinak, ziemniaki i pomidory. Nawet słynne chińskie spring rollsy zajada się ze znakomitym sosem i sporą ilością świeżej mięty. Świetnie komponuje się z innymi ziołami przyprawowymi, jak estragon, cząber czy szałwia.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy