Chłodnik z cukinii i pomidorów

Przygotowanie: 10 minut Gotowanie: 20 minut Oczekiwanie: 2 godziny Porcja: 130 kcal Składniki na 4 porcje

Zupychłodnik

Czas przygotowania:
10 min.
Kalorie:
130.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 156 głosów)

Składniki:

  • 3/4 kg cukinii
  • 1/2 kg pomidorów
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki listków bazylii
  • 2 łyżki oliwy
  • sól

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Pomidory sparzyć, obrać, zmiksować. Czosnek obrać, posiekać.
  • Do rondla wlać zmiksowane pomidory i 3 szklanki wody. Dodać czosnek, bazylię, oliwę, sól. Zagotować.
  • Cukinie umyć, zetrzeć na tarce na długie paski. Wrzucić do kremu pomidorowego, gotować 20 minut. Ostudzić, chłodzić ok. 2 godzin.
  • Chłodnik skropić oliwą. Porcje udekorować małymi szaszłykami z mozzarelli, pomidorków koktajlowych i oliwek.

Kalorie: 130.00

Porady

Zobacz też przepis na: Chłodnik pomidorowy z jajkami i tuńczykiem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Główne składniki: