Chłodnik na zsiadłym mleku, z młodymi warzywami

Chłodnik na zsiadłym mleku, z młodymi warzywami to pomysł na wysokobiałkowy i niskokaloryczny obiad. Najlepszy podczas upałów.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

chłodnik

Czas przygotowania:
50min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.5 z 179 głosów)

Chłodnik na zsiadłym mleku, z młodymi warzywami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Buraczki: umytą botwinkę siekamy (razem listkami i buraczki), wrzucamy na lekko osolony, pocukrzony i zakwaszony sokiem z cytryny wrzątek, blanszujemy 5 min, odsączamy na sicie. Zsiadłe mleko mieszamy ze śmietaną albo jogurtem.

  • 2.

    Pozostałe warzywa: ogórek ze skórą kroimy w cienkie plasterki, połowę rzodkiewek ścieramy, połowę tniemy w plasterki. Ścieramy kalarepkę, a ziemniaki ugotowane w mundurkach kroimy w plasterki. Dymki drobno kroimy, oddzielając białe części od zielonych. Koperek i natkę siekamy. Wszystkie warzywa, łącznie z botwinką, oraz białe części dymki mieszamy dokładnie ze zsiadłym mlekiem ze śmietaną lub jogurtem, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Wkładamy połówki jajek, posypujemy szczypiorem z dymek wymieszanym z koprem i natką oraz wybranym pokruszonym serem.

Porady

Zobacz także: chłodnik z ogórkami małosolnymi

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy