Chłodnik na zsiadłym mleku, z młodymi warzywami

Ocena:

4.5 (179)

  • 50 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Chłodnik na zsiadłym mleku, z młodymi warzywami to pomysł na wysokobiałkowy i niskokaloryczny obiad. Najlepszy podczas upałów.

Składniki:

  • botwina  1 pęczek

  • sok z cytryny  0.5 szt.

  • cukier  3 g

  • pieprz  3 g

  • sól  3 g

  • zsiadłe mleko  1.5 l

  • jogurt naturalny  200 ml

  • ogórek  1 szt.

  • rzodkiewka  1 pęczek

  • kalarepa  1 szt.

  • młode ziemniaki  4 szt.

  • dymka  4 szt.

  • koperek  0.5 szt.

  • natka pietruszki  0.5 szt.

  • jajka  4 szt.

  • ser biały  100 g

Chłodnik na zsiadłym mleku, z młodymi warzywami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Buraczki: umytą botwinkę siekamy (razem listkami i buraczki), wrzucamy na lekko osolony, pocukrzony i zakwaszony sokiem z cytryny wrzątek, blanszujemy 5 min, odsączamy na sicie. Zsiadłe mleko mieszamy ze śmietaną albo jogurtem.

  • Krok 2:

    Pozostałe warzywa: ogórek ze skórą kroimy w cienkie plasterki, połowę rzodkiewek ścieramy, połowę tniemy w plasterki. Ścieramy kalarepkę, a ziemniaki ugotowane w mundurkach kroimy w plasterki. Dymki drobno kroimy, oddzielając białe części od zielonych. Koperek i natkę siekamy. Wszystkie warzywa, łącznie z botwinką, oraz białe części dymki mieszamy dokładnie ze zsiadłym mlekiem ze śmietaną lub jogurtem, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Wkładamy połówki jajek, posypujemy szczypiorem z dymek wymieszanym z koprem i natką oraz wybranym pokruszonym serem.

Porady

Zobacz także: chłodnik z ogórkami małosolnymi

 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne