Chłodnik na zsiadłym mleku, z młodymi warzywami

Chłodnik na zsiadłym mleku, z młodymi warzywami to pomysł na wysokobiałkowy i niskokaloryczny obiad. Najlepszy podczas upałów.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

chłodnik botwinka

Czas przygotowania:
50min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 179 głosów)

Składniki:

  • pęczek botwinki
  • sól, pieprz, cukier
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1,5 l zsiadłego mleka
  • kubek kwaśnej śmietany albo gęstego naturalnego jogurtu
  • ogórek sałatkowy
  • pęczek rzodkiewek
  • nieduża kalarepka
  • 4 średniej wielkości młode ziemniaki, ugotowane w łupinach
  • 4 dymki typu paluch
  • po garści koperku i natki pietruszki
  • 4 jajka ugotowane na półtwardo
  • 10 dag białego sera albo fety

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Chłodnik na zsiadłym mleku, z młodymi warzywami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Umytą botwinkę siekamy (razem listki i buraczki), wrzucamy na lekko osolony, pocukrzony i zakwaszony sokiem z cytryny wrzątek, blanszujemy 5 min, odsączamy na sicie. Zsiadłe mleko mieszamy ze śmietaną albo jogurtem. Ogórek ze skórą kroimy w cienkie plasterki, połowę rzodkiewek ścieramy, połowę tniemy w plasterki.
  • Ścieramy kalarepkę, a ziemniaki kroimy w plasterki. Dymki drobno kroimy, oddzielając białe części od zielonych. Koperek i natkę siekamy. Wszystkie warzywa, łącznie z botwinką, oraz białe części dymki mieszamy dokładnie ze zsiadłym mlekiem ze śmietaną lub jogurtem, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Wkładamy połówki jajek, posypujemy szczypiorem z dymek wymieszanym z koprem i natką oraz wybranym pokruszonym serem.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2016.

Porady

Zobacz także: chłodnik z ogórkami małosolnymi

 


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy