Chłodnik na zsiadłym mleku, z młodymi warzywami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Umytą botwinkę siekamy (razem listki i buraczki), wrzucamy na lekko osolony, pocukrzony i zakwaszony sokiem z cytryny wrzątek, blanszujemy 5 min, odsączamy na sicie. Zsiadłe mleko mieszamy ze śmietaną albo jogurtem. Ogórek ze skórą kroimy w cienkie plasterki, połowę rzodkiewek ścieramy, połowę tniemy w plasterki.
Ścieramy kalarepkę, a ziemniaki kroimy w plasterki. Dymki drobno kroimy, oddzielając białe części od zielonych. Koperek i natkę siekamy. Wszystkie warzywa, łącznie z botwinką, oraz białe części dymki mieszamy dokładnie ze zsiadłym mlekiem ze śmietaną lub jogurtem, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Wkładamy połówki jajek, posypujemy szczypiorem z dymek wymieszanym z koprem i natką oraz wybranym pokruszonym serem.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2016.
Komentarze