Chłodnik litewski "buraczkowy"

Chłodnik litewski to absolutny "must have" sezonu wiosennego. Aromatyczny koperek, szczypiorek - źródło kwasu foliowego oraz buraczki, które nadają niezapomniany smak całemu daniu. Smak dzieciństwa!

chłodnikbotwinka

Czas przygotowania:
16 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.56 z 179 głosów)

Składniki:

  • 1 pęczek botwiny
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 3 ogórki
  • 500ml kefiru
  • 500ml maślanki
  • sól, czarny pieprz
  • 1 łyżka cukru
  • sok z cytryny
  • przefiltrowana woda do ugotowania buraczków

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Botwinę dokładnie umyć, pokroić razem z buraczkami i przełożyć do garnka, całość zalać przefiltrowaną, czystą wodą tak aby przykryła buraczki. Gotować pod przykryciem przez około 5-10 minut. Następnie schłodzić.
  • Pęczek szczypiorku oraz część kopereku pokroić drobno, posypać solą i wygnieść widelcem tak aby puściły sok. Ogórki oraz rzodkiewki pokroić w drobną kostkę, wymieszać ze szczypiorkiem oraz buraczkami. Dodać szczyptę pieprzu, cukier oraz sok z cytryny do smaku.
  • Wszystkie składniki wymieszać dokładnie i uzupełnić kefirem i maślanką. Wstawić na min 1 godz do lodówki, posypać koperkiem do dekoracji, podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.

Porady

Polecamy przepis: chłodnik z botwiny - prosty i pyszny

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy