Wegańska zupa z botwiny z ziemniakami

Wegańska zupa z botwiny to doskonały pomysł na wegetariański obiad. Lekki i pełen witamin, jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Zupa z botwiny to popularne w kuchni polskiej wiosenne danie. W wersji wegańskiej smakuje jeszcze lepiej! Lekkie rozgrzewające i super zdrowe.

Ocena:

(średnia 4.49 z 167 głosów)

Kroki wykonania:

  • cebula-iStock (1)1.Cebulę kroimy w kostkę a czosnek drobno siekamy. Podsmażamy na oleju na szklisto. Botwinkę dokładnie myjemy i kroimy razem z buraczkami. Dodajemy do cebuli i smażymy przez kilka minut. Dodajemy soli i pieprzu.
  • koperek-fot.iStock-min (1)2.W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Dodajemy do botwiny i zalewamy bulionem. Gotujemy przez 20 minut. Następnie dodajemy mleko kokosowe oraz sok z cytryny. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku. Podajemy posypane posiekanym koperkiem.

Porady

Zobacz też: Vegan Ramen Shop - zupy nie tylko dla wegan

Notka redakcyjna

Właściwości botwiny

Botwina zawiera mnóstwo witamin dlatego najlepiej spożywać ją na surowo. Wówczas zachowuje najwięcej właściwości. Jest szczególnie polecana osobom na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej, ponieważ zawiera sporo żelaza a także magnez czy sód. Ta nowalijka doskonale komponuje się w sałatkach, zupach, ale także zapiekankach. Warto pamiętać, aby do potraw dodać odrobinę tłuszczu (np. oleju rzepakowego), co pomoże wydobyć pełnię smaku a także przyswoić witaminy.

Dlaczego warto jeść zupy?

Ciepłe, mokre posiłki to comfort food niemal każdego z nas. Do najpopularniejszych należą zupy, które nawadniają a także rozgrzewają organizm. Zwykle zupy zawierają mnóstwo warzyw, ziół i przypraw, które wzmacniają nasz organizm. Ciepły posiłek sprzyja także regeneracji organizmu po wysiłku np. treningu, nauce czy pracy. Sprawdza się nie tylko zimą – także w ciepłe dni powinniśmy jeść zupy, które są lekkostrawne bogate w składniki odżywcze a przede wszystkim pyszne!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy