Chłodnik z cukinii i ogórka

Nie wystygnie i nie można go przypalić. Pyszny chłodnik to propozycja idealna na letni obiad. W wersji z cukinią i ogórkiem będzie smakować wyśmienicie!

Dodany przez:

Chłodnik

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 2 średniej wielkości ogórki sałatkowe
  • średniej wielkości cukinia
  • pęczek koperku + do posypania
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 dymki ze szczypiorem
  • sól
  • 2 szklanki kefiru
  • szklanka jogurtu greckiego
  • 1/2 kostki dobrego białego sera
  • kilka rzodkiewek
  • pieprz
  • 4 kromki razowego chleba na miodzie
  • masło

Przygotowanie

  1. Ogórki obieramy, cukinię myjemy i osuszamy; ścieramy razem na średnich oczkach.
  2. Koperek, czosnek i same cebulki z dymek siekamy, mieszamy z 1/2 płaskiej łyżeczki soli oraz kefirem, jogurtem i startymi warzywami. Wstawiamy do lodówki na min. 1 godz.
  3. Ser kroimy w małą kostkę, rzodkiewki w plasterki, szczypior z dymek w cienkie krążki. Chłodnik przyprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem; jeśli jest za gęsty, dolewamy wody (może być lekko gazowana).
  4. Rozlewamy do miseczek, na każdą porcję kładziemy kostki sera, plastry rzodkiewki i szczypior oraz grzanki z chleba. Aby je zrobić, odkrawamy skórkę, środki kroimy w kostkę, wrzucamy na łyżkę-dwie rozgrzanego masła i obsmażamy na chrupiąco. Na koniec posypujemy koperkiem.
  5. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2017.
ogórki cukinia chłodnik
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy