Chłodnik z cukinii i ogórka

Nie wystygnie i nie można go przypalić. Pyszny chłodnik to propozycja idealna na letni obiad. W wersji z cukinią i ogórkiem będzie smakować wyśmienicie!

chłodnik

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 173 głosów)

Składniki:

  • 2 średniej wielkości ogórki sałatkowe
  • średniej wielkości cukinia
  • pęczek koperku + do posypania
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 dymki ze szczypiorem
  • sól
  • 2 szklanki kefiru
  • szklanka jogurtu greckiego
  • 1/2 kostki dobrego białego sera
  • kilka rzodkiewek
  • pieprz
  • 4 kromki razowego chleba na miodzie
  • masło

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ogórki obieramy, cukinię myjemy i osuszamy; ścieramy razem na średnich oczkach.
  • Koperek, czosnek i same cebulki z dymek siekamy, mieszamy z 1/2 płaskiej łyżeczki soli oraz kefirem, jogurtem i startymi warzywami. Wstawiamy do lodówki na min. 1 godz.
  • Ser kroimy w małą kostkę, rzodkiewki w plasterki, szczypior z dymek w cienkie krążki. Chłodnik przyprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem; jeśli jest za gęsty, dolewamy wody (może być lekko gazowana).
  • Rozlewamy do miseczek, na każdą porcję kładziemy kostki sera, plastry rzodkiewki i szczypior oraz grzanki z chleba. Aby je zrobić, odkrawamy skórkę, środki kroimy w kostkę, wrzucamy na łyżkę-dwie rozgrzanego masła i obsmażamy na chrupiąco. Na koniec posypujemy koperkiem.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2017.

Porady

Zobacz też: Ciasto z cukinii - dietetyczne, z czekoladą, a może piernik?

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy