Pizzowe bułeczki z aromatycznymi masłami

Smaczne bułeczki na obiad, kolacje lub romantyczny wieczór. Polecam :)

dania mięsnePizza

Czas przygotowania:
70 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.41 z 196 głosów)

Składniki:

  • CIASTO:
  • 40 g drożdży
  • 400 g mąki
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • oregano (świeże lub suszone)
  • bazylia (świeża lub suszona)
  • MASŁA:
  • 3/4 kostki masła
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • kilka listków świeżej bazylii i oregano (mogą być też suszone zioła)
  • przyprawa do masła lub czosnek granulowany
  • cytryna
  • pieprz
  • sól

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Do miski wlać mleko z wodą, wbić jajka. Drożdże rozetrzeć z cukrem w małym naczyniu, gdy się rozpuszczą dodać do miski. Kilka świeżych liści bazylii i oregano drobno posiekać i wrzucić do miski (w przypadku suszonych ziół: sypać po dwie szczypty). Dodać soli, wszystko wymieszać i stopniowo dodawać mąkę. Ciasto ugniatać ok. 15-20 min., a następnie odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. 15 minut.
  • W tym czasie przygotujemy masła: przygotowane masło podzielić na 3 równe części, każdą z nich umieścić w osobnym naczyniu. Masło skropić cytryną.
  • Do pierwszego z nich posiekać czosnek, dodać szczyptę soli, pieprzu i przyprawy do masła. Wszystko razem utrzeć. Do drugiego naczynia dodajemy posiekaną paprykę, szczyptę soli oraz chilli i paprykę słodką. Ucieramy. Do trzeciego dodajemy posiekane lub suszone zioła oraz pietruszkę, szczyptę soli i odrobinę pieprzu. Ucieramy.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
  • Wracamy do ciasta: wyciągamy ciasto na stolnicę posypaną mąką i formujemy z niego dość małe bułeczki. Następnie układamy bułeczki na blachę wysmarowaną tłuszczem i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 20 – 25 minut.
  • Bułeczki najlepiej smakują na ciepło, rozrywane lub rozkrajane i smarowane masłem, które rozkosznie się rozpływa.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy