Bułeczki pizzowe

Bułeczki pizzowe to puszysty wypiek nadziewany składnikami znanymi z otwartej wersji dania. Można faszerować je ulubionymi serami, ziołami, grzybami lub warzywami. Taka przekąska znakomicie sprawdzi się na przyjęciach w gronie znajomych lub na spotkaniach rodzinnych. To także pomysł na lunch do pracy lub drugie śniadanie do szkoły. Zobaczcie przepis na bułeczki pizzowe. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne pizza

Czas przygotowania:
1godz. 10min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.39 z 199 głosów)

Bułeczki pizzowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Świeże drożdże 1.

    Przygotowanie zaczynu ciasta: Drożdże rozpuścić w kubeczku w ciepłej wodzie razem z cukrem. Dodać 30 g mąki pszennej i wymieszać na jednolitą masę. Zaczyn odstawić do wyrośnięcia.
    Kiedy zaczyn wyrośnie dodać go do 270 g mąki wraz z rozkłóconym jajkiem i solą (3 g). Następnie trzeba roztopić i ostudzić masło. Następnie wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
     

  • Cebula kostka 2.

    Farsz do bułek pizzowych: Cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni na 5 g masła a następnie dodać pokrojone drobno pieczarki. Podsmażyć i dodać koncentrat pomidorowy. Przyprawić do smaku solą (3 g), papryką oraz dodać po 1/2 łyżeczki bazylii i oregano. Zestawić z ognia do ostygnięcia. Ser zetrzeć na tarce. 

  • Ser żółty 3.

    Przygotowanie bułek: Kiedy farsz już ostygł, można formować bułki. Dłonie osypać mąką i rwać z ciasta kawałki i formować placki, na które trzeba nakładać po 2 łyżki farszu i po 1 łyżce startego żółtego sera.
    Nadziane bułki należy wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia do wyrośnięcia. Następnie jajko trzeba rozkłócić razem z mlekiem i pędzelkiem smarować po wierzchu ciasta.
     

  • Bułki pełnoziarniste - pieczenie 4.

    Pieczenie bułek pizzowych: Gdy wyrosną należy je wstawić do nagrzanego piekarnika do 200°C i piec ok. 20 minut - do momentu aż bułki zarumienią się na ciemno złoty kolor.

Porady

Ciasto na bułeczki pizzowe

Typowe bułeczki pizzowe są bardzo łatwe w wykonaniu. Wystarczy przygotować ciasto drożdżowe, do którego dodajemy kojarzone z pizzą zioła (np. oregano i bazylię). Pamiętajmy jednak, że ciasto drożdżowe jest dość wymagające, dlatego nie śpieszmy się z jego wyrabianiem. Zadbajmy także o to, by miało ono odpowiednio dużo czasu na wyrośnięcie, bo dzięki temu uzyskamy smakowite i puszyste ciasto na bułeczki.
Podobnie jest zresztą w sytuacji, gdy zamierzamy przyrządzić zawijane bułeczki pizzowe z nadzieniem. Mimo, że często skupiamy się przede wszystkim na sosie oraz składnikach nadzienia, to wciąż podstawą takiego wypieku jest ciasto drożdżowe. Przestrzegajmy więc instrukcji oraz zaleceń zawartych w przepisie i przede wszystkim działajmy powoli oraz z wyczuciem. Takie podejście pozwoli się nam cieszyć obłędnym smakiem doskonale wyrośniętych bułeczek.
 


Notka redakcyjna

Rodzaje bułeczek pizzowych

Wypieki tego typu mogą przybrać formę tradycyjnych, okrągłych bułeczek z ciasta drożdżowego, które przyprawia się całą gamą naszych ulubionych przypraw. Większość osób twierdzi, że najlepiej smakują takie bułeczki pizzowe z masłem czosnkowym. Tak naprawdę możemy jednak przygotować również masła o innych smakach, na przykład z dodatkiem ostrej papryczki chili albo z ulubionymi ziołami. Dużą popularnością cieszą się też bułeczki pizzowe z nadzieniem. W takim przypadku może się w nich znaleźć na przykład salami albo szynka, pieczarki, cebula oraz nasz ulubiony ser.

Okazje na bułeczki pizzowe

Pizzowe bułeczki to genialna przekąska praktycznie na każdą okazję. Takie wypieki mogą być idealnym drugim śniadaniem zabieranym do pracy lub szkoły. Możemy je przygotować na imprezę rodzinną lub posiadówkę z przyjaciółmi, ale też zrobić sobie samym przyjemność, by mieć w domu coś dobrego do przekąszenia na wieczór. Nie ma chyba osoby, której nie posmakowałyby dobrze doprawione bułeczki pizzowe. A ich wykonanie jest naprawdę bardzo proste. Warto więc czasem zdecydować się na ich przygotowania, na przykład zamiast tradycyjnej pizzy.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy