Drożdżówki z serem

Domowe drożdżówki z serem - o niebo lepsze niż z cukierni! Wyrośnięte, proste do przygotowania ciasto drożdżowe i masa serowa - nie za słodka, ale z dodatkiem wanilii. To przepis na drożdżówki z serem idealne! Smakują niezależnie od okazji i pory roku. Proste drożdżówki z serem to hit każdego podwieczorku. Przepis pochodzi z magazynu "Sielska Kuchnia" 2/2021.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasto drożdżowe drożdżówka Desery Przekąski

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.43 z 150 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Nadzienie serowe 1.

    Przygotowujemy ser do drożdżówek - z jednego jajka oddzielamy żółtko od białka, twaróg mielimy w maszynce, łączymy dokładnie z kremówką, żółtkiem, cukrem pudrem, 2 łyżeczkami cukru waniliowego i 20 gramami miękkiego masła.

  • Drożdże 2.

    220 mililitrów mleka na zaczyn drożdżowy na drożdżówki podgrzewamy - powinno być ciepłe, nie gorące. Wkruszamy do niego świeże drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i mąki. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 10 minut. Mąkę z solą przesiewamy do większej miski i dolewamy zaczyn drożdżowy. W osobnej miseczce łączymy roztrzepane jajka, cukier, 2 łyżeczki cukru waniliowego. 50 gram masła topimy i łączymy zagniatając z masą jajeczną. Wlewamy do mąki i wyrabiamy ciasto, ręcznie lub za pomocą robota planetarnego. Przykrywamy miskę z ciastem lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.

  • Ciasto drożdżowe 3.

    Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyrabiamy chwilę, formujemy wałek i dzielimy go na równe części. Z każdej tworzymy kulkę, rozpłaszczamy dnem szklanki (w to miejsce włożymy serowe nadzienie do drożdżówek) . Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na ok. 20 minut do podrośnięcia. W razie potrzeby po tym czasie poprawiamy wgłębienie. Nakładamy nadzienie serowe na drożdżówki, boki skręcamy (ale nie musimy) i smarujemy białkiem z dodatkiem 1 łyżeczki mleka. Drożdżówki z serem pieczemy przez ok. 20-25 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu studzimy przy uchylonym piekarniku lub na kratce. Oprószamy opcjonalnie cukrem pudrem lub dekorujemy domowym lukrem.

Porady

Klasyczne, domowe przepisy? Znajdziecie je w każdym numerze magazynu "Sielska Kuchnia". Redakcja kwartalnika poleca sezonowe produkty i sprawdzone pyszności.

Drożdżówki z serem

Drożdżówki z serem to słodka, smaczna i pożywna przekąska. Można ją zabrać do pracy, zapakować dziecku do szkoły czy na wycieczkę, zjeść na śniadanie lub podwieczorek, a także zajadać się nią podczas pikniku. Świetnie smakuje bez względu na porę roku – zimą do ciepłej kawy czy herbaty, a latem do orzeźwiającego soku lub kompotu. Drożdżóweczki z serem da się przygotować na wiele sposobów, używając różnych dodatków. Przedstawiamy cenne porady, które pomogą zrobić pyszne drożdżowe bułeczki z serem.

Drożdżówki z serem skręcane

Skręcane drożdżówki pięknie prezentują się na stole i zachęcają do zjedzenia swoim oryginalnym wyglądem. Aby je zrobić, należy podzielić ciasto na pół oraz każdą część rozwałkować do uzyskania prostokąta o szerokości dopasowanej do blaszki. Następnie można nałożyć ser na ciasto, po czym zwinąć podobnie jak roladę. W następnym kroku trzeba złapać ciasto za dwa przeciwległe końce i skręcić. Analogicznie wygląda skręcanie drożdżówek z drugiej części ciasta. Można również skręcić ciasto w inny sposób, trzymając je za dłuższy bok i składając trzykrotnie tak jak list.

Drożdżówki z serem zawijane

Nieco prostsze jest wykonanie zawijanych drożdżówek z serem. W tym celu trzeba po wyrośnięciu ciasta oderwać od niego kawałek i rozwałkować na cienki, duży placek w formie prostokąta. Następnie należy nałożyć ser na ciasto, zwinąć w rulon oraz docisnąć mocno palcami. Kolejno przychodzi pora, aby pokroić ciasto na paski i każdy z nich zawinąć na 2 razy.

Notka redakcyjna

Przepis na drożdżówki z serem

Drożdżówki z serem nie wymagają sporo czasu, pracy ani dużych umiejętności kulinarnych. Wystarczy użyć prostego przepisu, w którym znajdują się tylko takie składniki jak mąka pszenna, woda, świeże lub suszone drożdże, sól, cukier oraz ser twarogowy do utworzenia nadzienia. Można jednak spotkać przepisy na drożdżówki w dodatkowymi składnikami, które nadają ciastu sprężystości, miękkości i elastyczności. Zaliczają się do nich zwłaszcza nieduża ilość oliwy, masło, margaryna, mleko oraz jajka.

W przepisach na kołaczyki z serem najczęściej zalecane jest zastosowanie mąki pszennej tortowej, zwanej luksusową. Dróżdżóweczki wychodzą z niej mięciutkie, sprężyste i delikatne, a także świetnie wyrastają. Można jednak zrobić również pełnoziarniste razowe drożdżówki z serem. Do ich wykonania dobrze nada się mąka orkiszowa lub pszenna razowa. Nie powinny one jednak stanowić bazy na ciasto, lecz jedynie dodatek do pszennej mąki tortowej.

Cukier w drożdżówkach można zastąpić zdrowymi zamiennikami, np. miodem, ksylitolem czy erytrytolem. Warto jednak wiedzieć, że w takim przypadku ciasto nie zdoła tak dobrze wyrosnąć. Słodkości nadadzą również drożdżóweczkom rodzynki, żurawina czy inne suszone owoce.

Często w przepisie na drożdżówki z serem można znaleźć cukier waniliowy oraz skórkę z pomarańczy, nadające im przyjemnego aromatu. Zwykle na serowe drożdżówki nakładany jest lukier, który można zrobić z cukru pudru oraz soku z cytryny.

Jak zrobić drożdżówki z serem?

Drożdżóweczki z serem nie są trudne do zrobienia. Wystarczy dobrze rozmieszać drożdże z wodą, dodać cukier i mąkę, a następnie pozostawić w ciepłym miejscu. Następnie można się zająć ubijaniem jajka z cukrem, roztopieniem masła oraz dodaniem reszty mąki. Ciasto należy wyrobić w ten sposób, aby wyszło elastyczne i gładkie, po czym przykryć ścierką i odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie można już zawinąć w ciasto nadzienie serowe. Optymalna temperatura pieczenia drożdżówek z serem to 180-200 stopni – powinny pozostać w piekarniku do czasu ich zarumienienia.

Nadzienie do drożdżówek

Nadzienie do drożdżóweczek z serem można zrobić na różne sposoby. Najczęściej używa się półtłustego sera twarogowego, lecz można go również zastąpić tłustym lub mało tłustym. Autorzy niektórych przepisów zalecają również dodanie do sera żółtka jaj, cukru oraz skórki z pomarańczy lub cytryny.

Na nadzienie do drożdżówek nadaje się również dobrze śmietana kremówka, serek mascarpone, gęsty jogurt grecki i budyń – składniki te można z powodzeniem łączyć z serem. Drożdżóweczki wyjdą także pyszne bez sera – warto użyć jako nadzienia np. zmielonych orzechów włoskich czy ulubionej konfitury. Bułeczki drożdżowe świetnie smakują również z owocami. Ser dobrze komponuje się zwłaszcza z borówkami.

Drożdżóweczki bez sera wyjdą natomiast pyszne z bananem, kiwi, pomarańczą, wiśnią, czereśnią, jabłkiem i cynamonem czy gruszką. Można także przygotować kołaczyki drożdżowe w wersji wytrawnej, używając np. papryki, pieczarek, cukinii, sera czy dowolnego mięsa. Dla dorosłych warte polecenia są drożdżówki z rumem czy adwokatem. Jako nadzienie dobrze sprawdzi się ponadto mak. Drożdżówki z makiem sprawdzą się dobrze zwłaszcza w okresie świąt Bożego Narodzenia oraz Wielkanocy.

Ile kalorii ma drożdżówka z serem?

Średniej wielkości drożdżówka z serem waży 100 gramów i dostarcza około 300 kalorii. Ich ilość może być jednak różna w zależności od tego, z jakich składników zostaną przygotowane bułeczki serowe. Kaloryczność kołaczyków znacznie wzrośnie, jeżeli w składzie znajdzie się tłusty ser twarogowy, spora ilość oleju, śmietana kremówka, jajka czy dużo cukru.

Znacznie bardziej dietetyczna będzie drożdżówka z jogurtem naturalnym, chudym serem twarogowym czy erytrytolem bądź ksylitolem zamiast cukru. Dla osób dbających o linię warte polecenia są serowe drożdżówki pełnoziarniste, które stanowią dobre źródło regulującego procesy trawienne oraz zapewniającego poczucie sytości błonnika pokarmowego.

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy