Drożdżówki z serem w domowej wersji są o niebo lepsze od tych z cukierni. Wyrośnięte, proste do przygotowania ciasto drożdżowe i masa serowa - nie za słodka, ale z dodatkiem wanilii. To bułeczki idealne, smakują niezależnie od okazji i pory roku. To prawdziwy hit każdego podwieczorku, można je też zabrać na drugie śniadanie do szkoły lub pracy, a także na piknik. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na dróżdżówki z serem, które posmakują całej rodzinie.
StockFood
(średnia 4.43 z 152 głosów)
Przygotowanie: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, wyjmujemy je z lodówki co najmniej godzinę przed wyrabianiem ciasta.
Twaróg: mielimy go w maszynce. Z jednego jajka oddzielamy żółtko - przekładamy je do sera. Dolewamy kremówkę, dosypujemy cukier puder, 30 g cukru waniliowego i dokładamy 20 g miękkiego masła. Dokładnie mieszamy.
Zaczyn: podgrzewamy 220 ml - powinno być ciepłe, nie gorące. Wkruszamy do niego świeże drożdże, dodajemy po 5 g cukru i mąki. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 10 minut.
Ciasto drożdżowe: mąkę z solą przesiewamy do większej miski i dolewamy zaczyn drożdżowy. W osobnej miseczce roztrzepujemy jajka, dosypujemy pozostały cukier i 10 g cukru waniliowego - mieszamy. 50 g masła topimy i łączymy z masą jajeczną. Wlewamy do mąki i wyrabiamy ciasto, ręcznie lub za pomocą robota planetarnego. Przykrywamy miskę z ciastem lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
Formowanie drożdżówek: wyrośnięte ciasto wyrabiamy chwilę, formujemy wałek i dzielimy go na równe części. Z każdej tworzymy kulkę, rozpłaszczamy dnem szklanki (w to miejsce włożymy serowe nadzienie do drożdżówek). Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy kawałki ciasta. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 20 minut do podrośnięcia.
Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Białko roztrzepujemy z 15 ml mleka.
Nadziewanie drożdżówek: ciasto po wyrastaniu mogło zmienić swój kształt, w razie potrzeby poprawiamy wgłębienie. Nakładamy nadzienie serowe na drożdżówki, boki skręcamy (ale nie musimy) i smarujemy białkiem z mlekiem.
Pieczenie: drożdżówki z serem pieczemy przez ok. 20-25 minut w temp. 180 stopni. Następnie studzimy je przy uchylonym piekarniku lub na kratce.
Podanie: przestudzone możemy oprószyć cukrem pudrem lub udekorować domowym lukrem.
Porady
- Z podanej porcji wyjdzie nam ok. 12 drożdżówek z serem.
- Drożdżówki z serem to słodka, smaczna i pożywna przekąska. Można ją zabrać do pracy, zapakować dziecku do szkoły czy na wycieczkę, zjeść na śniadanie lub podwieczorek, a także zajadać się nią podczas pikniku. Świetnie smakują bez względu na porę roku – zimą do ciepłej kawy czy herbaty, a latem do orzeźwiającego soku lub kompotu.
- Do ciasta drożdżowego możemy użyć też drożdże suszone. Nie musimy wtedy przygotowywać zaczynu, wystarczy wsypać je do mąki. Na 500 g mąki trzeba użyć 7 g drożdży instant.
- Można je podawać samodzielnie, ale jeśli lubimy słodkie wypieki, warto posypać je dodatkowo cukrem pudrem lub polać domowym lukrem, wystarczy najprostszy z cukru pudru i soku z cytryny.
- Zalecane jest zastosowanie mąki pszennej tortowej, zwanej luksusową. Dróżdżówki wychodzą z niej mięciutkie, sprężyste i delikatne, a także świetnie wyrastają. Można jednak zrobić również pełnoziarniste razowe drożdżówki z serem. Do ich wykonania dobrze nada się mąka orkiszowa lub pszenna razowa. Nie powinny one jednak stanowić bazy na ciasto, lecz jedynie dodatek do mąki tortowej.
- Cukier w drożdżówkach można zastąpić zdrowszymi zamiennikami, np. miodem, ksylitolem czy erytrytolem. Słodkości nadadzą również rodzynki, żurawina, skórka pomarańczowa lub inne suszone owoce, dodane do sera lub ciasta.
- Najczęściej używa się półtłustego sera twarogowego, lecz można go również zastąpić tłustym lub chudym.
Skręcane drożdżówki pięknie prezentują się na stole i zachęcają do zjedzenia swoim oryginalnym wyglądem. Aby je zrobić, należy podzielić ciasto na pół oraz każdą część rozwałkować do uzyskania prostokąta o szerokości dopasowanej do blaszki. Następnie można nałożyć ser na ciasto, po czym zwinąć podobnie jak roladę. W następnym kroku trzeba złapać ciasto za dwa przeciwległe końce i skręcić. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Można również zwinąć je również w inny sposób, trzymając je za dłuższy bok i składając trzykrotnie tak jak list.
Nieco prostsze jest wykonanie zawijanych drożdżówek z serem. W tym celu trzeba po wyrośnięciu ciasta oderwać od niego kawałek i rozwałkować na cienki, duży placek w formie prostokąta. Następnie należy nałożyć ser na ciasto, zwinąć w rulon oraz docisnąć mocno palcami. Następnie kroimy je na paski i każdy z nich zawijamy na 2 razy.
Nadzienie do drożdżówek z serem można zrobić na różne sposoby. Z serem można połączyć:
Pasuje tu również dodatek:
Średniej wielkości drożdżówka z serem waży 100 gramów i dostarcza około 300 kalorii. Ich ilość może być jednak różna w zależności od tego, z jakich składników zostaną przygotowane. Kaloryczność znacznie wzrośnie, jeżeli w składzie znajdzie się tłusty ser twarogowy, spora ilość masła, śmietana kremówka, jajka czy dużo cukru.
Znacznie bardziej dietetyczna będzie drożdżówka z jogurtem naturalnym, chudym serem twarogowym czy erytrytolem bądź ksylitolem zamiast cukru. Dla osób dbających o linię warte polecenia są serowe drożdżówki pełnoziarniste, które stanowią dobre źródło regulującego procesy trawienne oraz zapewniającego poczucie sytości błonnika pokarmowego.
Komentarze