Lukier z cukru pudru z dodatkiem soku z cytryny to prosty, szybki i pyszny dodatek do deseru, dzięki któremu możemy z łatwością nadać swoim wypiekom nieco innego charakteru. Lukru z cukru pudru nie może zabraknąć na pączkach, pierniczkach i wielu innych słodkościach. Przygotowuje się go błyskawicznie – jest gotowy w 5 minut! Domowy lukier, to nic innego jak polewa z cukru pudru, która powinna mieć gładką konsystencję, perłową barwę i lekki połysk. Jak szybko zrobić lukier? Poniżej podajemy prosty i szybki przepis na lukier z cukru pudru z dodatkiem soku z cytryny.
StockFood
Cytrynę rolujemy (łatwiej będzie wycisnąć z niej sok) i wyciskamy ok. 2 pełne łyżki soku.
Cukier puder (bez grudek) łączymy w moździerzu z sokiem z cytryny. Lukier powinien być gładki, jednolity. Nie za rzadki. Jeśli jest zbyt gęsty - dodajemy nieco soku z cytryny.
Porady
- W naszym przepisie na lukier, sok z cytryny z powodzeniem możemy zastąpić mlekiem, słodką śmietanką, białkiem czy nawet sokiem owocowym. Ewentualnie możemy dodać kilka kropel ulubionego aromatu.
- Jeśli nasz lukier będzie miał zbyt rzadką konsystencję, to możemy go w łatwy sposób zagęścić, dodając do niego więcej cukru pudru. Z kolei jeśli będzie zbyt gęsty, to możemy go rozrzedzić, dodając np. mleko. Warto jednak pamiętać, że lukier powinien mieć gęstą konsystencję, gdyż zbyt rzadki może spłynąć z naszego wypieku bądź nawet w niego wsiąknąć.
- Lukier z cukru pudru należy polewać na wystudzone wypieki.
- Jeśli poszukujemy odpowiedzi na pytanie, jak szybko zrobić lukier, to z całą pewnością nasz przepis idealnie odpowiada na tę potrzebę. To zdecydowanie najprostszy lukier do pierników, bez których ciężko wyobrazić sobie Święta Bożego Narodzenia.
- Jeśli chcemy, by nasz lukier z cukru pudru był bardziej przezroczysty, to dodajmy do niego nieco więcej wody lub soku z cytryny (dodanie mleka bądź śmietanki spowoduje, że będzie on miał białą barwę).
Kolorowy lukier jest świetną, a zarazem oryginalną, ozdobą do różnego rodzaju: tortów, ciasteczek i wypieków. Możemy zrobić z niego naprawdę estetyczną ozdobę, a przy odrobinie fantazji i umiejętności manualnych, zaskoczyć swoich gości nietuzinkowymi deserami. Najłatwiejszym sposobem na danie lukrowi pożądanej barwy jest skorzystanie z barwników spożywczych, dzięki któremu możemy otrzymać taki kolor polewy z cukru pudru, jaki sobie tylko wymarzymy. Niemniej jednak kolorowy lukier, możemy otrzymać również z tzw. naturalnych barwników:
- czerwony lukier uzyskamy za sprawą soku wiśniowego, porzeczkowego bądź soku z pomidorów, bądź buraka,
- żółty lukier uzyskamy dzięki kurkumie (sprawdza się on świetnie do babki wielkanocnej).
- zielony lukier możemy stworzyć dodając do niego starte awokado, liście szpinaku bądź jarmużu, a także groszek cukrowy,
- różowy lukier możemy uzyskać dzięki dodaniu do niego soku malinowego,
- pomarańczowy lukier to prosta sprawa – wystarczy dodać do niego odrobię soku pomarańczowego,
- niebieski lukier uzyskamy za sprawą soku z jagód.
Komentarze