Szwedzkie bułeczki cynamonowe

Bułeczki cynamonowe – w Polsce nazywamy je cynamonkami lub ślimaczkami, w Ameryce cinamon rolls, a w Szwecji mówią na nie kanelbullar – i stąd właśnie pochodzą. Deser ten szybko stał się hitem na całym świecie, ponieważ smakuje wyśmienicie. Wykonanie jest proste, a bazę stanowią ogólnodostępne składniki, dzięki czemu cieszy się niesłabnącą popularnością. To świetna propozycja na podwieczorek, ale też na śniadanie na słodko. Podajemy sprawdzony przepis na szwedzkie bułeczki cynamonowe.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

drożdżówka

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.4 z 182 głosów)


Szwedzkie bułeczki cynamonowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie składników: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, wyjmujemy je z lodówki co najmniej godzinę przed robieniem bułeczek cynamonowych. Dodatkowo 50 g masła rozpuszczamy i pozostawiamy do wystygnięcia.

  • 2.

    Rozczyn: drożdże mieszamy z mlekiem (ok. 75 ml), 30 g cukru i 30 g mąki. Całość odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20 minut. Powinien on dwukrotnie powiększyć swoją objętość.

  • 3.

    Ciasto drożdżowe: po tym czasie, mieszamy rozczyn z mąką, 50 g cukru i 50 g masła. Następnie dokładnie zagniatamy ciasto na bułeczki cynamonowe – powinno odchodzić od ręki i mieć gładką konsystencję. Przykrywamy je czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut.

  • 4.

    Formowanie bułeczek: stolnicę obsypujemy mąką i wykładamy na nią wyrośnięte ciasto. Rozwałkowujemy na prostokąt i smarujemy równomiernie całą powierzchnię 30 g masła. Potem posypujemy ciasto 50 g cukru i cynamonem. A następnie zwijamy je w roladę i tniemy w pasy o szerokości 3–5 cm.

  • 5.

    Wyrastanie bułeczek: tak przygotowane drożdżówki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.

  • 6.

    Pieczenie: piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. W między czasie wyrośnięte ślimaki cynamonowe smarujemy wodą i posypujemy cukrem. Wsadzamy do piekarnika i pieczemy je przez 12–15 minut. 

Porady

  • Bułeczki cynamonowe można również podawać z dodatkiem lukru. Dzięki temu dodatkowi, będą wilgotne i przepyszne.
  • Bułeczki cynamonowe można zrobić również w wersji wegańskiej. Wystarczy użyć mleko migdałowe i margarynę roślinną lub olejem kokosowym.
  • Szybkie bułeczki cynamonowe zrobimy, wykorzystując suche drożdże. W ten sposób pomijamy etap przygotowania rozczynu. W wersji ekspresowej można użyć gotowego ciasta drożdżowego.
  • Żeby wyszły nam puszyste bułeczki cynamonowe musimy pozwolić dobrze wyrosnąć ciastu w cieple. Ciasto drożdżowe nie lubi przeciągów, nie stawiajmy go też w okolicy włączonego okapu.
  • Szwedzkie bułeczki cynamonowe można też zamrozić, dzięki temu będziemy mogli się niemi cieszyć zawsze, gdy najdzie nas na nie ochota. Wsadzamy je do zamrażalnika, jak będą już całkowicie zimne.

Notka redakcyjna

Bułeczki cynamonowe – wersja z rodzynkami

Przepis na bułeczki cynamonowe można urozmaicać na wiele sposobów. Jednym z nich jest dodanie do nich rodzynek. Dzięki temu drożdżowe ślimaczki nabiorą nieco innego, oryginalnego smaku. Przygotowujemy je w ten sam sposób, co wersję tradycyjną. Wystarczy, że na rozwałkowane już ciasto drożdżowe wyłożymy rodzynki razem z cukrem i cynamonem. A następnie zawiniemy je w roladę i pokroimy na osobne drożdżówki. Bułeczki cynamonowe z rodzynkami to doskonały pomysł na prosty i pyszny deser.

Rodzynek nie trzeba wcześniej namaczać, dlatego całkowity czas przygotowania będzie właściwie taki sam. Sprawdzą się tu różne rodzaje rodzynek: sułtanki (duże i jasne), jumbo (bardzo duże i kwaskowe), koryntki (małe i ciemne), cybeby (podłużne) i włoskie (aromatyczne). Niezależnie od tego, jakie wybierzecie, warto zwrócić uwagę na to, żeby nie były siarkowane, a zakonserwowane w naturalny sposób.


Kanelbullar, czyli ślimaczki cynamonowe

Kanelbullar to oryginalna nazwa drożdżowych bułeczek cynamonowych. To jeden z najbardziej apetycznych szwedzkich wynalazków! Przepis ten został stworzony prawdopodobnie w latach 20. ubiegłego wieku, niedługo po zakończeniu I wojny światowej. Ale popularność zyskał w latach 50.

Istnieje wiele wariacji tego wypieku. Ten szwedzki deser może być przygotowywany również z dodatkiem kardamonu, migdałów, czekolady lub bakalii. Miękkie i delikatne ślimaczki drożdżowe świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Deser ten jest szczególnie popularny w krajach skandynawskich, a także w Ameryce Północnej, zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych. Cynamonowe bułeczki doskonale smakują podane na ciepło z owocowym musem lub roztopioną gorzką czekoladą. Jeśli jeszcze ich nie próbowaliście, koniecznie musicie to zmienić.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy