Szwedzkie bułeczki cynamonowe

Przepis na szwedzkie bułeczki cynamonowe to pomysł na pyszny wypiek, który przygotujesz w prosty sposób. Ten popularny skandynawski deser szybko stał się hitem na całym świecie i obecnie można go spotkać w co drugiej kawiarni. Warto jednak samemu przygotować cynamonowe rollsy, gdyż nie jest to skomplikowane, a efekt końcowy naprawdę zachwyca. Bułeczki drożdżowe z cynamonem świetnie sprawdzą się jako słodki poczęstunek do kawy lub herbaty. To również doskonały pomysł na śniadanie na słodko lub podwieczorek. Zobacz, jak zrobić bułeczki cynamonowe i zakochaj się w tym deserze!

dodany przez: marlenas

drożdżówka

Czas przygotowania:
2min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.4 z 178 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Bułeczki cynamonowe składniki 1.

    Jak zrobić pyszne i puszyste bułeczki cynamonowe? Zaczynamy od dokładnego wymieszania mleka, drożdży i łyżki cukru. Całość odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia zaczynu. Powinien on dwukrotnie powiększyć swoją objętość. Po tym czasie, mieszamy zaczyn z mąką, 50 g cukru i 50 g masła. Następnie dokładnie zagniatamy ciasto na cynamonowe rollsy. Ciasto na bułeczki cynamonowe powinno odchodzić od ręki i mieć gładką konsystencję. 
     

  • Bułeczki cynamonowe 2.

    Zagniecione ciasto na bułeczki drożdżowe z cynamonem rozwałkowujemy na prostokąt i smarujemy równomiernie całą powierzchnię 30 g masła. W kolejnym kroku posypujemy ciasto 50 g cukru i cynamonem, a następnie zwijamy je w roladę i tniemy w pasy o szerokości 3-5 cm. Tak przygotowane drożdżówki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy ślimaki cynamonowe wodą i posypujemy cukrem. Pieczemy je przez 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Porady

  • Bułeczki cynamonowe można również podawać z dodatkiem lukru. Dzięki temu dodatkowi, drożdżówki będą wilgotne i rozpływające się w ustach.

Przepis na wegańskie bułeczki cynamonowe

Przepis na roślinną wersję szwedzkich bułeczek cynamonowych, to pyszna alternatywa dla tradycyjnego skandynawskiego deseru. Jego przygotowanie jest równie proste, a po taki wypiek spokojnie mogą sięgać osoby będące na diecie wegańskiej. Do przygotowania roślinnej wersji cynamonowych rollsów będziemy potrzebowali następujących składników: na ciasto - 400 g mąki pszennej, paczkę suchych drożdży, 250 ml ciepłego mleka migdałowego, 50 g cukru, 80 g margaryny roślinnej w temperaturze pokojowej. Z kolei do nadzienia należy przygotować: 100 g margaryny roślinnej, 60 g cukru i 2 łyżki cynamonu. Przygotowanie wegańskich bułeczek cynamonowych zaczynamy od zrobienia rozczynu z drożdży, mleka, 1 łyżeczki cukru i 1 łyżki mąki. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia zaczynu. W dalszych krokach postępujemy w ten sam sposób w jaki przygotowuje się tradycyjne bułeczki cynamonowe. Oczywiście do roślinnej wersji tego wypieku możemy wykorzystać również świeże drożdże. Takie wegańskie rollsy cynamonowe są równie pyszne jak te oryginalne, a wymienione roślinne zamienniki składników z łatwością znajdziesz w większych marketach lub w sklepach z żywnością przeznaczoną dla wegan. Spróbuj!

Bułeczki cynamonowe z rodzynkami

Przepis na bułeczki cynamonowe można urozmaicać na wiele sposobów. Jednym z nich jest dodanie do naszych bułeczek rodzynek. Dzięki temu drożdżowe ślimaczki nabiorą nieco innego, oryginalnego smaku. Bułeczki cynamonowe z rodzynkami przygotowujemy w ten sam sposób co wersję tradycyjną. Wystarczy, że na rozwałkowane już ciasto drożdżowe wyłożymy rodzynki razem z cukrem i cynamonem, a następnie zawiniemy je w roladę i pokroimy na osobne drożdżówki. Bułeczki cynamonowe z rodzynkami to doskonały pomysł na prosty i pyszny deser.

Zobacz też: Bułeczki drożdżowe z konfiturami

Notka redakcyjna

Kanelbullar czyli ślimaczki cynamonowe

Kanelbullar to oryginalna nazwa drożdżowych bułeczek cynamonowych. To jeden z najbardziej apetycznych szwedzkich wynalazków! Przepis ten został stworzony prawdopodobnie latach 20 ubiegłego wieku. Istnieje wiele wariacji tego wypieku. Ten szwedzki deser może być przygotowywany również z dodatkiem kardamonu, migdałów, czekolady lub bakalii. Miękkie i delikatne ślimaczki drożdżowe świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Deser ten jest szczególnie popularny w krajach skandynawskich, a także w Stanach Zjednoczonych. Cynamonowe bułeczki doskonale smakują podane na ciepło z owocowym musem lub roztopioną gorzką czekoladą. Jeśli jeszcze nie miałeś okazji spróbować tego wypieku to koniecznie czas to zmienić!

Zobacz także: Szwedzkie drożdżówki Jamiego Olivera.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy