Ciasto z borówkami amerykańskimi

Ocena:

4.47 (182)

  • 1 godz. 40 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Prosty wypiek bez jajek - oczaruje owocowym wypełnieniem aż po brzegi! Ciasto z borówkami amerykańskimi smakuje nie tylko latem!

Składniki:

  • mąka  340 g

  • cukier  157 g

  • sól morska  5 g

  • masło  200 g

  • margaryna  45 g

  • woda  90 ml

  • ocet winny  30 ml

  • borówki amerykańskie  1 kg

  • skórka z cytryny  1 szt.

  • sok z cytryny  15 ml

  • cukier waniliowy  1 szt.

  • maślanka  100 g

  • cukier puder  50 g

Ciasto z borówkami amerykańskimi - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Na ciasto: wszystkie składniki szybko zagniatamy (cukier 20 g, masło 200 g). Ciasto dzielimy na dwie części, lekko spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na ok. 30 min.

  • Krok 2:

    Borówki mieszamy z cukrem (150 g, mąką 30 g), sokiem i skórką z cytryny oraz cukrem waniliowym.

  • Krok 3:

    Schłodzone ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i pierwszą część rozwałkowujemy tak, aby wystarczyło na wyłożenie dna i boków formy o śr. 22–23 cm. Na tak przygotowany spód  wykładamy wszystkie owoce.

  • Krok 4:

    Drugą część ciasta rozwałkowujemy – na tyle, aby wystarczyło na przykrycie całości i sklejenie na brzegach. Zanim wierzch położymy na owocach, możemy w nim wyciąć niewielkie dekoracyjne otworki w kształcie serduszek lub kwiatków.

  • Krok 5:

    Ciasto smarujemy maślanką i posypujemy cukrem kryształem. Pieczemy ok. 1 godz. w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C.

  • Krok 6:

    Po upływie 50 min warto sprawdzić, czy jest ładnie zarumienione.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2018.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne