Ciasto z borówkami amerykańskimi

Prosty wypiek bez jajek - oczaruje owocowym wypełnieniem aż po brzegi! Ciasto z borówkami amerykańskimi smakuje nie tylko latem!

Dodany przez:

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 3 głosów)

Składniki

  • ciasto: 320 g mąki
  • 1,5 łyżki cukru
  • łyżeczka soli morskiej
  • 200 g masła
  • 3 łyżki margaryny
  • 6 łyżek zimnej wody
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • wypełnienie: 1 kg borówki amerykańskiej
  • 150 g cukru
  • 30 g mąki
  • łyżka soku z cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • opakowanie cukru waniliowego
  • maślanka do posmarowania
  • cukier kryształ do posypania

Przygotowanie

  1. Na ciasto: wszystkie składniki szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części, lekko spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na ok. 30 min.
  2. Borówki mieszamy z cukrem, mąką, sokiem i skórką z cytryny oraz cukrem waniliowym.
  3. Schłodzone ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i pierwszą część rozwałkowujemy tak, aby wystarczyło na wyłożenie dna i boków formy o śr. 22–23 cm. Na tak przygotowany spód wykładamy wszystkie owoce.
  4. Drugą część ciasta rozwałkowujemy – na tyle, aby wystarczyło na przykrycie całości i sklejenie na brzegach. Zanim wierzch położymy na owocach, możemy w nim wyciąć niewielkie dekoracyjne otworki w kształcie serduszek lub kwiatków.
  5. Ciasto smarujemy maślanką i posypujemy cukrem kryształem. Pieczemy ok. 1 godz. w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C.
  6. Po upływie 50 min warto sprawdzić, czy jest ładnie zarumienione.
  7. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2018.
ciasto z borówkami
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy