fot. Artur Rogalski
4.47 (182)
Prosty wypiek bez jajek - oczaruje owocowym wypełnieniem aż po brzegi! Ciasto z borówkami amerykańskimi smakuje nie tylko latem!
mąka 340 g
cukier 157 g
sól morska 5 g
masło 200 g
margaryna 45 g
woda 90 ml
ocet winny 30 ml
borówki amerykańskie 1 kg
skórka z cytryny 1 szt.
sok z cytryny 15 ml
cukier waniliowy 1 szt.
maślanka 100 g
cukier puder 50 g
Na ciasto: wszystkie składniki szybko zagniatamy (cukier 20 g, masło 200 g). Ciasto dzielimy na dwie części, lekko spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na ok. 30 min.
Borówki mieszamy z cukrem (150 g, mąką 30 g), sokiem i skórką z cytryny oraz cukrem waniliowym.
Schłodzone ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i pierwszą część rozwałkowujemy tak, aby wystarczyło na wyłożenie dna i boków formy o śr. 22–23 cm. Na tak przygotowany spód wykładamy wszystkie owoce.
Drugą część ciasta rozwałkowujemy – na tyle, aby wystarczyło na przykrycie całości i sklejenie na brzegach. Zanim wierzch położymy na owocach, możemy w nim wyciąć niewielkie dekoracyjne otworki w kształcie serduszek lub kwiatków.
Ciasto smarujemy maślanką i posypujemy cukrem kryształem. Pieczemy ok. 1 godz. w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C.
Po upływie 50 min warto sprawdzić, czy jest ładnie zarumienione.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2018.