Ciasto z borówkami amerykańskimi - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Na ciasto: wszystkie składniki szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części, lekko spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na ok. 30 min.
Borówki mieszamy z cukrem, mąką, sokiem i skórką z cytryny oraz cukrem waniliowym.
Schłodzone ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i pierwszą część rozwałkowujemy tak, aby wystarczyło na wyłożenie dna i boków formy o śr. 22–23 cm. Na tak przygotowany spód wykładamy wszystkie owoce.
Drugą część ciasta rozwałkowujemy – na tyle, aby wystarczyło na przykrycie całości i sklejenie na brzegach. Zanim wierzch położymy na owocach, możemy w nim wyciąć niewielkie dekoracyjne otworki w kształcie serduszek lub kwiatków.
Ciasto smarujemy maślanką i posypujemy cukrem kryształem. Pieczemy ok. 1 godz. w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C.
Po upływie 50 min warto sprawdzić, czy jest ładnie zarumienione.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2018.
Komentarze