Ślimaczki drożdżowe to prosty przepis, który zachwyca smakiem i wyglądem. Świetnie sprawdzą się zarówno jako przekąska do wieczornego filmu, jak i efektowna imprezowa przystawka. Można dodać do nich wszystkie ulubione składniki, modyfikując przepis według własnego gustu. Zobaczcie, jak zrobić te urocze pyszności!
istock
(średnia 4.48 z 185 głosów)
Ciasto drożdżowe: Łączymy mąkę z masłem, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Wlewamy mleko, doprawiamy solą i pieprzem, zagniatamy ciasto. Dzielimy na 4 części, rozwałkowujemy na blacie podsypanym mąką, formując prostokąty. Każdy smarujemy nadzieniem, zostawiając 1 cm wolnego miejsca.
Dodatki: Każdy prostokąt smarujemy sosem, posypujemy porwaną na kawałki mozzarellą, pokrojoną szynką i ananasem.
Pieczenie: Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Formę na muffiny smarujemy olejem. Ciasto zwijamy w rulony. Każdy kroimy na 6 części. Układamy w formie, pieczemy 15-20 minut.
Porady
- Wyrośnięte i puszyste ślimaczki drożdżowe warto podawać w towarzystwie sosu. Najlepiej pasuje do nich sos czosnkowy, ziołowy lub pomidorowy.
- Aby ślimaczki miały piękny kolor i błyszczącą skórkę, można posmarować je przed upieczeniem rozmąconym żółtkiem.
- Wierzch takich bułeczek można dodatkowo posypać makiem, sezamem lub czarnuszką. Będą wtedy pięknie wyglądały, a dodatkowo przyjemnie chrupały podczas jedzenia.
Przepis na ślimaczki drożdżowe można przygotować na dziesiątki sposobów, zarówno na słodko, jak i na słono. Kluczem do sukcesu jest w tym wypadku dobre ciasto drożdżowe, a dalej możemy dać się ponieść kulinarnej fantazji. Mając zagniecione ciasto, możemy podzielić je na kilka części i przygotować różne wersje smakowe ślimaczków za jednym razem. W wersji wytrawnej, do ślimaczków świetnie sprawdzi się podsmażona cebulka, skwarki z boczku, zblanszowany szpinak lub podsmażone pieczarki. Na imprezę idealnie sprawdzą się ślimaczki pizzowe oraz ślimaczki z szynką i serem.
Ślimaczki można też przygotować w wersji deserowej. Taki drożdżówki świetnie smakują właściwie z każdym nadzieniem, zarówno z twarogiem, czekoladą, orzechami, jak i owocami. Najpopularniejsze bułeczki, które często znajdziemy w kawiarniach, cukierniach i piekarniach, to ślimaczki cynamonowe. Takie ślimaczki pochodzą ze Szwecji, ale szybko pokochał je cały świat i obecnie cinnamon rolls czy inaczej cinnamon buns znajdziemy już w wielu krajach. W Polsce najbardziej kochamy za to ślimaczki drożdżowe z serem oraz ślimaczki z budyniem.
Ślimaczki drożdżowe to nie jedyna opcja na przepyszną przekąskę. Podobne przystawki można wyczarować z innych ciast. Jeśli zależy nam na czasie, najlepszym wyborem będą ślimaczki z ciasta francuskiego. Ten przepis robi się błyskawicznie, na bazie gotowego ciasta w rolce. Paczkę takiego ciasta warto zawsze mieć w zamrażarce, a wtedy możemy w kilka minut przyrządzić ślimaczki. Wystarczy rozwinąć rolkę ciasta i posmarować ten płat ulubionym nadzieniem, a następnie zwinąć znowu w rulon i pokroić w grube plastry. Tak przygotowane ślimaki zapiekamy przez 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Czym warto nadziewać francuskie ślimaczki? Jako uniwersalną bazę polecamy tarty ser (może być to gouda, cheddar, mozzarella lub parmezan) i sos pomidorowy. Do tego dodajemy ulubione warzywa, mięsa czy inne smakołyki. Świetnie sprawdzi się tu szynka, mięso mielone czy kabanosy. Przepysznym przepisem są również ślimaczki z ciasta francuskiego z boczkiem. Fanom opcji wegetariańskich polecamy z kolei ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami bądź grzybami leśnymi (nie tylko świeżymi, ale również suszonymi lub mrożonymi). Inny pyszny i zdrowy przepis to ślimaczki ze szpinakiem. Z kolei ślimaczki z ciasta francuskiego na słodko możemy przygotować z dżemem lub z nutellą.
Komentarze