Brzoskwinie w syropie to świetny sposób na zachowanie smaków lata. Taki zdrowy smakołyk jest idealny do jedzenia solo lub z przeróżnymi deserami. Świetnie sprawdzą się zarówno jako składnik ciast i tortów, jak i dodatek do lodów i serników na zimno. Jak się robi brzoskwinie w syropie? Ten przepis jest banalnie prosty i uda się każdemu. Gwarantujemy, że więcej nie kupicie ich w sklepie.
StockFood
(średnia 4.46 z 195 głosów)
Brzoskwinie: dokładnie je myjemy, osuszamy, obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki. Układamy owoce ciasno w słoikach.
Syrop: wodę i cukier mieszamy w garnku i gotujemy na małym ogniu, do całkowitego rozpuszczenia kryształków. Dodatkowo można dolać świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Gorącym zalewamy brzoskwinie w słoikach.
Pasteryzacja: słoiki zakręcamy i ustawiamy w garnku wyłożonym bawełnianą ściereczką, tak żeby się nie stykały. Brzoskwinie w syropie gotujemy na małym ogniu przez 10 minut.
Porady
- Z podanej proporcji wyjdzie ok. 14 słoików o pojemności 500 ml.
- Brzoskwinie w syropie można przygotować w ćwiartkach, połówkach, a nawet pokroić w małą kostkę. Kształt i wielkość owoców można wybrać dowolnie według swoich preferencji.
- Jak szybko zdjąć skórkę z brzoskwini? Wystarczy naciąć owoce, sparzyć je przez kilka minut we wrzątku, a zaraz potem przełożyć do lodowatej wody. Po chwili skórka z łatwością odejdzie od miąższu.
- Zalewę do brzoskwiń w syropie można wzbogacić odrobiną soku z cytryny lub skórką. Nada to brzoskwiniom w syropie jeszcze głębszy smak i odświeżającą nutę.
- Dobrze, żeby brzoskwinie były ciasno ułożone w słoiku, ale jednocześnie kawałki nie zgniatały się wzajemnie. W przeciwnym razie zmiażdżą się i nie zachowają swojego kształtu.
- Brzoskwinie w syropie na zimę warto przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Dzięki temu z pewnością zachowają wszystkie swoje walory smakowe i właściwości zdrowotne.
- Syrop z brzoskwiń warto wykorzystać do nasączenia biszkoptu lub zrobić na jego bazie kompot lub lemoniadę.
Jak zrobić brzoskwinie w syropie? Podstawowa receptura składa się tylko ze świeżych owoców, cukru i wody. Przepis można jednak urozmaicić przeróżnymi dodatkami. Będą miały więcej smaku i aromatu, jeśli do syropu cukrowego dorzucimy:
Można również zrobić brzoskwinie w syropie bez cukru. Zastępujemy go mniej kalorycznym ksylitolem lub erytrytolem - taką wersją można zajadać się bez wyrzutów sumienia.
Takie brzoskwinie w syropie to zdrowa alternatywa dla gotowych owoców w puszkach, które znajdziemy w każdym sklepie. W 100 gramach odsączonych kawałków brzoskwiń jest tylko około 60 kalorii. Te owoce mają również sporo dobroczynnych wartości, które w dużej mierze zachowują, mimo obróbki cieplnej. Zawierają witaminy C, K, E, A i D oraz witaminy z grupy B. Do tego w brzoskwiniach w syropie znajdziemy dawkę magnezu, żelaza, fosforu, wapnia, cynku i potasu.
Brzoskwinie w syropie doskonale smakują same w sobie, ale są też popularnym dodatkiem do mnóstwa przepisów na słodko i słono. Oczywiście najczęściej znajdziemy je w deserach, zarówno tych na ciepło, jak i na zimno. W wersji mrożonej idealnie sprawdzą się do:
Szczególnie znanym i lubianym deserem na zimno jest ciasto jajko sadzone, czyli masa serowa z dodatkiem połówek brzoskwiń, tworzących efekt białka i żółtka.
Z kolei w wersji na ciepło, brzoskwinie w syropie doskonale nadają się do:
Szybkim deserem, idealnym na przyjście niespodziewanych gości, będzie też ciasto francuskie z brzoskwiniami w syropie. Wystarczy dosłownie 15 minut, żeby zawinąć owoce w cieście i zapiec. Innym szybkim przepisem są brzoskwinie pod kruszonką. Wystarczy wymieszać masło, mąkę i cukier, a następnie posypać taką mieszanką kawałki owoców i zapiec wszystko przez kilkanaście minut, aż kruszonka się zarumieni.
Kawałki brzoskwiń w syropie można też dodawać do napojów. Świetnie sprawdzą się jako dodatek smakowy do:
Komentarze