REKLAMA

Brzoskwinie w syropie

Brzoskwinie w syropie to zdrowy smakołyk, idealny do jedzenia solo lub z przeróżnymi deserami. Świetnie sprawdzą się zarówno jako składnik ciast i tortów, jak i dodatek do lodów i serników na zimno. Jak zrobić domowe brzoskwinie w słoiku? Ten przepis jest banalnie prosty i uda się każdemu. Sprawdźcie sami!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

przetwory z owoców

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.48 z 191 głosów)


Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Brzoskwinie w syropie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • brzoskwinie-w-syropie 1.

    Brzoskwinie w syropie: Wodę i cukier mieszamy w garnku i gotujemy na małym ogniu. W tym czasie brzoskwinie dokładnie myjemy, obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki. Układamy owoce ciasno w słoikach i zalewamy gorącym syropem. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy przez około 25 minut. Gotowe brzoskwinie w syropie odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce. 

Porady

  • Brzoskwinie w syropie można przygotować w ćwiartkach, połówkach, a nawet małej kostce. Kształt i wielkość owoców można wybrać dowolnie według swoich preferencji. 
  • Zamiast obierać brzoskwinie nożykiem, można też ściągnąć skórkę. Wystarczy naciąć owoce, sparzyć je przez kilka minut we wrzątku, a zaraz potem przełożyć do lodowatej wody. Po chwili skórka z łatwością odejdzie od miąższu.
  • Zalewę do brzoskwiń w syropie można wzbogacić odrobiną soku lub skórki z cytryny. Nada to brzoskwiniom w syropie jeszcze głębszego smaku i odświeżającej nuty. 
  • Dobrze, aby brzoskwinie były ciasno ułożone w słoiku, ale jednocześnie kawałki nie zgniatały się wzajemnie. W przeciwnym razie zmiażdżą się i nie zachowają swojego kształtu. 
  • Brzoskwinie w syropie na zimę warto przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Dzięki temu z pewnością zachowają wszystkie swoje walory smakowe i właściwości zdrowotne.
  • Syrop z brzoskwiń warto wykorzystać do nasączenia biszkoptu lub zrobić na jego bazie kompot czy lemoniadę. 

Notka redakcyjna

Brzoskwinie w syropie - przepis

Jak zrobić brzoskwinie w syropie? Podstawowa receptura składa się tylko ze świeżych owoców, cukru i wody. Przepis na brzoskwinie w syropie można jednak urozmaicić przeróżnymi dodatkami. Aby brzoskwinie w syropie miały więcej smaku i aromatu, do zalewy można dorzucić ulubione przyprawy. Idealnie pasują tu goździki, kora cynamonu, gwiazdki anyżu czy laska wanilii. Przygotowując syrop do zalania brzoskwiń można też część cukru zastąpić cukrem wanilinowym. 

Brzoskwinie w syropie - kcal i wartości odżywcze

Takie brzoskwinie w syropie to zdrowa alternatywa dla gotowych owoców w puszkach, które znajdziemy w każdym sklepie. W stu gramach odsączonych kawałków brzoskwiń jest tylko około 60 kalorii. Te owoce mają również sporo dobroczynnych wartości, które w dużej mierze zachowują, mimo obróbki cieplnej. Zawierają witaminy C, K, E, A i D oraz witaminy z grupy B. Do tego w brzoskwiniach w syropie znajdziemy dawkę magnezu, żelaza, fosforu, wapnia, cynku i potasu.

Brzoskwinie w syropie - do czego?

Brzoskwinie w syropie doskonale smakują same w sobie, ale są też popularnym dodatkiem do mnóstwa przepisów na słodko i słono. Oczywiście najczęściej znajdziemy je w deserach, zarówno tych na ciepło, jak i na zimno. W wersji mrożonej idealnie sprawdzą się do lodów, panna cotty, budyniu czy musu czekoladowego. Świetnie też wzbogacą serniki na zimno, jogurtowiec czy ciasto piankowe z galaretkiSzczególnie znanym i lubianym deserem na zimno jest ciasto jajko sadzone, czyli masa serowa z dodatkiem połówek brzoskwiń, tworzących efekt białka i żółtka. 

Z kolei w wersji na ciepło, brzoskwinie w syropie doskonale nadają się do ciast, biszkoptów, tortów czy babeczek. Można je dodać też jako nadzienie do pierogów oraz farsz do naleśników. Szybkim deserem, idealnym na przyjście niespodziewanych gości, będzie też ciasto francuskie z brzoskwiniami w syropie. Aby przyrządzić taki deser wystarczy dosłownie 15 minut i wystarczy mieć w zamrażarce rolkę gotowego ciasta, a w spiżarni słoik brzoskwiń. Innym szybkim przepisem są brzoskwinie pod kruszonką. Wystarczy wymieszać masło, mąkę i cukier, a następnie posypać taką mieszanką kawałki owoców i zapiec wszystko przez kilkanaście minut, aż kruszonka się zarumieni. 

Kawałki brzoskwiń w syropie można też dodawać do napojów. Świetnie sprawdzą się jako dodatek smakowy do mrożonej herbaty,  lemoniady, a nawet do drinka. Z kolei poza sezonem na świeże owoce, na bazie brzoskwiń ze słoika można przygotować koktajl, smoothie czy milkshake. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy