REKLAMA

Przepisy na smoothie

23 przepisów

smoothie-iStock-min

Smoothie to rodzaj musu owocowego lub koktajlu. Najczęściej przygotowywany bez dodatku jogurtu jest przecierem owocowym. Koktajl smoothie powstaje, gdy dodamy do owoców np.: sok lub jogurt naturalny. W obu przypadkach można stosować określenia smoothie, gdy przekąska ma gęstą konsystencję i nie ma grudek. Nazwa smoothie wzięła się od angielskiego słowa smooth, które oznacza gładki lub płynny. Smoothie, zatem oznacza gładki koktajl, który nasyci na długo. Napój smoothie to doskonały pomysł na zapewnienie sobie dziennej dawki witamin i mikroelementów. Sięganie po smoothie zamiast dziennej porcji kofeiny, poprawi waszą odporność i doda energii na cały dzień. Zobaczcie, jakie przepisy na smoothie znalazły się w naszym zestawieniu.

Inne z kolekcji: koktajl

Czy smoothie jest zdrowe?

Smoothie to jedna z najzdrowszych przekąsek, które można przygotować sobie w ciągu dnia. W zimie można postawić na słoneczne smoothie wykonane z banana, mango i pomarańczy. W czerwcu warto sięgać po truskawki i dodawać jogurt naturalny. W zależności od użytych owoców otrzymamy różną ilość witamin, błonnika i białka. Banan to źródło potasu i magnezu, mango i pomarańcza obfituje w witaminę C i antyoksydanty. Przygotowując koktajl smoothie nie musimy ograniczać się jedynie do owoców. Warto sięgać po liście szpinaku, jarmużu albo rukoli. Zawarte w nich żelazo wspomoże funkcjonowanie układu odpornościowego. Smoothie przyjmie składniki różnego rodzaju. Jeżeli chcecie zwiększyć ilość błonnika, możecie dodawać namoczone płatki owsiane albo otręby. Smoothie to źródło beta-karotenu i witamin z grupy B, które poprawiają wygląd cery, włosów i paznokci. Spożycie dziennej dawki owoców i warzyw wspomaga walkę ze stresem i szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Ponadto warto pamiętać, że pijąc smoothie zwalczacie oznaki przedwczesnego starzenia.

W czym zrobić smoothie?

Smoothie możecie zrobić w blenderze kielichowym albo za pomocą blendera ręcznego. Wystarczy, że owoce umieścicie w dołączonym do blendera naczyniu i będziecie miksować odpowiednią końcówką do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeżeli nie macie naczynia to wykorzystajcie większy słoik. To rozwiązanie ma dodatkowy plus. Po zmiksowaniu smoothie, słoik zakręcicie wieczkiem i możecie zabrać przekąskę na spacer, do pracy lub do szkoły. Na rynku istnieją specjalne blendery do smoothie. Ostrza są w zakrętce blendera. Dzięki temu nie trzeba przelewać z naczynia blendera. Dzięki szczelnemu zamknięciu pojemnik zamienia się w bidon. Szczególnie docenią go osoby prowadzące zdrowy tryb życia i uprawiające sport.

Jaki blender do smoothie?

Do smoothie wystarcza standardowy blender o mocy 600 W. Może to być blender ręczny z wymiennymi ostrzami lub blender kielichowy. Blendery do smoothie mają przeciętną moc 300 W. Jeżeli chcecie uzyskiwać smoothie w szybki sposób o gładkiej konsystencji to sięgnijcie po te o większej mocy. W szczególności blendery o większej mocy podołają zadaniu, rozdrabniania twardych owoców i warzyw. Z takim blenderem z łatwością wykonacie koktajl z jabłek, gruszek lub pomarańczy. Dla posiadaczy małych kuchni doskonałym gadżetem będą małe blendery ręczne. Decydując się na te o wymiennych końcówkach zyskacie wielofunkcyjne urządzenie. Zaletą blenderów kielichowych jest brak ryzyka rozlania płynu i przeznaczenie czasu na sprzątanie.

Jak zrobić smoothie bez blendera?

Nie ukrywajmy, że będzie to trudne zadanie. Wręcz prawie niemożliwe. Jednak, jeśli chcemy zrobić smoothie bez blendera to sięgnijcie po miękkie owoce. Truskawki, banany albo maliny sprawdzą się idealnie. Jako narzędzie używajcie np.: tłuczka do ziemniaków. Niestety nie będzie to smoothie w pełnym znaczeniu tego słowa. Nie będzie w pełni gładkie, mogą być wyczuwalne kawałki owoców i pestek.

Jakie smoothie na odchudzanie?

Skoro smoothie to gęsty mus owocowy to wydawać by się mogło, że można jeść go bez ograniczeń. Jednak nawet wśród owoców istnieją egzemplarze wysokokaloryczne. Należą do nich np.: banany. Truskawki to owoce, które zawierają dużo witamin, minerałów, błonnika i mało kalorii. Podobne zalety mają także maliny. Ich smak urozmaici dodatek listków mięty.