Przepisy na smoothie

56 przepisów

Smoothie to rodzaj musu owocowego lub koktajlu. Najczęściej przygotowywany bez dodatku jogurtu jest przecierem owocowym. Koktajl smoothie powstaje, gdy dodamy do owoców np.: sok lub jogurt naturalny. W obu przypadkach można stosować określenia smoothie, gdy przekąska ma gęstą konsystencję i nie ma grudek. Nazwa smoothie wzięła się od angielskiego słowa smooth, które oznacza gładki lub płynny. Smoothie, zatem oznacza gładki koktajl, który nasyci na długo. Napój smoothie to doskonały pomysł na zapewnienie sobie dziennej dawki witamin i mikroelementów. Sięganie po smoothie zamiast dziennej porcji kofeiny, poprawi waszą odporność i doda energii na cały dzień. Zobaczcie, jakie przepisy na smoothie znalazły się w naszym zestawieniu.

Przepisy na smoothie

Czas przygotowania: 3 min.
Smoothie
Pyszne owocowe Smoothie

GTB.2F

Smoothie

Inne z kolekcji: koktajl

Czy smoothie jest zdrowe?

Smoothie to jedna z najzdrowszych przekąsek, które można przygotować sobie w ciągu dnia. W zimie można postawić na słoneczne smoothie wykonane z banana, mango i pomarańczy. W czerwcu warto sięgać po truskawki i dodawać jogurt naturalny. W zależności od użytych owoców otrzymamy różną ilość witamin, błonnika i białka. Banan to źródło potasu i magnezu, mango i pomarańcza obfituje w witaminę C i antyoksydanty. Przygotowując koktajl smoothie nie musimy ograniczać się jedynie do owoców. Warto sięgać po liście szpinaku, jarmużu albo rukoli. Zawarte w nich żelazo wspomoże funkcjonowanie układu odpornościowego. Smoothie przyjmie składniki różnego rodzaju. Jeżeli chcecie zwiększyć ilość błonnika, możecie dodawać namoczone płatki owsiane albo otręby. Smoothie to źródło beta-karotenu i witamin z grupy B, które poprawiają wygląd cery, włosów i paznokci. Spożycie dziennej dawki owoców i warzyw wspomaga walkę ze stresem i szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Ponadto warto pamiętać, że pijąc smoothie zwalczacie oznaki przedwczesnego starzenia.

W czym zrobić smoothie?

Smoothie możecie zrobić w blenderze kielichowym albo za pomocą blendera ręcznego. Wystarczy, że owoce umieścicie w dołączonym do blendera naczyniu i będziecie miksować odpowiednią końcówką do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeżeli nie macie naczynia to wykorzystajcie większy słoik. To rozwiązanie ma dodatkowy plus. Po zmiksowaniu smoothie, słoik zakręcicie wieczkiem i możecie zabrać przekąskę na spacer, do pracy lub do szkoły. Na rynku istnieją specjalne blendery do smoothie. Ostrza są w zakrętce blendera. Dzięki temu nie trzeba przelewać z naczynia blendera. Dzięki szczelnemu zamknięciu pojemnik zamienia się w bidon. Szczególnie docenią go osoby prowadzące zdrowy tryb życia i uprawiające sport.

Jaki blender do smoothie?

Do smoothie wystarcza standardowy blender o mocy 600 W. Może to być blender ręczny z wymiennymi ostrzami lub blender kielichowy. Blendery do smoothie mają przeciętną moc 300 W. Jeżeli chcecie uzyskiwać smoothie w szybki sposób o gładkiej konsystencji to sięgnijcie po te o większej mocy. W szczególności blendery o większej mocy podołają zadaniu, rozdrabniania twardych owoców i warzyw. Z takim blenderem z łatwością wykonacie koktajl z jabłek, gruszek lub pomarańczy. Dla posiadaczy małych kuchni doskonałym gadżetem będą małe blendery ręczne. Decydując się na te o wymiennych końcówkach zyskacie wielofunkcyjne urządzenie. Zaletą blenderów kielichowych jest brak ryzyka rozlania płynu i przeznaczenie czasu na sprzątanie.

Jak zrobić smoothie bez blendera?

Nie ukrywajmy, że będzie to trudne zadanie. Wręcz prawie niemożliwe. Jednak, jeśli chcemy zrobić smoothie bez blendera to sięgnijcie po miękkie owoce. Truskawki, banany albo maliny sprawdzą się idealnie. Jako narzędzie używajcie np.: tłuczka do ziemniaków. Niestety nie będzie to smoothie w pełnym znaczeniu tego słowa. Nie będzie w pełni gładkie, mogą być wyczuwalne kawałki owoców i pestek.

Jakie smoothie na odchudzanie?

Skoro smoothie to gęsty mus owocowy to wydawać by się mogło, że można jeść go bez ograniczeń. Jednak nawet wśród owoców istnieją egzemplarze wysokokaloryczne. Należą do nich np.: banany. Truskawki to owoce, które zawierają dużo witamin, minerałów, błonnika i mało kalorii. Podobne zalety mają także maliny. Ich smak urozmaici dodatek listków mięty.

Artykuły powiązane

arbuz-jak-kupowac
24.07.2020

Jak kupić idealnego arbuza? 6 przydatnych wskazówek

Arbuz to owoc, bez którego trudno wyobrazić sobie upalne dni. Soczysty i orzeźwiający, skutecznie uzupełnia brakujące płyny w organizmie. Arbuz sprawdzi się jako dodatek do lodów, deserów i domowych napojów takich jak lemoniada czy kompot. Jednak nie każdy owoc, jaki znajdziemy w sklepie będzie odpowiednio słodki i dojrzały. Poznajcie sposoby na to jak wybrać smacznego arbuza, by cieszyć się wyjątkowym smakiem i dobroczynnymi właściwościami tego owocu.

Sezon na brzoskwinie i nektarynki
23.07.2020

Brzoskwinie i nektarynki, czyli słodkie lato w kuchni

Soczyste brzoskwinie z przyjemną w dotyku skórką i orzeźwiające, jędrne nektarynki to jedne z owoców lata, na które czekamy cały rok. Pysznie smakują jedzone jako przekąska, ale brzoskwinie i nektarynki to idealne produkty na przetwory, owocowe ciasta i desery. W cyklu "Smak" podpowiadamy sprawdzone przepisy na brzoskwinie i nektarynki.

Blender kielichowy – szklany czy plastikowy?
13.07.2020

Blender kielichowy w kuchni - pomocnik nie tylko do koktajli

Blender kielichowy to małe AGD, które coraz częściej można spotkać w polskich kuchniach. O ile blender ręczny łatwo schowamy do szuflady, o tyle to blender kielichowy rozprawi się bezbłędnie z większą porcją owoców, warzyw, a także nabiałem czy składnikami zupy. W cyklu "Dobre rzeczy" podpowiadamy, jak wybrać idealny blender kielichowy.

jak-jesc-mango-slider
08.07.2020

Jak jeść mango

Jak jeść mango? Na początek warto wiedzieć, że ten owoc ma kremowy, soczysty miąższ o orzeźwiającym smaku i tropikalnym aromacie. Mango można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów, zarówno w deserach, jak i daniach obiadowych. W cyklu Smak podpowiadamy, jak jeść mango na co dzień i specjalne okazje.

Agata Ziemnicka
24.05.2020

Agata Ziemnicka: Dążę do prostoty

Agata Ziemnicka, dietetyczka i psycholożka. Uważa, że „zwyczajna” żywność może być też pokarmem dla duszy. Sama zaczyna dzień od soku. – To znak dla organizmu: „widzę cię i dbam o ciebie” – przekonuje. W wywiadzie dla magazynu "Moje Gotowanie" opowiedziała Dorocie Filipkowskiej  nie tylko o sokach i koktajlach z książki "Soki i koktajle w minutę".

resztki
06.05.2020

Pyszne resztki w kuchni, czyli sposoby na niemarnowanie jedzenia

Zazwyczaj robimy zakupy żywieniowe „na zapas”. Wiele osób odczuwa niepokój, że może czegoś zabraknąć, kupuje impulsywnie albo chce jak najrzadziej wychodzić z domu. W takich momentach dobrze znać kilka patentów na wykorzystanie smacznych resztek. Podpowiadamy, jak gotować bez wyrzutów sumienia.

Blender kielichowy
06.02.2020

Blender nie tylko do smoothie – przepisy i porady

Smoothie i koktajle to propozycje, po które sięgają nie tylko osoby na diecie. Zbilansowany napój to dobry pomysł na drugie śniadanie na słodko lub szybki podwieczorek w zabiegany dzień. A jeśli mamy ochotę na więcej zblendowanych pyszności? Perfekcyjne pesto, doskonała zupa-krem, a może aksamitny sos? Te przepisy wykonacie za pomocą jednego urządzenia, które kojarzy się głównie ze smoothie! Poznajcie zalety blendera kielichowego do zadań specjalnych w kuchni i przepisy na potrawy, z którymi zaplanujecie cały smakowity dzień.

yuzuslider
04.11.2019

Yuzu – kulinarny trend 2020

Smak tego owocu to niesamowita cytrusowa mieszanka mandarynki, limonki, cytryny i grejpfruta. Yuzu dostarcza też potężnej dawki cennej witaminy C. Nic dziwnego, że stało się jednym z najmodniejszych produktów spożywczych ostatnich miesięcy 2019 roku i zapowiada się na kulinarny trend 2020. Poznajcie sekrety yuzu w cyklu Smak.

Jessica Mercedes Kirchner i rekomendacje lokali w Warszawie
18.09.2019

Smaczne miejsca: lokale, które poleca Jessica Mercedes Kirschner

Jessica Mercedes Kirschner, znana w sieci jako Jemerced, to blogerka modowa, którą codziennie śledzi tysiące obserwatorów. Oprócz sporej dawki wiedzy o stylu i modzie, z jej relacji na Instagramie możemy podchwycić kilka sprawdzonych lokalów gastronomicznych. Na jednym ze strories blogerka wymieniła swoje ulubione restauracja i knajpki w Warszawie. Co poleca? Podsumowaliśmy!

Jeżyny
09.09.2019

Jeżyny dla smaku i zdrowia

Są mniej popularne niż ich bliskie kuzynki – maliny, choć nie ustępują im walorami smakowymi czy właściwościami odżywczymi. Jeżyny można konsumować na surowo lub przerabiać na dżem, nalewkę czy galaretkę. W cyklu Smak podpowiadamy konkretne przepisy na jeżyny i wyjaśniamy, kto powinien w szczególności sięgać po te owoce.