Syrop cukrowy jest niezbędnym składnikiem drinków i koktajli. W kuchni przydaje się nie tylko do kolorowych napojów, ale także do deserów i ciast z owocami. Wystarczy odrobina syropu do kwaskowych wiśni lub malin, aby stały się słodkim dodatkiem do lodowych pucharków. Z naszym przepisem przygotujecie ok. 175 ml syropu cukrowego.
iStock
(średnia 4.53 z 163 głosów)
Gotowanie: wodę wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy cukier i mieszamy, aby składniki się połączyły. Gdy syrop ponownie zacznie wrzeć, gotujemy go jeszcze przez 2 min.
Studzenie: syrop cukrowy odstawiamy w garnku do ostudzenia. Dopiero jak będzie zimny, przelewamy go do słoika lub butelki.
Porady
- Syrop cukrowy przygotowuje się w proporcji 1:1. Jeśli potrzebujecie słodszej wersji do deseru, możecie zmienić proporcję na 2:1 (dwie miary cukru na 1 miarę wody).
- Do syropu można dodać sok z cytryny – na podaną porcję wystarczy 15 ml.
- Syropu cukrowego nie trzeba przechowywać w lodówce. Można, ale w niskiej temperaturze może się skrystalizować.
- Można z niego korzystać nawet przez kilka tygodni.
Aby przygotować syrop cukrowy w pięknym bursztynowym kolorze trzeba najpierw skarmelizować cukier. Należy podgrzewać go w garnku do momentu, aż zmieni kolor na jasnobrązowy. Następnie dodajemy wodę. Uwaga! Może pryskać, więc lepiej od razu odsunąć się od kuchenki.
Karmelowy smak syropu cukrowego uzyskacie także, gdy cukier biały zastąpicie cukrem muscavado. Można również przygotować syrop na bazie cukru trzcinowego, jednak w tym wariancie będzie on zdecydowanie mniej słodki.
Syropem cukrowym możecie zastąpić porcję cukru praktycznie w każdym przepisie. Idealnie sprawdza się w sytuacji, gdy trzeba posłodzić zimne składniki, takie jak sok owocowy, mleko, śmietanę czy jogurt.
Jeśli szukacie zamienników białego cukru, możecie zastąpić go ksylitolem. Według tradycyjnej receptury wytwarzany jest on z kory brzozy, chociaż obecnie w Chinach produkowany jest również z kolb kukurydzy. Tradycyjny, czyli fiński ksylitol nie wymaga użycia kwasów, grzybów ani produktów modyfikowanych genetycznie. W przeciwieństwie do ksylitolu chińskiego, którego produkcja tego wymaga i tym samym jest szkodliwa dla środowiska.
Syrop możecie przygotować także z popularnej stewii. Ma ona jednak charakterystyczny posmak, który nie zawsze będzie pasował do koktajlu czy deseru. Syrop cukrowy z ksylitolu będzie neutralny w smaku i idealnie przezroczysty. Podobnie jak syrop z cukru trzcinowego, wyjdzie jednak o wiele mniej słodki niż taki, który został zrobiony z białego cukru.
Komentarze