Śliwki do słoika

na kompot, do knedli, śliwek itp.

DeseryPrzetworykompot

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.03 z 278 głosów)

Składniki:

  • 1 kg sliwek
  • 0,5 kg cukru
  • 0,5 l wody

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Śliwki umyć, przeciac na pół usunąć pestki. Ułożyć w słoikach co warstwę zasypywać łyżka cukru. Do każdego słoika wlac kilka łyzek 5-6 wody(niewiele bo owoce puszczą sok). Słoiki zakręcić i pasteryzowac ok. pół godziny.
  • Z soki, który puszcza owoce otrzymamy kompot, a same śliwki możemy uzyć np. do knedli czy klusek.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy

Główne składniki: