Śliwki w syropie

Śliwki w syropie to świetny sposób na zachowanie smaków lata na dłużej. Dzięki dodatkowi aromatycznej, korzennej zalewy cukrowej wychodzą wprost fantastycznie! Można wyjadać je wprost ze słoika bądź wykorzystać je do przygotowania rozmaitych wypieków. Co ważne, zrobicie je już w 30 minut. Jeśli lubicie domowe przetwory, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na śliwki w cukrze. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Przetwory

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.02 z 280 głosów)


Śliwki w syropie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie składników: śliwki dokładnie myjemy i osuszamy. Delikatnie je nacinamy i usuwamy z nich pestki. W rondelku łączymy wodę z cukrem. Dodajemy do zalewy laski cynamonu oraz gwiazdki anyżu. Całość gotujemy, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. 

  • 2.

    Śliwki w syropie: z rondelka wyjmujemy przyprawy. Śliwki układamy w słoikach. Zalewamy je przygotowaną wcześniej zalewą. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy.

Porady

  • Do przygotowania śliwek w syropie najczęściej wykorzystuje się popularne węgierki. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by w identyczny sposób zakonserwować mirabelki, lubaszki czy renklody. 
  • Powyższy przepis zakłada zakonserwowanie całych owoców, jeśli jednak planujecie wykorzystać śliwki w słoiku do ciasta, możecie przekroić je na połówki lub pokroić na mniejsze kawałki. 
  • Przed przełożeniem śliwek do słoika upewnijcie się, że na szkle nie ma jakichkolwiek zabrudzeń. Warto zwrócić również uwagę na stan wieczek – jeżeli zauważycie na nich ślady rdzy lub odkształcenia, wymieńcie je na nowe. 
  • Jeśli chcecie mieć pewność, że śliwki do placka na zimę zachowają świeżość przez długie miesiące, możecie dodatkowo wyparzyć słoiki w piekarniku lub przy pomocy wrzątku. 
  • Zastanawiacie się gdzie najlepiej przełożyć śliwki na zimę w słoikach? Polecamy trzymać je w zacienionym i chłodnym miejscu, takim jak piwnica, nieogrzewana spiżarnia czy garaż. Można je również przechowywać w szafce kuchennej. Powinna być ona jednak oddalona od płyty grzewczej i piekarnika. 
  • Jak długo pasteryzować śliwki w słoikach? Trudno udzielić jednoznacznej odpowiedzi – dokładny czas zależy zarówno od wybranej metody konserwacji, jak i od wielkości słoików. Przyjmuje się jednak, że dla słoików gotowanych w garnku będzie to 20 minut, a dla przetworów pasteryzowanych w piekarniku (nagrzanym do 130°C) 25–30 minut. 
  • Gotowe śliwki do słoika na ciasto można również pasteryzować w zmywarce. Wystarczy ułożyć je wieczkami do dołu i nastawić urządzenie na program o temperaturze 60 lub 70°C. 
  • Planujecie obdarować bliskich słoikami ze śliwkami w syropie cukrowym? Możecie w łatwy sposób ozdobić ich wieczka przy pomocy kawałka ozdobnego materiału i jutowego sznurka. 
  • Sprawdźcie również nasze pozostałe przepisy na proste przetwory ze śliwek

Notka redakcyjna

Do czego wykorzystać śliwki w syropie? 

Po śliwki w cukrze najchętniej sięgamy zimą, gdy trudno o świeże, krajowe owoce. Zalewę potrzebną do ich zakonserwowania najczęściej wykorzystuje się do przygotowania kompotu. W najprostszej wersji wystarczy rozcieńczyć ją z wodą. Można też delikatnie urozmaicić jej smak, dodając do niej odrobinę świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub pomarańczy.

A co zrobić z owocami? Możliwości jest wiele! Wykorzystuje się je do przyrządzenia słodkich klusek czy kartaczy. Jeśli zbledniejcie je z połówką jabłka i kawałkiem selera naciowego, otrzymacie pyszne, śniadaniowe smoothie. Możecie także dodać śliwki w syropie do ciasta. Świetnie komponują się one ze smakiem prostych biszkoptów i ucieranych placków. W łatwy sposób możecie zrobić z nich też owocowy sos, który świetnie sprawdzi się jako polewa do deseru lodowego lub domowego budyniu. 

Jak doprawić całe śliwki węgierki w syropie? 

Podstawowy przepis na śliwki w słoikach jest niezwykle prosty. Zakłada on użycie jedynie trzech składników – owoców, wody i cukru. Choć nawet w takiej wersji przetwory smakują świetnie, warto dorzucić do nich odrobinę aromatycznych przypraw, by nadać im ciekawszego charakteru. Do zalewy możecie dodać korę cynamonu, gwiazdki anyżu czy goździki. Intrygującego posmaku nada jej również mieszanka cukru waniliowego, ziela angielskiego i liści laurowych. 

Jeśli lubicie bardziej wyszukane połączenia smakowe, możecie doprawić zalewę posiekaną na drobno papryczką chili. Tak przygotowane połówki śliwek w syropie świetnie komponują się z czekoladowymi ciastami. Można ułożyć je na wierzchu popularnego murzynka lub pokroić w kostkę i wymieszać z masą na lekkie, kakaowe ciasto jogurtowe. 

Polecamy spróbować także śliwek w syropie octowym. Tak zakonserwowane owoce fantastycznie sprawdzą się jako dodatek do dań mięsnych. Często serwuje się je także jako element deski serów. Szczególnie dobrze komponują się one z camembertem i gorgonzolą. Można także wykorzystać je do zrobienia imprezowych koreczków – w towarzystwie ogórków konserwowych i aromatycznego brie smakują wyśmienicie. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy