Ewa Niepytalska

Wiśnie w syropie

Ocena:

5 (1)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Wiśnie w syropie na zimę to doskonały sposób na zamknięcie lata w słoiku. Są bardzo słodkie i jędrne. Przydają się do różnych puszystych wypieków, tortów i deserów na zimno, a nawet do dekoracji drinków. Nie może ich zabraknąć w żadnej szanującej się spiżarni. Sprawdźcie, jak zrobić wiśnie w syropie. Przepis tradycyjny nigdy Was nie zawiedzie.

Składniki:

  • wiśnie  1 kg

  • cukier  1 kg

Wiśnie w syropie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Wiśnie: dokładnie myjemy w zimnej wodzie, a następnie odsączamy i drylujemy. Zasypujemy cukrem, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 24 godziny.

  • Krok 2:

    Syrop: sok, który puściły wiśnie, odlewamy do garnka i zagotowujemy. Kiedy jest jeszcze gorący, zalewamy nim owoce. Odstawiamy. Czynność tę powtarzamy kolejnego dnia. Macerowanie wiśni najpierw z samym cukrem, a potem z syropem zajmie w sumie 3 dni. Czas ten nie został ujęty w klasyfikacji dania.    

  • Krok 3:

    Pasteryzacja: ostatni raz odlewamy sok i go zagotowujemy. Wiśnie wkładamy do czystych, wyparzonych słoików i zalewamy je gorącym syropem. Szczelnie je zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut w garnku z gotującą się wodą.  

  • Krok 4:

    Wiśnie w syropie: wyjmujemy słoiki z wody i ustawiamy je do góry dnem na blacie kuchennym wyłożonym ściereczką. Czekamy, aż całkowicie wystygną, po czym przenosimy je w ciemne, chłodne miejsce. 

Porady

  • Z podanych proporcji wychodzi około 6 słoików o pojemności 300 ml
  • Dobrze zawekowane, przechowywane w spiżarni wiśnie w syropie do ciasta lub tortu przetrwają więcej niż jedną zimę. Zawierają dużo cukru, który jest naturalnym konserwantem.  
  • Osobom poszukującym dietetycznych przepisów na tradycyjne przetwory podpowiadamy, jak zrobić wiśnie drylowane w słoikach bez cukru. Białe kryształki, które są w każdej szafce kuchennej, wystarczy zamienić na ksylitol, w proporcji 1:1. Równie dobrze zajmie się on dosłodzeniem owoców i ich konserwacją.  
  • Warto wyjmować pestki z wiśni nad miseczką, żeby nie utracić cennego soku. Możemy to robić ręcznie lub za pomocą specjalnego urządzenia. Tym, którzy go nie posiadają, a przerabiają dużą ilość owoców, z pewnością przyda się podpowiedź, jak sprytnie drylować wiśnie. To bardzo proste, wystarczy użyć zwykłej słomki do napojów. 
  • Żeby wiśnie w cukrze zyskały wyjątkowy aromat, możemy dodać do nich przyprawy korzenne, takie jak goździki, cynamon lub wanilia.  
  • Do przechowywania owoców w syropie sprawdzą się zarówno tradycyjne słoiki z nakrętką, jak i naczynia typu weck – ze szklanym wieczkiem i kauczukową uszczelką. Pamiętajmy, żeby nie napełniać ich całkowicie wiśniami. Zostawmy trochę przestrzeni pod przykrywką.   
  • Wiśnie w słoikach można pasteryzować na mokro – w garnku lub na sucho – w piekarniku. Proces ten powinien odbywać się w temperaturze około 110–120°C.   
  • Amatorzy słodkości mogą wykorzystywać wiśnie w syropie do tortów, ciasta drożdżowego lub deserów na zimno. Można z nich także zrobić kompot, a gęsty sok dodawać do rozgrzewającej herbaty. Przydadzą się jako ozdoba popularnego drinka tequila sunrise.   
  • Ciekawą propozycją na przetwory z sezonowych owoców są kandyzowane wiśnie. Należy je zagotować w syropie cukrowym i odstawić na kilkanaście godzin, a następnie odsączyć i wysuszyć. Zyskają w ten sposób strukturę podobną do rodzynek.  
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne