Ciasto jajko sadzone

Ciasto jajko sadzone ze śmietaną i morelami to pod względem smaku i wyglądu prawdziwy hit, zwłaszcza na Wielkanoc. Co wcale nie oznacza, że inne okazje nie są dobre, żeby je upiec. Jedno jest pewne - jego wygląd zaskakuje! Mimo, iż na pierwszy rzut oka może wydawać się daniem wytrawnym, nic bardziej mylnego. W rzeczywistości ciasto, przypominające jajko sadzone jest słodkie i niezwykle kremowe, a soczyste owoce orzeźwiają całość. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasta ciasto z galaretka ciasto z owocami

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 1 z 1 głosów)

Ciasto jajko sadzone - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie: masło wyjmujemy z lodówki. Blachę do pieczenia (38x45 cm) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C - grzanie góra/dół (z termoobiegiem 160°C). Morele odsączamy.  

  • 2.

    Ciasto: miękkie masło ucieramy z cukrem i solą. Stopniowo dodajemy jajka i dalej miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy, łączymy składniki. Za pomocą łopatki wykładamy ciasto na blachę i wygładzamy.  

  • 3.

    Pieczenie: wkładamy do piekarnika na około 20 minut. Po upieczeniu pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. 

  • 4.

    Pudding: w międzyczasie mieszamy budyń w proszku z cukrem i 6-7 łyżkami mleka. Pozostałe mleko podgrzewamy w rondelku. Mieszankę dodajemy do wrzącego mleka i gotujemy na małym ogniu przez 1 minutę, mieszając. Gorący budyń wlewamy do miski i przykrywamy folią spożywczą. Pozostawiamy do ostygnięcia. 

  • 5.

    Łączenie warstw: do jeszcze ciepłego budyniu dodajemy śmietanę. Regulowany rant do pieczenia umieszczamy wokół schłodzonego ciasta. Rozsmarowujemy krem na cieście i wygładzamy, a następnie chłodzimy przez 1 godzinę. Po tym czasie układamy na wierzchu morele przekrojoną stroną do dołu.

  • 6.

    Polewa: galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, odstawiamy do ostygnięcia. Lekko tężejącą rozprowadzamy po morelach i masie. Całość posypujemy posiekanymi pistacjami i chłodzimy.  

  • 7.

    Podawanie: kroimy na kawałki bezpośrednio przed zjedzeniem. Z przepisu na ciasto jajko sadzone wychodzi około 30 porcji. 

Cholesterol: 11

Tłuszcz: 11

Błonnik: 11

Białko: 11

Porady

  • Ze względu na gęstość ciasta jajko sadzone do mieszania najwygodniej będzie użyć robota kuchennego z misą. 
  • Chcąc wykorzystać gotowy budyń w proszku z cukrem, dodatkowy cukier możemy pominąć. 
  • Jeśli nie posiadamy regulowanego rantu do blachy, należy ciasto przyciąć do rozmiaru największej blachy do pieczenia, jaką posiadamy i przełożyć upieczone i schłodzone ciasto do środka. 
  • Najlepszą galaretką do zalania ciasta jajko sadzone będzie krystaliczna lub agrestowa - są przezroczyste, co podkreśli kolor moreli. Zamiast galaretki można użyć gotowej glazury lustrzanej lub popularnej w Niemczech glazury do owoców w proszku (tortenguss) - ta da nam najładniejszy efekt. 
  • Ciasto jajko sadzone bez pieczenia uzyskamy, wykorzystując biszkopty jako spód deseru.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy