Ciasto jajko sadzone ze śmietaną i morelami to pod względem smaku i wyglądu prawdziwy hit, zwłaszcza na Wielkanoc. Co wcale nie oznacza, że inne okazje nie są dobre, żeby je upiec. Jedno jest pewne - jego wygląd zaskakuje! Mimo, iż na pierwszy rzut oka może wydawać się daniem wytrawnym, nic bardziej mylnego. W rzeczywistości ciasto, przypominające jajko sadzone jest słodkie i niezwykle kremowe, a soczyste owoce orzeźwiają całość.
Brigitte Sporrer
(średnia 1 z 1 głosów)
Przygotowanie: masło wyjmujemy z lodówki. Blachę do pieczenia (38x45 cm) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C - grzanie góra/dół (z termoobiegiem 160°C). Morele odsączamy.
Ciasto: miękkie masło ucieramy z cukrem i solą. Stopniowo dodajemy jajka i dalej miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy, łączymy składniki. Za pomocą łopatki wykładamy ciasto na blachę i wygładzamy.
Pieczenie: wkładamy do piekarnika na około 20 minut. Po upieczeniu pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Pudding: w międzyczasie mieszamy budyń w proszku z cukrem i 6-7 łyżkami mleka. Pozostałe mleko podgrzewamy w rondelku. Mieszankę dodajemy do wrzącego mleka i gotujemy na małym ogniu przez 1 minutę, mieszając. Gorący budyń wlewamy do miski i przykrywamy folią spożywczą. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Łączenie warstw: do jeszcze ciepłego budyniu dodajemy śmietanę. Regulowany rant do pieczenia umieszczamy wokół schłodzonego ciasta. Rozsmarowujemy krem na cieście i wygładzamy, a następnie chłodzimy przez 1 godzinę. Po tym czasie układamy na wierzchu morele przekrojoną stroną do dołu.
Polewa: galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, odstawiamy do ostygnięcia. Lekko tężejącą rozprowadzamy po morelach i masie. Całość posypujemy posiekanymi pistacjami i chłodzimy.
Podawanie: kroimy na kawałki bezpośrednio przed zjedzeniem. Z przepisu na ciasto jajko sadzone wychodzi około 30 porcji.
Cholesterol: 11
Tłuszcz: 11
Błonnik: 11
Białko: 11
ciasta, ciasto z galaretka, ciasto z owocami - zobacz inne inspiracjePorady
- Ze względu na gęstość ciasta jajko sadzone do mieszania najwygodniej będzie użyć robota kuchennego z misą.
- Chcąc wykorzystać gotowy budyń w proszku z cukrem, dodatkowy cukier możemy pominąć.
- Jeśli nie posiadamy regulowanego rantu do blachy, należy ciasto przyciąć do rozmiaru największej blachy do pieczenia, jaką posiadamy i przełożyć upieczone i schłodzone ciasto do środka.
- Najlepszą galaretką do zalania ciasta jajko sadzone będzie krystaliczna lub agrestowa - są przezroczyste, co podkreśli kolor moreli. Zamiast galaretki można użyć gotowej glazury lustrzanej lub popularnej w Niemczech glazury do owoców w proszku (tortenguss) - ta da nam najładniejszy efekt.
- Ciasto jajko sadzone bez pieczenia uzyskamy, wykorzystując biszkopty jako spód deseru.
Komentarze