Mus czekoladowy

Mus czekoladowy jest jednym z najłatwiejszych deserów, który robi się dosłownie z kilku składników. Przepis jest banalnie prosty, a smak- obłędny! Mus czekoladowy zawsze robi wielkie wrażenie, więc świetnie sprawdzi się na spotkanie rodzinne, imprezę ze znajomymi lub romantyczną kolację we dwoje. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Desery mus mus czekoladowy

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.56 z 187 głosów)


Mus czekoladowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • rozpuszczanie-czekolady 1.

    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (stawiamy miskę na garnku z parującą wodą). W tym czasie ubijamy mocno schłodzoną śmietankę kremówkę na sztywno. Gdy czekolada się rozpuści, odstawiamy ją do ostudzenia. 

  • Białka ubijanie 2.

    Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do żółtek z cukrem dodajemy wystudzoną czekoladę oraz aromat i dokładnie mieszamy. Masę jajeczną delikatnie łączymy z ubitą wcześniej śmietaną (3 łyżki odkładamy do dekoracji musu) oraz pianą z białek. Gotowy mus czekoladowy przelewamy do pucharków, kieliszków lub szklanek i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.

Porady

  • Podczas kąpieli wodnej, unikajmy mieszania czekolady, gdyż może się ona wtedy rozwarstwić. Najlepiej zostawić ją w spokoju na parującym garnku, a gdy jest już prawie płynna, lekko ją wymieszać. 
  • Aby czekolada była bardziej aksamitna, rozpuszczając ją w kąpieli wodnej, możemy dodać do miski odrobinkę masła.
  • Jeśli chcemy, aby białka jaj łatwiej i szybciej się ubijały, powinny być porządnie schłodzone
  • Mus czekoladowy można zrobić też z mlecznej, a nawet białej czekolady.

Notka redakcyjna

Mus czekoladowy - przepis podstawowy i wariacje smakowe

Jak zrobić mus czekoladowy? To bardzo proste! Podstawowy przepis na mus składka się tylko z dwóch składników, czyli czekolady i śmietanki kremówki. Nie pozostaje nic innego jak rozpuścić czekoladę i ubić śmietankę, a następnie delikatnie połączyć oba składniki. Recepturę tą można też wzbogacić ubitymi jajkami.

Jeśli przygotowujemy mus dla dorosłych, możemy go wzbogacić odrobiną whisky, brandy, koniaku lub domowego likieru. Z kolei fanom silniejszego aromatu, polecamy dodatek cynamonu, cukru wanilinowego, startej skórki z cytryny bądź pomarańczy, albo odrobiny świeżej mięty.

W zależności od naszych preferencji smakowych, mus czekoladowy może być gładki, lub z chrupiącymi dodatkami. W tej roli można użyć orzechów włoskich, płatków migdałowych, wiórek kokosowych, bądź rozgniecionych pistacji. Mus warto przełożyć też warstwami biszkoptów lub pokruszonych herbatników. Piękny, czarno-biały deser można zrobić przekładając na zmianę mus czekoladowy z mascarpone albo z budyniem.

Mus czekoladowy można też zrobić w wersji wege. W takiej roślinnej odsłonie, śmietanę i jajka można zastąpić awokado lub aquafabą, czyli wodą z ciecierzycy. Aquafaba po ubiciu nabiera konsystencji piany z białek i nadaje czekoladowej masie niezwykłej puszystości, z kolei rozgniecione awokado nadaje kremowej, maślanej konsystencji. Taki wegański mus czekoladowy z awokado z pewnością posmakuje wszystkim, nie tylko osobom na diecie roślinnej.

Jak podawać mus czekoladowy?

Mus czekoladowy można zaserwować w pucharkach, szklankach, słoiczkach lub kieliszkach. Ten deser świetnie wygląda też w miseczkach z czekolady. Aby zrobić takie czekoladowe pojemniczki, wystarczy rozpuścić czekoladę i namoczyć w niej lekko nadmuchany balonik. Następnie odstawiamy go do wystudzenia, a kiedy czekolada stwardnieje, przebijamy balonik i otrzymujemy piękną miseczkę, którą możemy napełnić musem. 

Inne desery z musem czekoladowym

Mus czekoladowy może być jedzony nie tylko solo, ale także jako nadzienie do innych słodkich przysmaków. Takim musem można wypełnić spód do tarty, kruche babeczki,  albo nadziewać rogaliki z ciasta francuskiego czy ptysie z ciasta parzonego. Świetnie sprawdzi się on także jako masa do ciast i tortów

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy