Mus czekoladowy jest jednym z najłatwiejszych deserów, który robi się dosłownie z kilku składników. Przepis jest banalnie prosty, a smak- obłędny! Mus czekoladowy zawsze robi wielkie wrażenie, więc świetnie sprawdzi się na spotkanie rodzinne, imprezę ze znajomymi lub romantyczną kolację we dwoje.
istock
(średnia 4.56 z 187 głosów)
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (stawiamy miskę na garnku z parującą wodą). W tym czasie ubijamy mocno schłodzoną śmietankę kremówkę na sztywno. Gdy czekolada się rozpuści, odstawiamy ją do ostudzenia.
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do żółtek z cukrem dodajemy wystudzoną czekoladę oraz aromat i dokładnie mieszamy. Masę jajeczną delikatnie łączymy z ubitą wcześniej śmietaną (3 łyżki odkładamy do dekoracji musu) oraz pianą z białek. Gotowy mus czekoladowy przelewamy do pucharków, kieliszków lub szklanek i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
Porady
- Podczas kąpieli wodnej, unikajmy mieszania czekolady, gdyż może się ona wtedy rozwarstwić. Najlepiej zostawić ją w spokoju na parującym garnku, a gdy jest już prawie płynna, lekko ją wymieszać.
- Aby czekolada była bardziej aksamitna, rozpuszczając ją w kąpieli wodnej, możemy dodać do miski odrobinkę masła.
- Jeśli chcemy, aby białka jaj łatwiej i szybciej się ubijały, powinny być porządnie schłodzone.
- Mus czekoladowy można zrobić też z mlecznej, a nawet białej czekolady.
Jak zrobić mus czekoladowy? To bardzo proste! Podstawowy przepis na mus składka się tylko z dwóch składników, czyli czekolady i śmietanki kremówki. Nie pozostaje nic innego jak rozpuścić czekoladę i ubić śmietankę, a następnie delikatnie połączyć oba składniki. Recepturę tą można też wzbogacić ubitymi jajkami.
Jeśli przygotowujemy mus dla dorosłych, możemy go wzbogacić odrobiną whisky, brandy, koniaku lub domowego likieru. Z kolei fanom silniejszego aromatu, polecamy dodatek cynamonu, cukru wanilinowego, startej skórki z cytryny bądź pomarańczy, albo odrobiny świeżej mięty.
W zależności od naszych preferencji smakowych, mus czekoladowy może być gładki, lub z chrupiącymi dodatkami. W tej roli można użyć orzechów włoskich, płatków migdałowych, wiórek kokosowych, bądź rozgniecionych pistacji. Mus warto przełożyć też warstwami biszkoptów lub pokruszonych herbatników. Piękny, czarno-biały deser można zrobić przekładając na zmianę mus czekoladowy z mascarpone albo z budyniem.
Mus czekoladowy można też zrobić w wersji wege. W takiej roślinnej odsłonie, śmietanę i jajka można zastąpić awokado lub aquafabą, czyli wodą z ciecierzycy. Aquafaba po ubiciu nabiera konsystencji piany z białek i nadaje czekoladowej masie niezwykłej puszystości, z kolei rozgniecione awokado nadaje kremowej, maślanej konsystencji. Taki wegański mus czekoladowy z awokado z pewnością posmakuje wszystkim, nie tylko osobom na diecie roślinnej.
Mus czekoladowy można zaserwować w pucharkach, szklankach, słoiczkach lub kieliszkach. Ten deser świetnie wygląda też w miseczkach z czekolady. Aby zrobić takie czekoladowe pojemniczki, wystarczy rozpuścić czekoladę i namoczyć w niej lekko nadmuchany balonik. Następnie odstawiamy go do wystudzenia, a kiedy czekolada stwardnieje, przebijamy balonik i otrzymujemy piękną miseczkę, którą możemy napełnić musem.
Mus czekoladowy może być jedzony nie tylko solo, ale także jako nadzienie do innych słodkich przysmaków. Takim musem można wypełnić spód do tarty, kruche babeczki, albo nadziewać rogaliki z ciasta francuskiego czy ptysie z ciasta parzonego. Świetnie sprawdzi się on także jako masa do ciast i tortów.
Komentarze