Zupa krewetkowa

Wyrazista i pyszna zupa krewetkowa to pomysł na obiad w orientalnym stylu. Zadbajmy o dobre krewetki i odpowiednie przyprawy - to właśnie imbir, trawa cytrynowa i pasta curry dodadzą zupie smaku.

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 20 dużych krewetek
  • łyżka oliwy
  • łyżka oleju sezamowego
  • 2 ząbki czosnku
  • szalotka
  • strączek papryczki chili
  • 2–3-cm kawałek imbiru
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • łyżka sosu rybnego
  • łyżka czerwonej pasty curry
  • limonka
  • puszka mleka kokosowego
  • 400–500 ml bulionu warzywnego
  • 3–4 grzyby mun
  • sól, pieprz
  • sok z limonki do smaku
  • 1/4 paczki makaronu ryżowego
  • 1/2 pęczka świeżej kolendry
  • ziarna sezamu

Przygotowanie

  1. Krewetki obieramy, nacinamy wzdłuż i usuwamy czarną nitkę (jelito). Na patelni rozgrzewamy oliwę i olej sezamowy, dodajemy posiekany czosnek, pokrojoną szalotkę, chili i posiekany imbir.
  2. Trawę cytrynową obieramy z pierwszych warstw, kroimy na pół (lub 3 części) i wrzucamy na patelnię. Dodajemy sos rybny, mieszamy. Na patelnię wrzucamy krewetki, dodajemy pastę curry i sok z całej limonki (wyciśniętą limonkę również dorzucamy do całości, podsmażamy kilka minut.
  3. Krewetki wraz z pozostałymi składnikami zalewamy mlekiem kokosowym i bulionem, mieszamy. Dodajemy grzyby mun, gotujemy, aż zmiękną. Doprawiamy zupę do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki.
  4. Makaron zalewamy wrzątkiem na kilka minut. Nie dorzucamy go do zupy, gdyż wchłonie cały, przepyszny płyn, podajemy osobno i dokładamy do miski. Zupę podajemy posypaną świeżą kolendrą oraz ziarnami sezamu.
  5. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017
zupa krewetkowa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy