Zielone curry z dynią i krewetkami

Zielone curry z dynią i  krewetkami to łatwe i pikantne danie z kuchni tajskiej. Liście kafiru nadają przyjemnego, cytrusowego smaku i zapachu.

Curry

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.55 z 169 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.W garnku rozgrzewamy olej słonecznikowy, podsmażamy chwilę z zielona pastą curry. Wlewamy mleko kokosowe, bulion warzywny, dodajemy cukier trzcinowy, liście limonki kafir, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy kawałki przeciętej, obranej, oczyszczonej z włókien i pokrojonej w kostkę dyni, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 min pod przykryciem.
  • 2.Ostrym nożem nacinamy krewetki bez skorupek (pozostawiamy tylko ogonek) i łebków wzdłuż grzbietów na głębokość 3 mm, usuwamy jelita. Krewetki dodajemy do zupy razem z minikolbami kukurydzy z zalewy i pokrojonymi papryczkami chili (zielona i czerwoną), gotujemy kolejne 10 min. Podajemy udekorowane świeżą bazylią lub kolendrą.

Porady

W przepisie wywar to bulion warzywny. Wykorzystano zielona pastę curry,  listki limonki kafir oraz minikolby kukurydzy z zalewy. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy