Zielone curry z dynią i krewetkami

Ocena:

4.55 (170)

  • 45 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Zielone curry z dynią i  krewetkami to łatwe i pikantne danie z kuchni tajskiej. Liście kafiru nadają przyjemnego, cytrusowego smaku i zapachu.

Składniki:

  • olej słonecznikowy  2 łyżki stołowe

  • pasta curry  1 łyżka stołowa

  • mleko kokosowe  400 ml

  • wywar  600 ml

  • cukier trzcinowy  2 łyżki stołowe

  • limonka  3 liście

  • dynia  1 szt.

  • krewetki  400 g

  • kukurydza  1 słoik

  • papryka chili  2 szt.

  • bazylia  8 liści

  • kolendra  3 gałązki

Zielone curry z dynią i krewetkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1: W garnku rozgrzewamy olej słonecznikowy, podsmażamy chwilę z zielona pastą curry. Wlewamy mleko kokosowe, bulion warzywny, dodajemy cukier trzcinowy, liście limonki kafir, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy kawałki przeciętej, obranej, oczyszczonej z włókien i pokrojonej w kostkę dyni, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 min pod przykryciem.
  • Krok 2: Ostrym nożem nacinamy krewetki bez skorupek (pozostawiamy tylko ogonek) i łebków wzdłuż grzbietów na głębokość 3 mm, usuwamy jelita. Krewetki dodajemy do zupy razem z minikolbami kukurydzy z zalewy i pokrojonymi papryczkami chili (zielona i czerwoną), gotujemy kolejne 10 min. Podajemy udekorowane świeżą bazylią lub kolendrą.

Porady

W przepisie wywar to bulion warzywny. Wykorzystano zielona pastę curry,  listki limonki kafir oraz minikolby kukurydzy z zalewy. 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne