Przepisy z chili

1 kolekcji przepisów

1409 przepisów

Chili to ostra papryczka stosowana głównie w kuchni Ameryki Południowej. W szczególności meksykańskiej. Istnieje wiele odmian papryczek chili, które mają różny stopień ostrości. Papryczka chili ceniona jest za pikantny smak, który współgra ze smakiem kwaśnym i słonym. Ciekawostką jest, że chilli często dodawane jest do czekolady tworząc intrygujące smakiem sosy do mięs. Sprawdźcie zebrane przepisy z wykorzystaniem papryczki chili. 

Przepisy z chili

Poziom trudności: Średni Czas przygotowania: 45 min.
Kung Pao tofu z orzeszkami ziemnymi

Kung Pao tofu z orzeszkami ziemnymi to smak i aromat orientu. Popularne danie w wersji mięsnej proponujemy w nowej, roślinnej odsłonie. Wegański przepis na king pao tofu to propozycja na przekąskę lub w większej porcji - na wegetariański obiad. Marynowane tofu jest pożywną bazą, ryż jaśminowy uzupełnia kaloryczność, a chrupiące orzeszki i papryczki podkręcają teksturę i smak dania, jakim jest king pao tofu. Wypróbujcie koniecznie ten wegański przepis na specjał kuchni syczuańskiej!

mojegotowanie

Kung Pao tofu z orzeszkami ziemnymi

Papryka chili - pochodzenie

Papryka drobnoowocowa należy do gatunku Capsicum annuum. Pochodzi z krajów podzwrotnikowych Ameryki. Była tam uprawiana na długo przed odkryciem Ameryki przez Krzysztofa Kolumba.Obecnie papryka, w tym w odmianach ostrych, jest łatwo dostępna na całym świecie. Poprzez krzyżówki botaniczne papryczka chili łatwo dostosowuje się do zmieniających się wymagań klimatycznych.

Chili - zastosowanie

Dojrzałe owoce papryki chili suszy się i mieli na popularną przyprawę kuchenną. Ostry smak nadaje im alkaloid określany kapsaicyną, który występuje w skórce, nasionach i przegrodach owoców. Jagody papryki drobnoowocowej są różnokształtne, od wąskich po kuliste jak wiśnie. Charakterystyczny dla chili jest ostry smak, który posiada różne nasilenie. Dla oznaczenia poziomu ostrości stosuje się skalę Scoville'a. Określa ona ilość kapsaicyny w danej papryczce chili. Papryczkę chili marynuje się w occie i podaje jako dodatek do mięs. Największą popularnością chili darzone jest w Europie Południowej, Bułgarii, na Węgrzech, we Włoszech oraz w Hiszpanii. 

 

 

Artykuły powiązane

kumin_g
06.05.2020

Kumin - przyprawa kuchni indyjskiej i meksykańskiej

Kumin to przyprawa niezastąpiona w kuchni indyjskiej i meksykańskiej. Inaczej nazywana kminem rzymskim, jest aromatyczna i bardzo zdrowa. Ma ona również liczne właściwości zdrowotne, które wspomagają nasz organizm. Kumin, czyli kmin rzymski, to jedna z najpopularniejszych przypraw kuchni indyjskiej, a także meksykańskiej. Jest niezbędnym dodatkiem do takich dań jak dahl, samosa czy thali.

Kuchnia indyjska - najpopularniejsze dania
31.07.2019

Kuchnia indyjska – orient pełen smaku

Potrawy kuchni indyjskiej charakteryzują się bogactwem aromatów, smaków i barw. Nigdzie nie używa się tak wielu przypraw, których harmonijne zestawienie daje niepowtarzalny efekt. Nic dziwnego, że hinduskie restauracje cieszą się popularnością na całym świecie.

Smak umami
31.03.2019

Smak umami – zagadkowy piąty smak

Jedni nazywają go mięsnym, inni – bulionowym. Umami, czyli jeden z pięciu podstawowych smaków odczuwanych przez człowieka, trudno jest zdefiniować. Zdecydowanie łatwiej rozpoznać go w potrawie. Przyglądamy się mu bliżej w cyklu „Przy wspólnym stole”.

Kuchnia meksykańska
20.02.2019

Kuchnia meksykańska – tacos i enchiladas w twoim domu

Kuchnia meksykańska to niezwykła mieszanka kulinarnych tradycji rdzennych mieszkańców tego regionu i wpływów przybyszów z Europy. Opiera się przede wszystkim na kukurydzy, różnych odmianach papryki, pomidorach i roślinach strączkowych. W cyklu „Smaczne miejsca” przybliżamy dania, którymi może pochwalić się kuchnia meksykańska.

Kawa i chili
07.11.2018

Kawa i chili - wstąp do piwnicy meksykańskich smaków

Kuchnia meksykańska to nie tylko kolby kukurydzy, burrito i guacamole. Warto poznać bardziej ten kawałek gastronomii i zanurzyć się w całej ferii kolorów oraz smaków, wśród których Kawa i Chili odkrywają kluczową rolę. W cyklu "Smaczne miejsca" polecamy naszą recenzję lokalu Kawa i Chili.

Ajwar - pasta z papryki
10.09.2018

Ajwar - bałkańska pasta paprykowa

Ajwar to bałkański sos przygotowywany z papryki, bakłażanów i chili. Zwykle podawany do dań z grilla, świetnie sprawdza się również jako sos do makaronu lub smarowidło do kanapek. To jedna z najpopularniejszych past w kuchni wegańskiej, ale sprawdzi się także do potraw z mięsem, rybami czy owocami morza. W cyklu "Smak" przedstawiamy przepis na ajwar.

Dzień pomidora
29.09.2016

Czy wiesz, że co roku w Chorwacji jest obchodzony Dzień Pomidora?

Dzień Pomidora to lokalne święto obchodzone z okazji rozpoczęcia zbiorów pomidorów. Każdego roku, pod koniec lipca rynek główny chorwackiej miejscowości Umag w regionie Istria zamienia się w pomidorowy festiwal, którego jednym z głównych organizatorów jest firma Podravka. Impreza przy chorwackiej muzyce na żywo trwa do białego rana!

sambal_glowne
12.11.2015

Sambal - indonezyjska pasta chili

Sambal to pikantna pasta, aromatyczny dodatek w kuchni orientalnej. Można ją przygotować samodzielnie lub kupić w sklepie z przyprawami.