Zielone curry z wieprzowymi klopsikami

Curry z mięsem jest bardzo pożywne. Kiedy dodamy do niego ryż albo indyjskie chlebki naan, danie będzie jeszcze lepsze.

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • duża kromka chleba tostowego
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 50 dag drobno zmielonej łopatki wieprzowej
  • jajko
  • łyżka sosu nuoc-mam lub innego sosu rybnego
  • bakłażan
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki zielone pasty curry
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 2 listki limonki kaffir
  • świeża limonka
  • sól

Przygotowanie

  1. Chleb zalewamy 100 ml wody. Obraną cebulę, czosnek i imbir grubo siekamy w robocie i starannie łączymy dłońmi ze zmielonym mięsem, osączonym i odciśniętym chlebem, ubitym jajkiem, nuoc-mam i solą. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.
  2. Bakłażana kroimy na kawałki, podsmażamy lekko na patelni, na łyżce oliwy. Odstawiamy. Kulki ob smażamy na tej samej patelni na reszcie oliwy. Dodajemy pastę curry i smażymy jeszcze 30 s.
  3. Dokładamy bakłażana, wlewamy mleko kokosowe i dodajemy listki kaffir. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 20 min. Skrapiamy sokiem z limonki, posypujemy ewentualnie listkami bazylii. Podajemy od razu z ryżem.
  4. Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 8/2016
obiad curry klopsiki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze