Krewetki curry to jedno z najpopularniejszych dań kuchni tajskiej. Są lekko pikantne i intensywnie aromatyczne, dzięki dodatkowi pasty curry, bazującej m.in. na imbirze, mieszance curry, czosnku i chili. Krótko obsmażane krewetki curry są przyjemnie chrupiące, a przy tym otulone kremowym sosem na bazie mleczka kokosowego. Danie z mrożonych owoców morza przygotujecie w mniej niż 20 minut.
IStock
(średnia 0 z 0 głosów)
Przygotowanie krewetek: mrożone rozmrażamy w temperaturze pokojowej, możemy użyć też świeżych. Oczyszczamy je: zdejmujemy pancerzyki, lekko nacinamy grzbiet i wyciągamy ciemną nitkę – jelito, usuwamy główki, można zostawić ogonki.
Smażenie krewetek: rozgrzewamy na patelni olej, dodajemy gotową pastę curry, mieszamy i dodajemy krewetki. Smażymy po 1 min. z każdej strony.
Doprawianie: wyciskamy sok z limonki, dodajemy wraz z sosem rybnym na patelnię. Mieszamy i smażymy jeszcze przez pół minuty.
Wykończenie potrawy: na patelnię wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy cukier i dusimy 2–3 minuty. Krewetki curry doprawiamy do smaku pieprzem cayenne.
curry z kurczakiem - zobacz inne inspiracje Kuchnia azjatycka - zobacz inne inspiracjePorady
- Krewetki curry możemy podać np. z ryżem: jaśminowym lub makaronem typu mie.
- Przed podaniem danie można skropić dodatkowo sokiem z limonki.
- Jeśli lubimy ostrzejsze i bardziej pikantne potrawy, wtedy warto zwiększyć ilość sosu rybnego, pasty i pieprzu.
- Możemy przygotować również krewetki w zielonym curry, danie będzie się nieco różniło smakiem.
- Zamiast pasty curry można użyć: imbir, czosnek, chili, curry w proszku. Wszystkie przyprawy drobno siekamy i smażymy na oleju ok. 1 minutę. Do takiego curry warto dodać 2–3 liście kaffiru, świeżego, mrożonego lub suszonego.
- Curry z krewetkami przed podaniem możemy posypać bazylią lub kolendrą.
Komentarze