Dhansak – danie indyjskie

Dhansak – to danie indyjskie, które jest szybkie i łatwe w przygotowaniu. Kuchnia z tych regionów to absolutne bogactwo smaków i aromatów, nie inaczej jest tutaj. Znajdziemy w nim dynię, soczewicę, mleko kokosowe, szpinak i pachnącą pastę curry. To doskonały pomysł na zdrowy, wegetariański obiad lub na kolację. Sprawdzi się też jako posiłek do pracy. Przedstawiamy niezawodny przepis na smaczny i pożywny dhansak. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

curry

Czas przygotowania:
20min.
Kalorie:
320 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Dhansak – danie indyjskie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Dynia: dynię piżmową (1 sztuka o wadze około 1 kg) kroimy w kostkę i wkładamy do miski z odrobiną wody. Przykrywamy folią spożywczą, którą nakłuwamy i całą miskę umieszczamy w kuchence mikrofalowej. Podgrzewamy przez 10 minut lub do miękkości. 

  • 2.

    Cebula: na dużej patelni rozgrzewamy olej słonecznikowy lub rzepakowy. Siekamy cebulę, wrzucamy ją na patelnię. Smażymy przez kilka minut, aż  zmięknie.

  • 3.

    Pozostałe składniki: do cebuli dodajemy pastę curry (około 4 czubatych łyżek), pomidory krojone z puszki i mleko kokosowe, gotujemy na wolnym ogniu do uzyskania gęstego sosu. 

  • 4.

    Warzywa: wyjmujemy dynię z mikrofalówki i odcedzamy. Dynię wraz z soczewicą, świeżymi liśćmi szpinaku i odrobiną przypraw dodajemy do cebuli i dusimy jeszcze przez 2–3 minuty. Na koniec do dania indyjskiego dhansak dodajemy jogurt roślinny (idealnie sprawdzi się kokosowy).

Kalorie: 320

Węglowodany: 29

Tłuszcz: 17

Błonnik: 7

Białko: 9

Porady

  • Soczewicę zieloną w puszce bez problemu kupimy w sklepie spożywczym, można również samodzielnie ugotować ziarna i dodać do dania.
  • Soczewicę w dhansak możemy zastąpić ciecierzycą
  • Dhansak – danie indyjskie w oryginalnej wersji podawane jest z podgrzanymi chlebkami naan, które obecnie dostępne są w wielu polskich sklepach. Doskonale sprawdzi się również chlebek typu pita. 
  • Najlepszym jogurtem roślinnym do przygotowania dania indyjskiego będzie jogurt kokosowy. 
  • Jeśli nie mamy kuchenki mikrofalowej, dynię możemy upiec w piekarniku lub ugotować.   

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy