Cassie Best
0 (0)
Dhansak – to danie indyjskie, które jest szybkie i łatwe w przygotowaniu. Kuchnia z tych regionów to absolutne bogactwo smaków i aromatów, nie inaczej jest tutaj. Znajdziemy w nim dynię, soczewicę, mleko kokosowe, szpinak i pachnącą pastę curry. To doskonały pomysł na zdrowy, wegetariański obiad lub na kolację. Sprawdzi się też jako posiłek do pracy. Przedstawiamy niezawodny przepis na smaczny i pożywny dhansak.
olej 15 ml
dynia 1 kg
cebula 1 szt.
pasta curry 40 g
pomidory w puszce 400 g
mleko kokosowe 400 g
pita 4 szt.
soczewica zielona 1 puszka
szpinak 200 g
jogurt roślinny 150 ml
Dynia: dynię piżmową (1 sztuka o wadze około 1 kg) kroimy w kostkę i wkładamy do miski z odrobiną wody. Przykrywamy folią spożywczą, którą nakłuwamy i całą miskę umieszczamy w kuchence mikrofalowej. Podgrzewamy przez 10 minut lub do miękkości.
Cebula: na dużej patelni rozgrzewamy olej słonecznikowy lub rzepakowy. Siekamy cebulę, wrzucamy ją na patelnię. Smażymy przez kilka minut, aż zmięknie.
Pozostałe składniki: do cebuli dodajemy pastę curry (około 4 czubatych łyżek), pomidory krojone z puszki i mleko kokosowe, gotujemy na wolnym ogniu do uzyskania gęstego sosu.
Warzywa: wyjmujemy dynię z mikrofalówki i odcedzamy. Dynię wraz z soczewicą, świeżymi liśćmi szpinaku i odrobiną przypraw dodajemy do cebuli i dusimy jeszcze przez 2–3 minuty. Na koniec do dania indyjskiego dhansak dodajemy jogurt roślinny (idealnie sprawdzi się kokosowy).
Porady
- Soczewicę zieloną w puszce bez problemu kupimy w sklepie spożywczym, można również samodzielnie ugotować ziarna i dodać do dania.
- Soczewicę w dhansak możemy zastąpić ciecierzycą.
- Dhansak – danie indyjskie w oryginalnej wersji podawane jest z podgrzanymi chlebkami naan, które obecnie dostępne są w wielu polskich sklepach. Doskonale sprawdzi się również chlebek typu pita.
- Najlepszym jogurtem roślinnym do przygotowania dania indyjskiego będzie jogurt kokosowy.
- Jeśli nie mamy kuchenki mikrofalowej, dynię możemy upiec w piekarniku lub ugotować.