Curry z kaszy jaglanej i kurczaka

Curry z kaszy jaglanej i kurczaka to nasza wariacja na temat pożywnych dań kuchni indyjskiej. Do gorącego i aromatycznego gulaszu wykorzystaliśmy tym razem kaszę jaglaną, która ma właściwości rozgrzewające, i kurczaka. Wszystko to podlane pysznym sosem pomidorowym i posypane świeżą kolendrą. To świetne danie, które szybko się przygotowuje. A do tego jest sycące!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

curry z kurczakiem

Czas przygotowania:
1godz. 15min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.49 z 181 głosów)

Curry z kaszy jaglanej i kurczaka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • curry z kaszy jaglanej (2) 1. Cieciorkę zalewamy na noc zimną wodą, rano zmieniamy wodę i gotujemy w lekko osolonej do miękkości. Kaszę dokładnie płuczemy, gotujemy w 3-krotnie większej ilości wody, tak aby pozostała jędrna i sypka. Cebulę kroimy w piórka, oczyszczone papryki w paski, chili (bez pestek), obrany imbir i czosnek siekamy, marchewki tniemy w kostkę. W szerokim rondlu z grubym dnem rozgrzewamy trochę oleju i masła, wrzucamy pokrojone w paski mięso i obsmażamy ok. 5 min, odkładamy.
  • curry z kaszy jaglanej (1) 2. Na tłuszcz ze smażenia wrzucamy cebulę, czosnek i imbir, szklimy, dodajemy ok. łyżki pasty curry, przesmażamy. Dodajemy papryki, chili i marchewki, dusimy aż zmiękną, następnie wkładamy pomidory z zalewą, dokładnie mieszamy, wlewamy bulion, wkładamy cieciorkę, przykrywamy, dusimy ok. 40 min, często mieszając od dna (w razie konieczności dolewamy bulionu). Przyprawiamy do smaku, mieszamy z kaszą. Przed podaniem posypujemy kolendrą.

Porady

W przepisie na curry z kaszy jaglanej i kurczaka wykorzystujemy:

  • cieciorkę - suchą
  • kaszę jaglaną - suchą
  • świeży imbir - ok. 3 cm korzenia
  • olej sezamowy - można zastąpić go kokosowym
  • pastę curry - żółtą
  • pomidory w puszce - całe, bez skórki
  • kolendrę - świeżą

Notka redakcyjna

Curry z kaszy jaglanej i kurczaka można też przerobić na wersję wegetariańską. Zamiast bulionu drobiowego używamy wtedy bulion warzywny, a kurczaka zastępujemy na przykład marynowanym tofu czy yubą. Do curry możemy dodać przyprawy korzenne - takie jak szczypta cynamonu. Wtedy nasze danie będzie miało lekko słodkawy posmak. Curry z kaszy jaglanej i kurczaka to niezwykle pożywne danie - możemy zjeść je na obiad, lunch lub kolację czy zabrać ze sobą do pracy.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy