Tajska Zupa z Łososiem

Rybna Zupka po Tajsku - Życzę Smacznego :)

Zupydania mięsne

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 160 głosów)

Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1/2 cukinii, pokrojonej w cienkie paski
  • 250g łososia, pokrojonego w grubszą kostkę
  • 1 łyżka - trawa cytrynowa
  • 1 łyżeczka - czerwona pasta curry
  • 100g zielonej części pora, pokrojonego w paski
  • 1 kalarepa, obrana oraz pokrojona w paski
  • 2 łyżki koperku, drobno posiekanego
  • 1 łyżka liści kolendry, drobno posiekanych
  • 2-3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • sól i czarny pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • 1. Na początku w średniej patelni wok rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju roślinnego. Na gorący tłuszcz wrzucamy pół cukinii, pokrojonej w paski, obraną kalarepę, pokrojoną w paski oraz 100g zielonej części pora, pokrojonego w cienkie paski. Całość smażymy mieszając kilka minut. Gdy warzywa będą podsmażone przekładamy je do osobnego naczynia.
  • 2. W średnik garnku doprowadzamy do wrzenia litr bulionu warzywnego, po czym dodajemy wcześniej usmażone warzywa, ponownie doprowadzamy do wrzenia.
  • 3. Po kilku minutach do gotującej się zupy dodajemy łyżeczkę czerwonej pasty curry, łyżkę suszonej trawy cytrynowej, półtora łyżeczki świeżego startego imbiru, dwie łyżki drobno posiekanego koperku. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu.
  • 4. Po 5 minutach gotowania zupę przyprawiamy solą oraz czarnym pieprzem. Dodajemy 250g łososia, pokrojonego w grubą kostkę. Całość gotujemy na średnim ogniu, pod przykryciem przez około 3-5minut.
  • 5. Po 5 minutach gotowania, wyłączamy ogień. Zupkę odstawiamy na 5 minut, aby ryba „doszła”. Po tym czasie zupa jest gotowa i można przelewać do miseczek. Tajski przepis gotowy! Smacznego!

Porady

Pyszna zupa tom yum kung - wypróbuj przepis

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy