Tajska zupa z łososiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
1. Na początku w średniej patelni wok rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju roślinnego. Na gorący tłuszcz wrzucamy pół cukinii, pokrojonej w paski, obraną kalarepę, pokrojoną w paski oraz 100g zielonej części pora, pokrojonego w cienkie paski. Całość smażymy mieszając kilka minut. Gdy warzywa będą podsmażone przekładamy je do osobnego naczynia.
2. W średnik garnku doprowadzamy do wrzenia litr bulionu warzywnego, po czym dodajemy wcześniej usmażone warzywa, ponownie doprowadzamy do wrzenia.
3. Po kilku minutach do gotującej się zupy dodajemy łyżeczkę czerwonej pasty curry, łyżkę suszonej trawy cytrynowej, półtora łyżeczki świeżego startego imbiru, dwie łyżki drobno posiekanego koperku. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu.
4. Po 5 minutach gotowania zupę przyprawiamy solą oraz czarnym pieprzem. Dodajemy 250g łososia, pokrojonego w grubą kostkę. Całość gotujemy na średnim ogniu, pod przykryciem przez około 3-5minut.
5. Po 5 minutach gotowania, wyłączamy ogień. Zupkę odstawiamy na 5 minut, aby ryba „doszła”. Po tym czasie zupa jest gotowa i można przelewać do miseczek. Tajski przepis gotowy! Smacznego!