Make eat easy

Omlet francuski

Ocena:

4.51 (160)

  • 10 min.
  • dla 1 osoby
  • łatwy

Omlet francuski jest wilgotny w środku, puszysty i ma maślany smak. Dodatki w postaci mleka, parmezanu, soli i pieprzu dodają mu wyrazistą, słoną nutę. Jemy go bezpośrednio po usmażeniu, wtedy jest najlepszy. Wystarczy 10 minut, żeby móc się cieszyć pożywnym śniadaniem lub lekką kolacją. Zastanawiacie się, jak zrobić klasyczny omlet francuski z dwój jaj? Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis.

Składniki:

  • jajka  2 szt.

  • masło  15 g

  • mleko  15 ml

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • parmezan  30 g

Omlet francuski - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Jajka myjemy, osuszamy, wbijamy je do miski. Roztrzepujemy je rózgą kuchenną lub widelcem. Dolewamy mleko i ubijamy przez krótką chwilę.

    omlet francuski - jajka
  • Krok 2:

    Na patelni roztapiamy masło. Następnie wlewamy na nią wcześniej przygotowaną masę jajeczną. Smażymy na średnim ogniu, aż się zetnie od spodu, będzie się dało nim poruszać, delikatnie kołysząc patelnią, potrwa to około półtorej minuty.

    omlet francuski - smażenie
  • Krok 3:

    Omlet francuski na chwilę przed końcem smażenia posypujemy parmezanem i trzymamy na ogniu jeszcze przez chwilę, ok. 30 sekund.

    omlet francuski - składanie
  • Krok 4:

    Omlet z patelni zdejmujemy łopatką i przekładamy na talerz. Zginamy go na pół. W trudniejszej wersji możemy odpowiednio manipulować patelnią tak, by złożył się sam. W ten sposób otrzymamy płaski rulon.

    omlet francuski - składanie
  • Krok 5:

    Omlet francuski można podać z niezbyt dużą ilością kwaśnej śmietany - można ją dodatkowo wymieszać z pieprzem i innymi ulubionymi przyprawami. Dobrze smakuje, a przy tym też prezentuje się na talerzu, z pomidorkami koktajlowymi, najlepiej kolorowymi. Można je pokroić na połówki i posypać szczypiorkiem.

    omlet francuski

Porady

  • Omlet francuski z dodatkami będzie wyśmienicie smakował nawet w najprostszej wersji - z odrobiną roztopionego masła i posiekaną natką pietruszki.
  • Bardziej treściwą wersją będzie omlet francuski z warzywami. Do jeszcze smażącego się na patelni omletu dodajemy, np. pomidorki koktajlowe pokrojone na mniejsze kawałki, cebulkę, szczypiorek lub paprykę. Pysznym dodatkiem do gotowego omletu będą także duszone pieczarki lub szpinak.

Polecamy też przepis na omlet z pomidorami i mozzarellą oraz słodki omlet cesarski.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne