Klasyczny omlet francuski z dwóch jaj

Najprostszy i najlepszy - idealny omlet nie potrzebuje specjalnego anturażu. Oto przepis z książki "Pyszne poranki" Beaty Śniechowskiej.

omlet

Czas przygotowania:
5 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.5 z 151 głosów)

Składniki:

  • 2 duże jajka (najlepiej ekologiczne)
  • łyżka wody (można użyć gazowanej)
  • łyżka masła
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Jajka wbijamy do miski, dolewamy wodę, doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
  • Jajka napowietrzamy, ubijając je ręcznie widelcem lub trzepaczką.
  • Rozgrzewamy dobrze patelnię z nieprzywierającą powłoką, po czym dokładnie rozprowadzamy łyżkę masła i gdy zaczną pojawiać się na nim bąbelki, wlewamy masę jajeczną – powinna skwierczeć.
  • Gdy spód zacznie się ścinać, zaczynamy potrząsać patelnią w taki sposób, aby omlet się zawinął. Należy zrobić to bardzo szybko i sprawnie (i nie przejmować się, jeżeli nie wyjdzie idealnie). Podkładamy talerz i jednym ruchem przerzucamy na niego omlet (zawinięciem do dołu). Można poprawić kształt omletu, formując go dwiema łyżkami – idealny powinien przypominać gruby naleśnik z nadzieniem.

Porady

Warto pamiętać, że sekret udanego omletu tkwi nie tylko w składnikach, ale również w odpowiednim manipulowaniu patelnią tak, aby złożył się sam. Można oczywiście wzbogacić go dodatkami (pokrojonym w małą kosteczkę boczkiem, szynką, szczypiorkiem itp.). Według Julii Child najsmaczniejszy omlet jest świeży, ściągnięty prosto z patelni, posmarowany niewielką ilością masła (tak aby ładnie błyszczał) i posypany natką pietruszki. I ja się z Julią w tej kwestii zgadzam.

Zerknij w nasz poradnik, jak zrobić perfekcyjny omlet. Sprawdź też nasze porady, jak ugotować jajka na twardo, na miękko i w koszulce oraz przepisy na jajka po benedyktyńsku.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy