Szukasz pomysłu na szybkie, proste i pożywne śniadanie? Omlet francuski sprawdzi się idealnie! Lekki i puszysty omlet przyrządzisz z najprostszych składników, które na pewno masz już w lodówce. Podpowiadamy jak zrobić omlet francuski tak, by był lekki i puszysty.
(średnia 4.52 z 159 głosów)
Jajka wbijamy do miski, dolewamy wodę, doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Jajka napowietrzamy, ubijając je ręcznie widelcem lub trzepaczką.
Rozgrzewamy dobrze patelnię z nieprzywierającą powłoką, po czym dokładnie rozprowadzamy łyżkę masła i gdy zaczną pojawiać się na nim bąbelki, wlewamy masę jajeczną – powinna skwierczeć.
Gdy spód zacznie się ścinać, zaczynamy potrząsać patelnią w taki sposób, aby omlet się zawinął. Należy zrobić to bardzo szybko i sprawnie (i nie przejmować się, jeżeli nie wyjdzie idealnie). Podkładamy talerz i jednym ruchem przerzucamy na niego omlet (zawinięciem do dołu). Można poprawić kształt omletu, formując go dwiema łyżkami – idealny powinien przypominać gruby naleśnik z nadzieniem.
Porady
Warto pamiętać, że sekret udanego omletu tkwi nie tylko w składnikach, ale również w odpowiednim manipulowaniu patelnią tak, aby złożył się sam. Można oczywiście wzbogacić go dodatkami (pokrojonym w małą kosteczkę boczkiem, szynką, szczypiorkiem itp.). Według Julii Child najsmaczniejszy omlet jest świeży, ściągnięty prosto z patelni, posmarowany niewielką ilością masła (tak aby ładnie błyszczał) i posypany natką pietruszki. I ja się z Julią w tej kwestii zgadzam.
Zerknij w nasz poradnik, jak zrobić perfekcyjny omlet. Sprawdź też nasze porady, jak ugotować jajka na twardo, na miękko i w koszulce oraz przepisy na jajka po benedyktyńsku.
Omlet po francusku będzie wyśmienicie smakował nawet w najprostszej wersji - z odrobiną roztopionego masła i posiekaną natką pietruszki. Jeśli jednak chcemy zjeść bardziej treściwe śniadanie, warto przyrządzić omlet po francusku z dodatkami. Omlet francuski z warzywami możemy przyrządzić dodając warzywa do jeszcze smażącego się na patelni omletu (np. pomidorki koktajlowe pokrojone na mniejsze części lub pokrojona w kostkę papryka) lub jako dodatek do już gotowego omletu. Pysznym dodatkiem do gotowego omletu będą także smażone pieczarki lub duszony szpinak. Omlet francuski możemy także urozmaicić dodatkiem pokrojonej w kostkę szynki, boczku czy kiełbasy. Wówczas najlepiej będzie je dodać do jeszcze smażącego się omletu.
Omlet po francusku możemy przygotować nie tylko jako wytrawne śniadanie, lecz także słodki podwieczorek lub kolację. Najlepsze słodkie dodatki do omletu to niewątpliwie powidła (wiśniowe, śliwkowe), świeże owoce czy np. sos karmelowy i prażone orzechy. Przed podaniem, omlet francuski na słodko dobrze jest posypać odrobiną cukru pudru.
Sprawdź także nasz przepis na omlet z pomidorami i mozzarellą oraz słodki omlet cesarski.
Komentarze