Jajka faszerowane w skorupkach zapiekane lub smażone na maśle to wyborna przekąska, której nie może zabraknąć na wielkanocnym stole, a także podczas imprez z przyjaciółmi i spotkań w gronie rodzinnym. Przepis na jajka faszerowane w skorupkach jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Podpowiadamy, jak zrobić jajka faszerowane w skorupkach.
Fot. Artur Rogalski
(średnia 4.47 z 204 głosów)
Przepis na jajka faszerowane w skorupkach zaczynamy od zalewania łupin z cebuli zimną wodą, dodania soli, zagotowania i ostudzenia. W dalszej kolejności myjemy 12 jajek, wkładamy je do garnka z łupinami cebuli, tak aby były całkowicie zanurzone i gotujemy na twardo na niewielkim ogniu.
Przepis na jajka faszerowane w skorupkach zaczynamy od zalewania łupin z cebuli zimną wodą, dodania soli, zagotowania i ostudzenia. W dalszej kolejności myjemy 12 jajek, wkładamy je do garnka z łupinami cebuli, tak aby były całkowicie zanurzone i gotujemy na twardo na niewielkim ogniu.
Przepis na jajka faszerowane w skorupkach zaczynamy od zalewania łupin z cebuli zimną wodą, dodania soli, zagotowania i ostudzenia. W dalszej kolejności myjemy 12 jajek, wkładamy je do garnka z łupinami cebuli, tak aby były całkowicie zanurzone i gotujemy na twardo na niewielkim ogniu.
Porady
- Jajka faszerowane w skorupkach można przygotować w dwojaki sposób. Pierwszym z nich jest zapiekanie w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Po panierowaniu jajek należy naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem (najlepiej masłem), ułożyć w nim jajka nadzieniem do góry i piec przez ok. 10 minut. Drugim sposobem jest smażenie jajek faszerowanych w skorupce na maśle klarowanym. Warto pamiętać, że należy ułożyć je na patelni do dołu nafaszerowaną częścią. W drugim przypadku nabiorą one złoto-brązowego kolorytu.
- Jajka faszerowane w skorupkach najlepiej prezentują się na specjalnie przeznaczonej do tego celu paterze. Jeśli takowej nie mamy, to możemy rozłożyć jajka na półmisku i ozdobić go zieleniną.
- Z jajkami faszerowanymi w skorupkach doskonale komponuje się sos jogurtowy, sos tatarski oraz rzeżucha.
- Jednym z najtrudniejszych kroków w przygotowaniu naszej propozycji jest przecięcie jajek ze skorupką w taki sposób, by pozostała ona w nienaruszonym stanie. Najlepiej zrobić to szybkim i zdecydowanym ruchem za pomocą ostrego i cienkiego noża.
Jajka faszerowane w skorupkach, nazywane również jajkami po polsku, to przysmak serwowany przede wszystkim w okresie wielkanocnym. Chociaż prezentują się nienagannie, to mogą sprawiać wiele problemów z jedzeniem.
Jajka faszerowane w skorupkach najlepiej jeść za pomocą łyżeczki, wydrążając z nich miękkie nadzienie. Jeśli przez przypadek zjemy kawałek skorupki, to nie powinniśmy się tym zbytnio przejmować – po upieczeniu lub usmażeniu zyskuje na miękkości. Warto przy tym wspomnieć, że skorupka jajek jest bogatym źródłem wapnia, dlatego przygotowując jajka wiele osób jej, nie wyrzuca, a jedynie przerabia na łatwiej przyswajalną formę, np. mieląc w młynku do kawy czy ucierając w moździerzu.
Komentarze