Jajka faszerowane w skorupkach smażone na maśle to wyborna przekąska, której nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Sprawdzi się także podczas imprez z przyjaciółmi i spotkań w gronie rodzinnym. Świetnie komponuje się z sosem chrzanowym lub tatarskim. Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Podpowiadamy, jak zrobić jajka faszerowane w skorupkach.
Fot. Artur Rogalski
(średnia 4.47 z 205 głosów)
Jajka: wkładamy do garnka z zimną wodą. Podgrzewamy na średnim ogniu. Kiedy woda zacznie się gotować, nastawiamy zegar na 8 minut. Po upływie tego czasu jajka wyjmujemy z wrzątku i wkładamy do zimnej kąpieli wodnej. Kiedy przestygną, osuszamy je i przekrajamy wzdłuż na pół. Uważamy, żeby nie uszkodzić za bardzo skorupki. Żółtko i białko wyjmujemy za pomocą łyżeczki i drobno siekamy lub rozgniatamy widelcem.
Koperek: opłukujemy delikatnie w zimnej wodzie i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Siekamy na drobno. Zostawiamy kilka listków do dekoracji.
Cebula: obieramy ją i kroimy w małą kostkę. Podsmażamy na patelni z odrobiną oleju, do zeszklenia.
Farsz: rozdrobnione jajka łączymy z 20 g miękkiego masła, cebulką i posiekanym koperkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy do uzyskania jednorodnej masy.
Przygotowanie do smażenia: farsz nakładamy do skorupek i lekko ugniatamy na płasko. Obficie posypujemy bułką tartą.
Smażenie: na patelni rozpuszczamy pozostałe masło. Układamy na niej połówki jajek bułką tartą do dołu. Podsmażamy na średniej mocy palnika przez około 2 minuty do zarumienienia panierki.
Podanie: jajka faszerowane w skorupkach układamy na półmisku i dekorujemy koperkiem. Serwujemy na ciepło.
Porady
- Jednym z najtrudniejszych kroków w przygotowaniu naszej propozycji na świąteczną przekąskę jest przecięcie jajek ze skorupką w taki sposób, aby pozostała ona w nienaruszonym stanie. Najlepiej zrobić to szybkim, zdecydowanym ruchem za pomocą ostrego i cienkiego noża.
- Do nadzienia możemy dodać majonez lub śmietanę, dzięki czemu stanie się bardziej kremowe. Warto wtedy zmniejszyć ilość masła w farszu lub całkiem z niego zrezygnować.
- Danie możemy także przyrządzić w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Naczynie żaroodporne należy wysmarować tłuszczem (najlepiej masłem) i ułożyć w nim przygotowaną przekąskę nadzieniem do góry. Jajka zapiekane w skorupkach powinny spędzić w piekarniku około 10 minut.
- Jajka faszerowane w skorupkach najlepiej prezentują się na specjalnie przeznaczonej do tego celu paterze. Jeśli takiej nie mamy, możemy je rozłożyć na półmisku ozdobionym zieleniną, np. rzeżuchą.
- Jak jeść jajka faszerowane w skorupkach? Najlepiej robić to za pomocą łyżeczki, wydłubując z nich miękkie nadzienie. Jeśli przez przypadek zjemy kawałek skorupki, nie powinniśmy się tym zbytnio przejmować – po upieczeniu lub usmażeniu zyskuje na miękkości.
- Potrawę można przygotować dzień wcześniej, a usmażyć ją tuż przed podaniem. Jajka powinniśmy wtedy wyjąć z lodówki godzinę wcześniej.
- Jeśli chcemy nieco urozmaicić tę prostą potrawę, możemy przyrządzić jajka faszerowane w skorupkach z pieczarkami lub szynką.
Jajka faszerowane smażone lub zapiekane możemy podać po prosu ze świeżą bagietką lub domowym chlebem na zakwasie i posypać szczypiorkiem lub natką pietruszki. Jeśli jednak wydaje nam się, że potrawa potrzebuje czegoś jeszcze, możemy uzupełnić ją dowolnym sosem. Ta wielkanocna przekąska będzie bardziej spektakularna, jeśli podamy ją z kremowym dodatkiem, takim jak:
Bez jajek nie byłoby wielkanocnego śniadania. Tradycyjnie podajemy je na różne sposoby – zarówno w formie pisanek, jak i faszerowanych przekąsek i sałatek. Oto kilka pomysłów na wykorzystanie tego uniwersalnego składnika:
Komentarze