Jajka faszerowane w skorupkach

Jajka faszerowane w skorupkach smażone na maśle to wyborna przekąska, której nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Sprawdzi się także podczas imprez z przyjaciółmi i spotkań w gronie rodzinnym. Świetnie komponuje się z sosem chrzanowym lub tatarskim. Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Podpowiadamy, jak zrobić jajka faszerowane w skorupkach. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

jajka faszerowane przekąski Przekąski na ciepło

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.47 z 205 głosów)

Jajka faszerowane w skorupkach - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Jajka: wkładamy do garnka z zimną wodą. Podgrzewamy na średnim ogniu. Kiedy woda zacznie się gotować, nastawiamy zegar na 8 minut. Po upływie tego czasu jajka wyjmujemy z wrzątku i wkładamy do zimnej kąpieli wodnej. Kiedy przestygną, osuszamy je i przekrajamy wzdłuż na pół. Uważamy, żeby nie uszkodzić za bardzo skorupki. Żółtko i białko wyjmujemy za pomocą łyżeczki i drobno siekamy lub rozgniatamy widelcem. 

  • 2.

    Koperek: opłukujemy delikatnie w zimnej wodzie i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Siekamy na drobno. Zostawiamy kilka listków do dekoracji. 

  • 3.

    Cebula: obieramy ją i kroimy w małą kostkę. Podsmażamy na patelni z odrobiną oleju, do zeszklenia. 

  • 4.

    Farsz: rozdrobnione jajka łączymy z 20 g miękkiego masła, cebulką i posiekanym koperkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy do uzyskania jednorodnej masy.  

  • 5.

    Przygotowanie do smażenia: farsz nakładamy do skorupek i lekko ugniatamy na płasko. Obficie posypujemy bułką tartą.   

  • 6.

    Smażenie: na patelni rozpuszczamy pozostałe masło. Układamy na niej połówki jajek bułką tartą do dołu. Podsmażamy na średniej mocy palnika przez około 2 minuty do zarumienienia panierki. 

  • 7.

    Podanie: jajka faszerowane w skorupkach układamy na półmisku i dekorujemy koperkiem. Serwujemy na ciepło.  

Porady

  • Jednym z najtrudniejszych kroków w przygotowaniu naszej propozycji na świąteczną przekąskę jest przecięcie jajek ze skorupką w taki sposób, aby pozostała ona w nienaruszonym stanie. Najlepiej zrobić to szybkim, zdecydowanym ruchem za pomocą ostrego i cienkiego noża.   
  • Do nadzienia możemy dodać majonez lub śmietanę, dzięki czemu stanie się bardziej kremowe. Warto wtedy zmniejszyć ilość masła w farszu lub całkiem z niego zrezygnować.  
  • Danie możemy także przyrządzić w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Naczynie żaroodporne należy wysmarować tłuszczem (najlepiej masłem) i ułożyć w nim przygotowaną przekąskę nadzieniem do góry. Jajka zapiekane w skorupkach powinny spędzić w piekarniku około 10 minut. 
  • Jajka faszerowane w skorupkach najlepiej prezentują się na specjalnie przeznaczonej do tego celu paterze. Jeśli takiej nie mamy, możemy je rozłożyć na półmisku ozdobionym zieleniną, np. rzeżuchą
  • Jak jeść jajka faszerowane w skorupkach? Najlepiej robić to za pomocą łyżeczki, wydłubując z nich miękkie nadzienie. Jeśli przez przypadek zjemy kawałek skorupki, nie powinniśmy się tym zbytnio przejmować – po upieczeniu lub usmażeniu zyskuje na miękkości.   
  • Potrawę można przygotować dzień wcześniej, a usmażyć ją tuż przed podaniem. Jajka powinniśmy wtedy wyjąć z lodówki godzinę wcześniej. 
  • Jeśli chcemy nieco urozmaicić tę prostą potrawę, możemy przyrządzić jajka faszerowane w skorupkach z pieczarkami lub szynką.  

Notka redakcyjna

Z czym jeść jajka faszerowane w skorupkach? 

Jajka faszerowane smażone lub zapiekane możemy podać po prosu ze świeżą bagietką lub domowym chlebem na zakwasie i posypać szczypiorkiem lub natką pietruszki. Jeśli jednak wydaje nam się, że potrawa potrzebuje czegoś jeszcze, możemy uzupełnić ją dowolnym sosem. Ta wielkanocna przekąska będzie bardziej spektakularna, jeśli podamy ją z kremowym dodatkiem, takim jak: 

  • sos tatarski – na bazie majonezu, ze słodko-kwaśnymi marynowanymi pieczarkami i ogórkiem konserwowym. Doskonale uzupełni smażoną, treściwą przekąskę. Popularnym przysmakiem, który gości na naszych świątecznych stołach, są także jajka w sosie tatarskim
  • sos musztardowy – można go przyrządzić zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jeśli lubimy pikantną kuchnię, sięgnijmy po musztardę rosyjską.  
  • tzatziki – gęsty dip z jogurtu greckiego z dodatkiem startego zielonego ogórka. Wnosi trochę świeżości do zapiekanych jajek. 
  • sos chrzanowy – ten dip otrzymany z aromatycznego tartego korzenia to, obok majonezu, najbardziej popularny dodatek do jajek na twardo. Nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole. 
  • remulada – aromatyczny sos według duńskiego przepisu, bardzo podobny do sosu tatarskiego. Łączy słone, słodkie i kwaśne smaki za sprawą kaparów, korniszonów, anchois, estragonu, natki pietruszki i musztardy dijon. 

Jajka faszerowane smażone i inne wielkanocne inspiracje 

Bez jajek nie byłoby wielkanocnego śniadania. Tradycyjnie podajemy je na różne sposoby – zarówno w formie pisanek, jak i faszerowanych przekąsek i sałatek. Oto kilka pomysłów na wykorzystanie tego uniwersalnego składnika: 

  • Zielone jajka faszerowane awokado – zachwycają pięknym, wiosennym kolorem i oryginalnym nadzieniem z egzotycznego owocu. 
  • Jajka w łososiu – to smakowite gniazdka dla miłośników wędzonych ryb. Udekorowane kiełkami rzeżuchy będą ozdobą każdego świątecznego stołu.  
  • Jajka faszerowane tuńczykiem – to niepozorna przystawka, która błyskawicznie znika z talerzy. Wykorzystuje klasyczne połączenie smakowe, który każdy zna i lubi. Warto wypróbować go także w czasie świąt. 

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy