Jajka faszerowane

Przepis na jajka faszerowane

Dodany przez:

Jajka faszerowane

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • szklanka łupin z cebuli
  • sól
  • 12 jajek + 2
  • 5 łyżek masła
  • 2 pęczki koperku
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • 2–3 łyżki gęstej śmietany
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Łupiny z cebuli zalewamy zimną wodą, dodajemy sól i zagotowujemy, studzimy. Jajka myjemy, 12 wkładamy do garnka z łupinami cebuli, tak aby były całkowicie zanurzone i gotujemy na twardo na niewielkim ogniu. Po ugotowaniu wyjmujemy, hartujemy w zimnej wodzie. Dość cienkim nożem z piłką ostrożnie przecinamy wybarwione jajka wzdłuż na pół. Wyjmujemy ze skorupek białka z żółtkami i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy posiekany koperek, łyżkę tartej bułki, wrzucamy posiekane jajka, wbijamy 2 surowe jajka i dodajemy gęstą śmietanę. Przyprawiamy solą i obficie świeżo mielonym pieprzem, dokładnie mieszamy i chwilę podgrzewamy,
  2. aby cały farsz dobrze się połączył. Nakładamy farsz do skorupek, niezbyt wysoko. Posypujemy każdą połówkę bułką tartą, układamy je na blasze lub w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy roztopionym masłem i wstawiamy na
  3. 10 min do pieca rozgrzanego do temp. 180°C, aby się zrumieniły. Albo możemy rozgrzać masło na dużej patelni, położyć ostrożnie jajka farszem do dołu i smażyć, aż się zrumienią. Podajemy gorące lub wystudzone.
przekąska wegetariańska Jajka faszerowane potrawy wielkanocne
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze