www.bbcgoodfood.com
5 (4)
Sałatka z fasolką, ogórkiem i rzodkiewką to lekki posiłek, stworzony głównie ze świeżych warzyw. Jest niskokaloryczna, bogata w cenne składniki odżywcze i błonnik – idealna, gdy potrzebujemy dodatkowej porcji witamin. Chrupiące nowalijki i pożywna fasolka, połączone z apetycznym, cytrusowo-czosnkowym dressingiem, zachwycają swoim smakiem. Będą jeszcze lepsze, gdy podamy je z grillowaną kromką chleba. Spróbujcie sałatki z fasolką, ogórkiem i rzodkiewką, a będziecie po nią sięgać regularnie
oliwa z oliwek 15 ml
czosnek 10 g
świeża mięta 1 pęczek
natka pietruszki 1 pęczek
cytryna 1 szt.
biała fasola 400 g
rzodkiewka 200 g
ogórek 300 g
Czosnek obieramy z łupin. Ząbki rozgniatamy tępą stroną noża i tniemy na drobną kosteczkę (możemy je również przecisnąć przez praskę, dzięki temu wydobędziemy z niego więcej aromatu).
Świeżą miętę i natkę pietruszki dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i siekamy. Cytrynę myjemy, parzymy, a następnie ścieramy skórkę z połowy. Owoc przecinamy na pół i wyciskamy sok z jednej części. Rzodkiewkę myjemy i tniemy na cienkie plasterki.
Fasolkę (do sałatki najlepsza będzie konserwowa – warto wybrać maślaną, ponieważ jest bardziej miękka, jednak doskonale zastąpią ją inne, np. typu "jaś") odsączamy z zalewy i płuczemy w zimnej wodzie.
Świeży ogórek (możemy wybrać szklarniowy lub gruntowy – ważne, by był jędrny) myjemy, przecinamy na pół i usuwamy gniazdo nasienne (najłatwiej zrobić to za pomocą małej łyżeczki). Na końcu kroimy go na cienkie plastry.
Rzodkiewkę, ogórek i fasolkę umieszczamy w dużej misie sałatkowej. Jeśli chcemy, możemy składniki przyprawić do smaku szczyptą pieprzu i soli lub odrobiną ulubionych ziół.
W niewielkim naczyniu umieszczamy posiekane świeże zioła (natkę pietruszki i miętę, dobrze sprawdzi się też kolendra), czosnek oraz skórkę i sok z cytryny. Dodajemy oliwę z oliwek i wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu polewamy warzywa i dokładnie mieszamy, aż wszystko równomiernie pokryje się dressingiem.
Sałatkę z fasolką, ogórkiem i rzodkiewką możemy podać z chrupiącą, zrumienioną bagietką, posmarowaną masłem czosnkowym. Będzie też doskonałym dodatkiem do dań z grilla.
Źródło: serwis partnerski www.BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/butter-bean-cucumber-radish-salad