Szparagi z piekarnika z serem według babci Halinki

Ocena:

5 (3)

  • 20 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Szparagi z piekarnika z serem to genialny dodatek do obiadu lub kolacji. Można też podać je jako przystawkę lub położyć na toście i wykończyć jajkiem w koszulce. Natarte czosnkiem i otulone roztopionym cheddarem lub goudą smakują naprawdę wyśmienicie. Można udekorować je świeżymi, pachnącymi ziołami lub sałatką z młodych listków szpinaku. Sprawdźcie, jak zrobić szybkie szparagi zapiekane z serem według przepisu babci Halinki. 

Składniki:

  • szparagi  350 g

  • ser żółty  100 g

  • czosnek  2 ząbki

  • masło  50 g

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

Szparagi z piekarnika z serem według babci halinki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Rozgrzewamy piekarnik do 200°C (tryb góra-dół). Wykładamy blachę pergaminem lub przygotowujemy naczynie żaroodporne na szparagi zapiekane z serem. Możemy lekko natłuścić jego dno oliwą za pomocą pędzelka lub ręcznika papierowego. 

  • Krok 2:

    Myjemy i osuszamy zielone szparagi. Odłamujemy lub odcinamy zdrewniałe końce. Nie wyrzucajmy ich, przydają do zrobienia sosu lub ugotowania bulionu warzywnego. Oczyszczone łodyżki możemy najpierw zblanszować (zanurzyć we wrzątku na 2 minuty, a następnie w zimnej kąpieli wodnej). Dzięki temu zyskamy pewność, że będą miękkie w środku, zanim zaczną się zbyt mocno przypiekać z wierzchu. Nie jest to jednak konieczne. Układamy je na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. 

  • Krok 3:

    Ścieramy zimne masło na grubych oczkach tarki lub kroimy je w małą kostkę. Obieramy ząbki czosnku i przeciskamy je przez praskę. Przygotowujemy ser żółty. Możemy wykorzystać ulubiony, dobrze topiący się produkt, który sprawi, że zapiekane szparagi będą miały apetyczną, kremową pierzynkę, na przykład cheddar, gruyère lub goudę. Sprawdzi się też półtwarda mozzarella. Ścieramy wybrany ser na drobnej tarce.  

  • Krok 4:

    Oprószamy szparagi solą i pieprzem. Równomiernie rozprowadzamy na nich czosnek, starając się natrzeć nim łodyżki. Posypujemy serem żółtym i masłem. Pieczemy przez około 15 minut. Szparagi powinny być miękkie w środku, a pokrywająca je pierzynka ma się ładnie roztopić, może się lekko zarumienić. Do dekoracji wykorzystujemy ulubione zioła, na przykład natkę pietruszki, gałązki rozmarynu lub tymianek. Danie ładnie ozdobią też młode listki szpinaku. Podajemy szparagi z piekarnika z serem na gorąco, jako przystawkę lub dodatek do głównego dania. 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne