Włoskie słodkości to propozycje, które sprawdzają się na różne okazje. Jeden z pomysłów to włoska rolada z czekoladą, czyli Tronchetto di natale. Jej przygotowanie jest czasochłonne, ale z podpowiedziami szefowej Cristiny Catese rolada z czekoladą, która wygląda niczym pień drzewa wygląda i smakuje wyśmienicie.
fot. Marcin Klaban
(średnia 4.51 z 182 głosów)
Porady
Do przygotowania przepisu wykorzystujemy:
- do ciasta jajka w rozmiarze M
- do ciasta mąkę typ 00
- do ciasta nasionka z laski wanilii
- do kremu czekoladowego śmietankę 36%
W trakcie pieczenia biszkoptu pod żadnym pozorem nie uchylajmy drzwiczek piekarnika – cała para musi pozostać w środku, aby ciasto się nie przesuszyło, a włoska rolada czekoladowa wyszła idealnie.
Komentarze