Włoska rolada z czekoladą - Tronchetto di natale

Włoskie słodkości to propozycje, które sprawdzają się na różne okazje. Jeden z pomysłów to włoska rolada z czekoladą, czyli Tronchetto di natale. Jej przygotowanie jest czasochłonne, ale z podpowiedziami szefowej Cristiny Catese rolada z czekoladą, która wygląda niczym pień drzewa wygląda i smakuje wyśmienicie.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

rolada

Czas przygotowania:
1godz. 10min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.51 z 182 głosów)

Włoska rolada z czekoladą - tronchetto di natale - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Żółtka ubijamy przynajmniej 10 min z 9 dag cukru, miodem, nasionkami wanilii i solą, aż powstanie lekkie i pieniste ciasto. Białka ubijamy niezbyt mocno z resztą cukru i łączymy z masą żółtkową, dosypując po trochu mąkę. Kiedy ciasto będzie gładkie, rozsmarowujemy je na grubość 1 cm na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 220°C na 6–7 min. Wierzch biszkoptu powinien nieco się zezłocić.

  • 2.

    Po upieczeniu natychmiast przenosimy biszkopt razem z papierem na blat roboczy, posypujemy kryształkami cukru, aby się nie kleił, następnie owijamy go folią spożywczą, nawet z boków, żeby nie obsechł, i pozostawiamy do ostygnięcia.

  • 3.

    Robimy krem: podgrzewamy śmietankę niemal do wrzenia, wyłączamy ogień i dodajemy posiekaną czekoladę. Mieszamy, aż się rozpuści. Naczynie przenosimy do miski z lodem i ubijamy krem mikserem przez 10–15 min, aż wyraźnie się zagęści.

  • 4.

    Kiedy biszkopt ostygnie do temp. pokojowej, odwijamy go z folii, smarujemy połową kremu czekoladowego, zostawiając po 2 cm wolnego wokół brzegów. Zwijamy roladę i smarujemy dokładnie resztą kremu. Gdy zastygnie, dodatkowo smarujemy stopioną czekoladą. Gdy ta też lekko zastygnie, żłobimy widelcem, aby wyglądała jak pień drzewa. Kroimy w plasterki, podajemy z bitą śmietaną i dekoracjami z rozmarynu i czerwonych porzeczek.

Porady

Do przygotowania przepisu wykorzystujemy:

  • do ciasta jajka w rozmiarze M
  • do ciasta mąkę typ 00
  • do ciasta nasionka z laski wanilii
  • do kremu czekoladowego śmietankę 36%

Notka redakcyjna

W trakcie pieczenia biszkoptu pod żadnym pozorem nie uchylajmy drzwiczek piekarnika – cała para musi pozostać w środku, aby ciasto się nie przesuszyło, a włoska rolada czekoladowa wyszła idealnie.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy