Biszkoptowa rolada makowa

Moja pierwsza rolada makowa:)

CiastaroladaDeseryroladki

Czas przygotowania:
180 min.
Ocena:

(średnia 4.42 z 218 głosów)

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniacznej
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • mały cukier waniliowy
  • Farsz:
  • 1 puszka gotowego maku Bakalland.
  • 5 kropli zapachu pomarańczowego
  • Dodatkowo:
  • suchy mak do posypania
  • polewa czekoladowa wg Awonli
  • http://www.wielkiezarcie.com/przepis13850.html
  • Lukier:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • kilka kropli soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Białka oddzielić od żółtek,dodać,szczyptę soli,ubić sztywną pianę,
  • dodać po jednym żółtku,dalej ubijać.
  • Następnie dodać,cukier,cukier waniliowy i znów ubijać,na końcu dodać wymieszane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia,delikatnie wymieszać ,wylać na blachę wsadową,
  • wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Piec w 180ºC w zależności od piecyka około 15 -20 min.
  • Upieczoną roladę
  • zwinąć w pergamin i zostawić do wystygnięcia,następnie rozwinąć,posmarować makiem(gotowy mak ,wymieszać z kilkoma kroplami zapachu pomarańczowego)zwinąć razem z papierem,odstawić do lodówki na 2 godziny.
  • Odwinąć z papieru,polać polewą,zaznaczać nożem małe kawałki i polewać na zmianę z lukrem,posypać suchym makiem.
  • Smacznego

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy