REKLAMA

Biszkoptowa rolada makowa

Rolada makowa na biszkopcie oblana pyszną czekoladą - pyszna i wbrew pozorom łatwa. Biszkoptowe ciasto z makiem sprawdzi się nie tylko na świąteczny stół.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Ciasta rolada Desery

Czas przygotowania:
3godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.31 z 250 głosów)


Składniki:

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 85 g mąki pszennej;80 g mąki ziemniaczanej
  • 165 g cukru
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 3 g soli
  • 10 g cukier waniliowy
  • Farsz:
  • 850 g masy makowej
  • 3 krople aromatu pomarańczowego
  • 200 g czekolady deserowej

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Biszkopt składniki 1.

    Przepis zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę z solą, a następnie do masy dodajemy po jednym żółtku, cały czas ubijając. Wsypujemy oba cukry, chwilę ubijamy. Do masy jajecznej przesiewamy mąki wraz z proszkiem do pieczenia, całość delikatnie mieszamy. Przelewamy do dużej blachy z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia (otrzymamy duży, płaski biszkopt do rolady).  Pieczemy w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 180 stopni C, przez ok. 20 minut na termoobiegu.

  • Czekolada deserowa 2.

    Upieczony biszkopt na roladę makową zwijamy w pergamin, odstawiamy do przestudzenia. Otwieramy masę makową i mieszamy ją z aromatem, a następnie rozwijamy ciasto biszkoptowe, smarujemy masę i zwijamy. Odstawiamy ciasto na minimum godzinę do lodówki. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, wyciągamy roladę makową z lodówki i oblewamy czekoladą. Można dodatkowo posypać suchym makiem ciasto. 

Porady

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy