Biszkoptowa rolada makowa

Moja pierwsza rolada makowa:)

Dodany przez:

Rolady

Czas przygotowania:
Porcje:
16 porcji
Ocena:

(średnia 3.59 z 22 głosów)

Składniki

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniacznej
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • mały cukier waniliowy
  • Farsz:
  • 1 puszka gotowego maku Bakalland.
  • 5 kropli zapachu pomarańczowego
  • Dodatkowo:
  • suchy mak do posypania
  • polewa czekoladowa wg Awonli
  • http://www.wielkiezarcie.com/przepis13850.html
  • Lukier:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • kilka kropli soku z cytryny

Przygotowanie

  1. Białka oddzielić od żółtek,dodać,szczyptę soli,ubić sztywną pianę,
  2. dodać po jednym żółtku,dalej ubijać.
  3. Następnie dodać,cukier,cukier waniliowy i znów ubijać,na końcu dodać wymieszane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia,delikatnie wymieszać ,wylać na blachę wsadową,
  4. wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Piec w 180ºC w zależności od piecyka około 15 -20 min.
  6. Upieczoną roladę, zwinąć w pergamin i zostawić do wystygnięcia,następnie rozwinąć,posmarować makiem(gotowy mak ,wymieszać z kilkoma kroplami zapachu pomarańczowego)zwinąć razem z papierem,odstawić do lodówki na 2 godziny.
  7. Odwinąć z papieru,polać polewą,zaznaczać nożem małe kawałki i polewać na zmianę z lukrem,posypać suchym makiem.
  8. Smacznego
deser ciasto bakalie mak rolada
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze