Rolada biszkoptowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
ciasto: białka oddzielamy od zółtek.Białka ubijamy na sztywno.Żóltka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na gładko,dodajemy do białek,delikatnie mieszamy.Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,mieszamy bardzo delikatnie.Ciasto wykładamy na wysmarowaną argaryną i posypaną bułka tartą blachę.Pieczemy ok 10 minut w 170 st.Ciepłe przykrywamy ściereczką,zwijamy w roladę.
krem: zelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie,odstawiamy do ostudzenia.Śmietaną ubijamy na sztywno,dodajemy cukier i zelatynę,miksujemy.
Rozkładamy roladę,z brzego kładziemy łyżką dzem wzdłuż całej długości biszkoptu,na szerkość ok 2 cm.Na reszcie biszkoptu rozsmarowujemy bitą smietanę.Deliatnie zwijamy ciasną roladę.Okręcamy folią aluminiową.Wstawiamy do lodówki do stężenia.Po ok godzinie wyjmujemy.
poncz: do wody wyciskamy sok z cytryny,dodajemy cukier,dobrze mieszamy.Gotową mieszanką polewamy delikatnie roladę na wierzchu,nastepnie starkowujemy biała i ciemną czekoladę,odstawiamy do lodówki
Komentarze