REKLAMA

Rolada z jabłek - przepis na szybko

Rolada z jabłek to pomysł na szybki i prosty deser, który idealnie sprawdzi się na przyjęcie czy spotkanie w gronie rodzinnym. Połączenie delikatnego ciasta biszkoptowego ze słodyczą jabłek, sprawia, że rolada z jabłek to świetny pomysł na wielkanocny i bożonarodzeniowy deser. Przepis na roladę z jabłek jest bardzo łatwy w przygotowaniu i nie zajmuje wiele czasu, wystarczy zarezerwować 35 minut, by wyczarować deser, który zachwyci wszystkich gości. Przepis na roladę biszkoptową z jabłek pochodzi z magazynu "Sól i Pieprz" 2/2020. Nowy numer magazynu już w sprzedaży!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasto z jabłkami rolada biszkopt Desery

Czas przygotowania:
35min.
Kalorie:
260 kcal
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.51 z 186 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Żółtka - białka 1.

    Przepis na roladę z jabłek zaczynamy od przygotowania ciasta biszkoptowego. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka równomiernie posypać cukrem (180 g) i polać gorącą wodą (120 ml) Miksować, aż cukier się rozpuści. Małymi porcjami przesiewać mąkę, delikatnie mieszając łyżką. Białka z solą ubić na sztywno, ostrożnie wymieszać z ciastem. Ciasto przełożyć na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać szpatułką. Wstawić na środkową półkę piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec ok. 20 minut. Ciasto wyjąć, przełożyć na posypaną cukrem pudrem ściereczkę. Oprószyć cukrem pudrem i zwinąć razem ze ściereczką. Przestudzić.

  • Jabłka cytryny 2.

    Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce. Do jabłek wlać sok z cytryny i wodę. Prażyć na małym ogniu, mieszając, aby się nie przypaliły. Dodać cukier, podgrzewać, mieszając, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i wymieszać. Przestudzić, od czasu do czasu przemieszać.

  • Sos czekoladowy 3.

    Roladę rozwinąć, rozsmarować mus jabłkowy. Ciasto zrolować i zawinąć w ściereczkę, wstawić do lodówki do zastygnięcia. djąć ściereczkę, roladę udekorować roztopioną czekoladą, wstawić do lodówki na pół godziny.

Kalorie: 260

Ilość porcji: 10

Porady

  • Do rolady z jabłek należy wybrać odpowiednią odmianę owoców – do ciast najlepiej sprawdzi się papierówka, antonówka oraz szara reneta. Te odmiany jabłek charakteryzują się stosunkowo kwaśnym smakiem, który świetnie współgra ze słodyczą wypieku. 
  • Prawdziwą sztuką w przygotowaniu rolady z jabłek jest jej zwijane. Do tego niezbędny jest odpowiednio wypieczony biszkopt (bez proszku do pieczenia). Najlepiej, jeśli będzie on stosunkowo cienki – im jest on cieńszy, tym łatwiej go zwijać. 
  • Po zwinięciu naszej rolady z jabłek warto ją dociążyć na chwilę, by jej kształt mógł się utrwalić. 
  • Roladę z jabłek możemy przygotować tradycyjnie na jasnym biszkopcie, lub nieco bardziej awangardowo – na ciemnym. Wówczas do ciasta biszkoptowego należy dodać ok. 15 g ciemnego kakao. 
  • Jeśli przygotowujemy biszkoptową roladę z jabłek na Święta Bożego Narodzenia, to warto sprawić, by miała ona nieco większy świąteczny charakter. Można to zrobić, dodając do jabłek odrobinę cynamonu. Dobrze sprawdzi się również kardamon i laska wanilii. 
     

Notka redakcyjna

 

Ciasta z jabłkami 


Rolada z jabłek nie jest jednym ciastem, które można przygotować z tych owoców. Jabłka świetnie sprawdzają się jako dodatek do wypieków, zwłaszcza ich kwaśne odmiany, ponieważ bardzo dobrze współgrają ze słodyczą ciast. Popularne są nie tylko biszkopty z jabłkami, ale również ciasta kruche np. w postaci tarty z jabłkami, czyli popularnego ciasta amerykańskiego nazywanego apple pie. Jednakże zdecydowanie najpopularniejszym ciastem z jabłkami jest szarlotka, którą można przygotować na wiele różnych sposobów. Jej bazą jest pyszny mus z jabłek. Najlepiej smakuje ona podawana w towarzystwie lodów i bitej śmietany. Wśród popularnych ciast z jabłkami należy wskazać również na klasyczny jabłecznik, który niekiedy utożsamiany jest z szarlotką, tradycyjnie przygotowywaną na spodzie z ciasta kruchego.  Jabłecznik natomiast przygotowuje się na puszystym biszkopcie. 
 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy