Czekoladowa rolada z bananami

Zakręcona czekoladowa rolada wypełniona waniliowym twarożkiem z nutą likieru pomarańczowego i bananami - smakuje przepysznie na deser i specjalne okazje.

Dodany przez:

Rolady

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • ciasto: 4 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 75 g cukru
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • sól
  • 125 g mąki
  • 50 g kakao
  • wypełnienie: 250 g twarożku
  • 150 ml jogurtu waniliowego
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 banany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 40 ml likieru pomarańczowego

Przygotowanie

  1. Na ciasto: piekarnik rozgrzewamy do temp. 225°C. Żółtka z dwoma łyżkami wody ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, a białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Mąkę i kakao przesiewamy do masy żółtkowej i mieszamy z pianą. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i równomiernie rozsmarowujemy ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 10 min. Po wyjęciu zsuwamy ciasto na wilgotną ściereczkę i zwijamy razem z pergaminem w roladę. Zostawiamy do ostudzenia.
  2. Na wypełnienie: twarożek ucieramy z jogurtem. Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno. Trzy łyżki bitej śmietany wkładamy do rękawa cukierniczego, a resztę dodajemy do masy serowej i mieszamy. Obrane banany przecinamy wzdłuż na ćwiartki, odcinając końce. Skrapiamy sokiem z cytryny.
  3. Ciasto rozwijamy, skrapiamy likierem i smarujemy kremem serowym. Kawałki bananów układamy wzdłuż jednego z brzegów ciasta, które ponownie zwijamy w roladę, poczynając od brzegu z owocami. Wierzch rolady dekorujemy bitą śmietaną i odłożonymi plasterkami banana.
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017
banany czekoladowa rolada
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy