Czekoladowa rolada z bananami

Zakręcona czekoladowa rolada wypełniona waniliowym twarożkiem z nutą likieru pomarańczowego i bananami - smakuje przepysznie na deser i specjalne okazje.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

rolada rolada biszkoptowa

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.51 z 178 głosów)

Czekoladowa rolada z bananami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Na ciasto: piekarnik rozgrzewamy do temp. 225°C. Żółtka z dwoma łyżkami wody ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, a białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Mąkę i kakao przesiewamy do masy żółtkowej i mieszamy z pianą. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i równomiernie rozsmarowujemy ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 10 min. Po wyjęciu zsuwamy ciasto na wilgotną ściereczkę i zwijamy razem z pergaminem w roladę. Zostawiamy do ostudzenia.

  • 2.

    Na wypełnienie: twarożek ucieramy z jogurtem. Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno. Trzy łyżki bitej śmietany wkładamy do rękawa cukierniczego, a resztę dodajemy do masy serowej i mieszamy. Obrane banany przecinamy wzdłuż na ćwiartki, odcinając końce. Skrapiamy sokiem z cytryny.

  • 3.

    Ciasto rozwijamy, skrapiamy likierem i smarujemy kremem serowym. Kawałki bananów układamy wzdłuż jednego z brzegów ciasta, które ponownie zwijamy w roladę, poczynając od brzegu z owocami. Wierzch rolady dekorujemy bitą śmietaną i odłożonymi plasterkami banana.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017

Porady

Zobacz też: serowa rolada ze szpinakiem i grzybami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy