Zakręcona czekoladowa rolada wypełniona waniliowym twarożkiem z nutą likieru pomarańczowego i bananami - smakuje przepysznie na deser i specjalne okazje.
Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
(średnia 4.51 z 178 głosów)
Na ciasto: piekarnik rozgrzewamy do temp. 225°C. Żółtka z dwoma łyżkami wody ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, a białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Mąkę i kakao przesiewamy do masy żółtkowej i mieszamy z pianą. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i równomiernie rozsmarowujemy ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 10 min. Po wyjęciu zsuwamy ciasto na wilgotną ściereczkę i zwijamy razem z pergaminem w roladę. Zostawiamy do ostudzenia.
Na wypełnienie: twarożek ucieramy z jogurtem. Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno. Trzy łyżki bitej śmietany wkładamy do rękawa cukierniczego, a resztę dodajemy do masy serowej i mieszamy. Obrane banany przecinamy wzdłuż na ćwiartki, odcinając końce. Skrapiamy sokiem z cytryny.
Ciasto rozwijamy, skrapiamy likierem i smarujemy kremem serowym. Kawałki bananów układamy wzdłuż jednego z brzegów ciasta, które ponownie zwijamy w roladę, poczynając od brzegu z owocami. Wierzch rolady dekorujemy bitą śmietaną i odłożonymi plasterkami banana.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017
Podobne przepisy: rolada, rolada biszkoptowaPorady
Zobacz też: serowa rolada ze szpinakiem i grzybami
Komentarze