Czekoladowa rolada z bananami

Zakręcona czekoladowa rolada wypełniona waniliowym twarożkiem z nutą likieru pomarańczowego i bananami - smakuje przepysznie na deser i specjalne okazje.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

rolada rolada biszkoptowa

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 178 głosów)

Składniki:

  • ciasto: 4 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 75 g cukru
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • sól
  • 125 g mąki
  • 50 g kakao
  • wypełnienie: 250 g twarożku
  • 150 ml jogurtu waniliowego
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 banany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 40 ml likieru pomarańczowego

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Czekoladowa rolada z bananami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Na ciasto: piekarnik rozgrzewamy do temp. 225°C. Żółtka z dwoma łyżkami wody ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym
  • a białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Mąkę i kakao przesiewamy do masy żółtkowej i mieszamy z pianą. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i równomiernie rozsmarowujemy ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 10 min. Po wyjęciu zsuwamy ciasto na wilgotną ściereczkę i zwijamy razem z pergaminem w roladę. Zostawiamy do ostudzenia.
  • Na wypełnienie: twarożek ucieramy z jogurtem. Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno. Trzy łyżki bitej śmietany wkładamy do rękawa cukierniczego
  • a resztę dodajemy do masy serowej i mieszamy. Obrane banany przecinamy wzdłuż na ćwiartki
  • odcinając końce. Skrapiamy sokiem z cytryny.
  • Ciasto rozwijamy
  • skrapiamy likierem i smarujemy kremem serowym. Kawałki bananów układamy wzdłuż jednego z brzegów ciasta
  • które ponownie zwijamy w roladę
  • poczynając od brzegu z owocami. Wierzch rolady dekorujemy bitą śmietaną i odłożonymi plasterkami banana.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017

Porady

Zobacz też: serowa rolada ze szpinakiem i grzybami


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy