Rolada biszkoptowa kawowa

Ocena:

4.48 (194)

  • 50 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Przepis na roladę biszkoptową z kremem kawowym

Składniki:

  • jajka  5 szt.

  • śmietana kremówka  250 ml

  • masło  90 g

  • mąka  150 g

  • esencja waniliowa  0.5 łyżeczki

  • proszek do pieczenia  5 g

  • sól  2 g

  • kawa rozpuszczalna  4 łyżki stołowe

  • cukier  120 g

  • cukier puder  40 g

Rolada biszkoptowa kawowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Blachę o wymiarach 25x35 cm natłuszczamy i wykładamy pergaminem.

  • Krok 2:

    Biszkopt: jajka ubijamy z 100 g cukru na gęsty kogel-mogel. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodajemy stopione masło i kawę (2 łyżki rozpuszczone w łyżce gorącej wody). Ciasto przekładamy na przygotowaną blachę. Pieczemy 15–20 min lub do czasu, aż będzie sprężyste w dotyku.

  • Krok 3:

    Zwijanie: ciasto przekładamy na ściereczkę oprószoną cukrem. Usuwamy papier z gorącego ciasta i odcinamy nierówne brzegi. Zwijamy roladę, pomagając sobie ściereczką. Studzimy ułożoną spojeniem do dołu. 

  • Krok 4:

    Kawowy krem chantilly: ubijamy śmietanę kremówkę z 2 łyżkami cukru pudru, kawą i esencją waniliową. 

  • Krok 5:

    Rolada: rozwijamy ciasto i smarujemy równą warstwą kremu. Ponownie je zwijamy i oprószamy cukrem pudrem;

Porady

Zobacz też: czekoladowa rolada z bananami

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Roladę dekoracyjnie możemy posmarować kremem kawowym również z zewnątrz i oprószyć mieloną kawą.

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne