Rolada biszkoptowa kawowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Blachę o wymiarach 25x35 cm natłuszczamy i wykładamy pergaminem.
Jajka ubijamy z 10 dag cukru na gęsty kogel-mogel. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodajemy stopione masło i kawę. Ciasto przekładamy na przygotowaną blachę. Pieczemy 15–20 min lub do czasu
aż będzie sprężyste w dotyku.
Ciasto przekładamy na ściereczkę oprószoną cukrem pudrem
usuwamy papier z gorącego ciasta i odcinamy nierówne brzegi. Zwijamy roladę
pomagając sobie ściereczką. Studzimy ułożoną spojeniem do dołu. Przygotowujemy krem chantilly. Rozwijamy ciasto i smarujemy równą warstwą kremu. Ponownie zwijamy roladę i oprószamy cukrem pudrem
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2016
Komentarze