Rolada biszkoptowa kawowa

Przepis na roladę biszkoptową z kremem kawowym

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

rolada biszkopt desery krem kawowy

Czas przygotowania:
50min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 194 głosów)

Składniki:

  • tłuszcz do formy
  • 5 jajek
  • 20 dag cukru + 2 łyżki
  • 15 dag mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 9 dag stopionego masła
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • zaparzonej w łyżce wrzącej wody
  • cukier puder do oprószenia
  • 500 ml kawowego kremu chantilly: (250 ml kremówki ubitej z 2 łyżkami cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej i 2 łyżkami kawy rozpuszczalnej)

Okazje:

Sposób przygotowania:

  • pieczenie

Rolada biszkoptowa kawowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Blachę o wymiarach 25x35 cm natłuszczamy i wykładamy pergaminem.
  • Jajka ubijamy z 10 dag cukru na gęsty kogel-mogel. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodajemy stopione masło i kawę. Ciasto przekładamy na przygotowaną blachę. Pieczemy 15–20 min lub do czasu
  • aż będzie sprężyste w dotyku.
  • Ciasto przekładamy na ściereczkę oprószoną cukrem pudrem
  • usuwamy papier z gorącego ciasta i odcinamy nierówne brzegi. Zwijamy roladę
  • pomagając sobie ściereczką. Studzimy ułożoną spojeniem do dołu. Przygotowujemy krem chantilly. Rozwijamy ciasto i smarujemy równą warstwą kremu. Ponownie zwijamy roladę i oprószamy cukrem pudrem
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2016

Porady

Zobacz też: czekoladowa rolada z bananami

Notka redakcyjna

Roladę dekoracyjnie możemy posmarować kremem kawowym również z zewnątrz i oprószyć mieloną kawą.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy