Rolada lemon curd

Puszysta chrupiąca beza owinięta wokół bitej śmietany z puszystym kwaśnym kremem.

roladaDeserybezaroladki

Czas przygotowania:
90 min.
Ocena:

(średnia 4.49 z 167 głosów)

Składniki:

  • BEZA:
  • 5 białek
  • 15 dag drobnego cukru
  • łyżeczka mąki kukurydzianej
  • LEMON CURD:
  • 2 duże jajka
  • 2 duże żółtka
  • 10 dag mąki kukurydzianej
  • szczypta soli
  • 20 dag cukru
  • 125 ml soku z cytryny
  • łyżeczka skórki z cytryny
  • 11,5 dag masła
  • MASA:
  • 30 dag lemon curd
  • 30 dag kremówki
  • 3 czubate łyżeczki cukru pudru + do posypania

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Beza: piekarnik rozgrzewamy do temp. 150°C. Białka ubijamy, gdy będą dość sztywne, nie przerywając ubijania, wsypujemy powoli cukier oraz mąkę. Masę rozsmarowujemy na blasze przykrytej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika na 45 min. Zsuwamy na ściereczkę i studzimy.
  • Lemon curd: wszystkie składniki – poza masłem – wkładamy do rondelka i podgrzewamy, mieszając, aż dobrze się połączą. Zestawiamy z ognia, dodajemy masło i miksujemy na puszystą, gładką i gęstą masę. Przykrywamy, studzimy.Bezę na ściereczce smarujemy lemon curdem i ubitą na sztywno kremówką z cukrem pudrem, zwijamy roladę. Z wierzchu oprószamy cukrem.Podajemy od razu.

Porady

Zobacz też: Rolada biszkoptowa z truskawkami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy