Bûche de Noël

Przygotowanie: 30 minut Pieczenie: 10 minut Porcja: 575 kcal Składniki na 10 porcji

Dodany przez:

Bûche de Noël

Ciasta czekoladowe

Czas przygotowania:
Kalorie:
575 kcal
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 3.5 z 2 głosów)

Składniki

  • 8 żółtek
  • 15 dag cukru
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 4 białka
  • 10 łyżek (10 dag) mąki
  • 2 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • 25 dag masła
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki (12,5 dag) cukru pudru
  • 200 ml rumu
  • kandyzowane wiśnie i listki czekoladowe do dekoracji

Przygotowanie

  1. Żółtka utrzeć z łyżką cukru i skórką cytrynową. Dodać białka ubite z solą i resztą cukru. Wsypać mąkę, wymieszać. Ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej pergaminem. Piec 10 min w temp. 220°C.
  2. Ciasto zdjąć z blachy, przykryć ściereczką. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, schłodzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać czekoladę, kakao i rum, wymieszać (3 łyżki kremu odłożyć).
  3. Biszkopt posmarować 3/4 kremu i za pomocą ściereczki zwinąć roladę.
  4. Resztą kremu posmarować roladę. Widelcem zrobić podłużne bruzdy imitujące wzór kory drzewa. Z ciasta odciąć gruby plaster, zrobić z niego sęk. Udekorować kandyzowanymi wiśniami i listkami czekolady.
ciasta Boże Narodzenie Francja deser rolady Bûche de Noël
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze