Bûche de Noël to rolada z ciasta biszkoptowego z pysznym, maślanym kremem. Kształtem przypomina polano, które dawnym zwyczajem rozpalano w kominku w wigilijny wieczór. Przepis pochodzi z Francji, a najstarsze wzmianki o nim znane są z regionu Poitou–Charentes z XIX wieku. Poniżej znajdziecie przepis na bûche de Noël z kremem czekoladowo–rumowym.
Biszkopt: najpierw sięgamy po jajka i do dwóch osobnych misek oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy pianę. Dodajemy szczyptę soli, a następnie po łyżce dosypujemy cukier. Odkładamy mikser. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia. Przekładamy do ubitej piany z białek i mieszamy łyżką. Następnie wsypujemy mąkę i skórkę cytrynową. Ostrożnie łączymy składniki łyżką, aby piana nie opadła.
Pieczenie: piekarnik rozgrzewamy do 220°C. Masę na ciasto wykładamy na dużą płaską blachę o wymiarach 28×42 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez 10 min, po czym przekładamy z blachy na papierze do ostygnięcia.
Krem czekoladowy: 200 g czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej, a następnie odstawiamy do schłodzenia. Masło ucieramy mikserem z cukrem pudrem. Dodajemy czekoladę i rum. Całość mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Zwijanie bûche de Noël: przestudzony biszkopt przekładamy na czystą ściereczkę. Wierzch smarujemy kremem (¼ kremu zostawiamy na później). Przy pomocy ściereczki zwijamy biszkopt w roladę. W miarę zwijania stopniowo wyciągamy ściereczkę spod ciasta.
Dekoracja: pozostały krem nakłady na wierzch rolady. Widelcem robimy podłużne bruzdy imitujące wzór kory drzewa. Ścieramy pozostałą czekoladę (50 g) na tarce o grubych oczkach i posypujemy nią bûche de Noël.
Kalorie: 575
Porady
- Kąpiel wodna to sposób gotowania na parze. Metalową miseczkę należy położyć na brzegach garnka z gotującą się wodą. Nie może ona dotykać powierzchni wody. Składniki umieszczone w miseczce podgrzewane są w ten sposób stopniowo, bez ryzyka przypalenia.
- Do upieczenia biszkoptu na bûche de Noël idealne są oryginalne blaszki wsuwane bezpośrednio do piekarnika.
- Krem do bûche de Noël możecie zrobić bez rumu – ucierając samo masło z cukrem czekoladą.
- Masło do kremu musi mieć temperaturę pokojową, więc należy je wcześniej wyjąć z lodówki.
Ważne jest to, aby ciasto kształtem przypominało pieniek drewna. Dlatego wierzch rolady pokrywa krem czekoladowy lub polewa. W środku można położyć różne kremy. Najbardziej popularne to:
Dosłowne znaczenie bûche de Noël to „dziennik bożonarodzeniowy”. Jak już wspomnieliśmy, ciasto nawiązuje do zwyczaju palenia pieńka w kominku. Polano przynoszono wieczorem. Polewano je oliwą lub słodkim domowym winem. Czasem dekorowano je wstążkami, a następnie uroczyście rozpalano. Popiół z wypalenia pieńka miał strzec dom przed złymi duchami i piorunami.
Deser w kształcie pieńka jedzono od razu po pasterce, nawiązując do tradycji palenia drewna. Ciasto jest dziś popularne nie tylko we Francji, Belgii i Kanadzie, ale w całej Europie i USA.
Ciasto bûche de Noël dekoruje się słodkimi figurkami grzybów, krasnoludków i choinek. Poniżej kilka propozycji:
Aby deser bardziej przypominał pieniek, możecie odciąć fragment ciasta (ok. 7–10 cm) i przykleić z boku w formie sęka lub małej gałązki.
Komentarze