Rolada czekoladowa

Rolada czekoladowa, czyli delikatny czekoladowy mus owinięty dwukolorowym biszkoptem. Rolada czekoladowa smakuje nie tylko na świątecznym stole!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

rolada ciasto czekoladowe

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.49 z 194 głosów)

Rolada czekoladowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z 2 łyżkami cukru, białka ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec dodajemy resztę cukru. Delikatnie łączymy z masą żółtkową, dodajemy przesianą mąkę, mieszamy.

  • 2.

    Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i olej. Oba ciasta  rozsmarowujemy na blasze (20x30 cm) wyłożonej papierem do wypieków. Najpierw rozsmarowujemy ciemne ciasto, a potem jasne, rozciągając wzór za pomocą widelca (tak powstanie mozaika). Pieczemy ok. 8 min w temp. 220ºC. Ciasto wyjmujemy na posypaną cukrem pudrem ściereczkę, zdejmujemy pergamin. Biszkopt zwijamy razem ze ściereczką odkładamy do wystudzenia.

  • 3.

    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. 2 żółtka, cukier waniliowy i aromat pomarańczowy ubijamy także w kąpieli wodnej. Dodajemy żelatynę i czekoladę, mieszamy, studzimy.

  • 4.

    Śmietanę ubijamy na sztywno, łączymy z kremem, wstawiamy na 30 min do lodówki. Biszkopt rozwijamy, krem rozprowadzamy pośrodku, składamy boki biszkoptu, wkładamy na 2 godz. do lodówki. Przed podaniem dekorujemy .

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2015

Porady

Zobacz też: czekoladowa rolada z bananami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy