Rolada czekoladowa

Rolada czekoladowa, czyli delikatny czekoladowy mus owinięty dwukolorowym biszkoptem. Rolada czekoladowa smakuje nie tylko na świątecznym stole!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

rolada ciasto czekoladowe

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 194 głosów)

Składniki:

  • 5 jajek
  • 8 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 75 g mąki
  • łyżka ciemnego kakao
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka cukru pudru
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 2 żółtka
  • torebka cukru waniliowego
  • kilka kropli aromatu pomarańczowego
  • łyżeczka żelatyny instant
  • 400 ml śmietany kremówki
  • serduszka lub listki czekoladowe i orzechy laskowe do dekoracji

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Rolada czekoladowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z 2 łyżkami cukru
  • białka ubijamy ze szczyptą soli
  • pod koniec dodajemy resztę cukru. Delikatnie łączymy z masą żółtkową
  • dodajemy przesianą mąkę
  • mieszamy.
  • Ciasto dzielimy na dwie części
  • do jednej dodajemy kakao i olej. Oba ciasta rozsmarowujemy na blasze (20x30 cm) wyłożonej papierem do wypieków. Najpierw rozsmarowujemy ciemne ciasto
  • a potem jasne
  • rozciągając wzór za pomocą widelca (tak powstanie mozaika). Pieczemy ok. 8 min w temp. 220ºC.
  • Ciasto wyjmujemy na posypaną cukrem pudrem ściereczkę
  • zdejmujemy pergamin. Biszkopt zwijamy razem ze ściereczką
  • odkładamy do wystudzenia.
  • Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. 2 żółtka
  • cukier waniliowy i aromat pomarańczowy ubijamy także w kąpieli wodnej. Dodajemy żelatynę i czekoladę
  • mieszamy
  • studzimy.
  • Śmietanę ubijamy na sztywno
  • łączymy z kremem
  • wstawiamy na 30 min do lodówki.
  • Biszkopt rozwijamy
  • krem rozprowadzamy pośrodku
  • składamy boki biszkoptu
  • wkładamy na 2 godz. do lodówki. Przed podaniem dekorujemy .
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2015

Porady

Zobacz też: czekoladowa rolada z bananami


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy