Rolada z kremem i galaretką

Rolada z kremem i galaretką zachwyca smakiem już od pierwszego kęsa. Sprawdzi się na rozmaite, odświętne okazje, takie jak imieniny, rocznice czy urodziny. Połączenie biszkoptu z delikatnym kremem i orzeźwiającą, owocową galaretką z pewnością przypadnie do gustu wszystkim gościom. Choć mogłoby się wydawać inaczej, przygotowanie wypieku nie należy do skomplikowanych. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis na roladę biszkoptową z kremem budyniowym.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

rolada biszkoptowa

Czas przygotowania:
1godz. 10min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.39 z 202 głosów)

Rolada z kremem i galaretką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Białka: oddzielamy je od żółtek. Następnie łączymy je z cukrem białym i wanilinowym, i ubijamy na sztywno. Cały czas miksując, dodajemy do nich po jednym żółtku.

  • 2.

    Ciasto na biszkopt: w misie łączymy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Partiami dodajemy je do przygotowanej wcześniej masy. Stopniowo wlewamy do ciasta 100 ml wody, ponownie mieszamy wszystkie składniki.

  • 3.

    Pieczenie biszkoptu do rolady z kremem: piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. Foremkę wykładamy papierem pergaminowym. Przelewamy do niej ciasto. Przekładamy je do piekarnika i pieczemy przez około 17–18 minut.

  • 4.

    Studzenie biszkoptu: upieczone ciasto przekładamy na ściereczkę wierzchem do dołu. Zdejmujemy z niego papier pergaminowy i delikatnie zwijamy je w rulon. Następnie odkładamy je do przestudzenia. 

  • 5.

    Budyń: 500 ml mleka zagotowujemy w garnku z grubym dnem. W pozostałych 250 ml rozpuszczamy proszek budyniowy. Dodajemy go do gotującego się mleka i energicznie mieszamy przez około 2 minuty. Gdy budyń zgęstnieje, odstawiamy go do wystygnięcia.

  • 6.

    Krem budyniowy do rolady: miękkie masło łączymy z cukrem pudrem i ubijamy na jasny puch. Dalej miksując, partiami dodajemy do niego chłodny budyń. 

  • 7.

    Galaretka owocowa: rozpuszczamy ją w 375 ml wrzącej wody. Dno płaskiego, długiego pojemnika spożywczego wykładamy przezroczystą folią. Przelewamy do niego galaretkę i odstawiamy ją do wystudzenia. Gdy zacznie tężeć, przekładamy ją do lodówki na około godzinę. 

  • 8.

    Rolada biszkoptowa z kremem i galaretką: zwinięty wcześniej biszkopt ostrożnie rozwijamy. Smarujemy go kremem budyniowym.Galaretkę kroimy w podłużne pasy. Układamy je na jednym z brzegów biszkoptu. Ciasno zwijamy roladę, oprószamy ją cukrem pudrem i przekładamy ją do lodówki na 2–3 godziny. 

Porady

  • Roladę z kremem i galaretką można podawać już po 2–3 godzinach od jej przygotowania. Najlepiej smakuje ona jednak na następny dzień. 
  • Do przygotowania rolady z galaretką i kremem możecie wykorzystać galaretkę o dowolnym, ulubionym smaku. Szczególnie dobrze sprawdzi się jednak galaretka truskawkowa, malinowa lub porzeczkowa.
  • Przechowywana w lodówce rolada z kremem budyniowym zachowa świeżość przez około 2–3 dni. 
  • Fanom czekoladowych smaków polecamy przygotowanie rolady z galaretką z dodatkiem biszkoptu kakaowego. 
  • Co zrobić, by przyśpieszyć tężenie galaretki do rolady? Najlepiej przelać ją do prostokątnego pojemnika o dużej przekątnej. Im cieńsza będzie jej warstwa, tym szybciej osiągnie ona porządną konsystencję. 
  • Sprawdźcie również nasze pozostałe pomysły na smaczne i proste ciasta na bazie biszkoptu.

Notka redakcyjna

Rolada z kremem i galaretką – inne wersje przygotowania

Połączenie puszystego ciasta biszkoptowego, owocowej galaretki i aksamitnego kremu waniliowego smakuje wprost cudownie. Jeśli jednak chcecie urozmaicić nieco podany powyżej przepis, możecie ułożyć na masie budyniowej pokrojone na cienkie plasterki truskawki, które świetnie komponują się ze smakiem pozostałych składników ciasta. 

Polecamy spróbować też rolady z kremem śmietankowym i galaretką. Ciasto przygotowane w ten sposób będzie nieco mniej słodkie. Świetnie sprawdzi się więc podczas letnich imprez ogrodowych. Podane w towarzystwie szklanki orzeźwiającej lemoniady lub owocowego koktajlu z pewnością przypadnie do gustu wszystkim gościom. 

Jeżeli lubicie słodkie wypieki, powinna wam posmakować podwójnie czekoladowa rolada z kremem i galaretką. Przygotowuje się ją na bazie biszkoptu kakaowego, przełożonego aksamitnym czekoladowym musem i pasem orzeźwiającej galaretki. Jej wierzch można posypać cukrem pudrem lub ozdobić przy pomocy bitej śmietany. 

Z czym podawać roladę biszkoptową z galaretką i kremem? 

Wilgotna, puszysta i delikatna, a dzięki dodatkowi galaretki niebanalna w smaku – taka właśnie jest rolada biszkoptowa z powyższego przepisu! Z czym ją podawać? Jeśli chcecie, by prezentowała się ona bardziej estetycznie, możecie pokusić się o oblanie jej cienką warstwą polewy czekoladowej. Możecie także serwować ją w wersji z gęstym, waniliowym sosem lub lukrem. 

Roladę z galaretką i kremem można też podawać w towarzystwie jakościowych lodów, np. śmietankowych czy czekoladowych. Możecie też serwować ją z pokrojonymi na drobne kawałki truskawkami lub świeżymi malinami czy jeżynami. Dzieci najbardziej lubią ją w wersji ozdobionej bitą śmietaną i kolorową posypką cukrową. Możliwości jest wiele! 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy