Rote grütze to niemiecki deser przygotowywany najczęściej z czerwonych owoców, często z dodatkiem wytrawnego wina. Konsystencją przypomina dobrze nam znany kisiel, ale charakteryzuje się dużą ilością owoców. Podawany jest najczęściej po obiedzie. Smakołyk przygotowuje się niezwykle łatwo i szybko, należy jednak zaplanować studzenie potrawy. Poniżej znajdziecie prosty przepis na rote grütze.
Adobe Stock
(średnia 0 z 0 głosów)
Owoce: jeśli używamy mrożonych należy je wcześniej rozmrozić. Cytrynę szorujemy, ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok.
Baza: sok wiśniowy i cytrynowy przelewamy do garnka, dolewamy połowę wina, dosypujemy cynamon, cukier, skórkę. Gotujemy 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy cynamon.
Wykończenie rote grütze: do garnka dodajemy połowę owoców i gotujemy 3–4 minuty. Wlewamy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z pozostałą częścią wina, do uzyskania konsystencji kisielu. Dodajemy pozostałe owoce, mieszamy lekko studzimy i przekładamy do pucharków. Odstawiamy, aż deser będzie chłodny.
Porady
- Rote grütze możemy podać z domową bitą śmietaną ubitą ze śmietanki 30% z dodatkiem np. odrobiny skórki cytrynowej.
- Danie możemy potraktować jako polewę do lodów lub deser podać z gałką lodów. Możemy nim polać sernik czy inne ciasta oraz naleśniki.
- W sezonie letnim warto przygotować deser ze świeżych owoców, tańszych i smaczniejszych niż mrożone. Możemy użyć też gotową, mrożoną mieszankę czerwonych owoców kompotowych.
- Zamiast cukru do rote grütze można dodać erytrol lub ksylitol, dzięki czemu obniżymy kaloryczność smakołyku.
Komentarze