Galaretka z czerwonej porzeczki

Galaretka z czerwonej porzeczki urozmaici każde śniadanie czy podwieczorek. Jej delikatnie wyczuwalna kwaskowata nuta świetnie komponuje się także ze smakiem słodkich wypieków. Uwielbiają ją zarówno dorośli, jak i dzieci. Odpowiednio przechowywana, zachowa świeżość przez długie miesiące. Jeśli szukacie ciekawych pomysłów na domowe przetwory, koniecznie sprawdźcie nasz przepis.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Przetwory

Czas przygotowania:
55min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.47 z 156 głosów)


Galaretka z czerwonej porzeczki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie owoców: Porzeczki odrywamy od szypułek i dokładnie je myjemy. Przekładamy owoce do garnka, a następnie rozgniatamy je przy pomocy widelca. Całość zalewamy 300 ml wody. Ciągle mieszając, podgrzewamy zawartość garnka, aż do momentu, gdy zacznie ona wrzeć.

  • 2.

    Galaretka z czerwonej porzeczki: Ciepłe, podgotowane owoce przekładamy na gazę ułożoną nad miską. Gdy porzeczki wystygną, przeciskamy je przez gazę. Z otrzymanego soku odmierzamy 800 ml. Przelewamy go do garnka i zagotowujemy z dodatkiem cukru żelującego, cukru wanilinowego oraz soku z cytryny. Gdy całość zacznie wrzeć, kontynuujemy gotowanie przez 3 minuty, ciągle mieszając. Gorącą galaretką z porzeczek wypełniamy słoiki. Szczelnie je zakręcamy, obracamy do góry dnem i zostawiamy do ostygnięcia.

Porady

  • Ze względu na dodatek cukru żelującego, galaretki z czerwonej porzeczki nie trzeba pasteryzować.
  • Po otwarciu słoika z galaretką z porzeczki, należy go przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu kilku tygodni. 
  • Pamiętajcie, by dokładnie przebrać owoce, przed przerobieniem ich na galaretkę.
  • Galaretkę z porzeczek na zimę najlepiej przekładać do słoików o pojemności 330 ml lub mniejszej.
  • Przed przełożeniem galaretki z porzeczki czerwonej do słoików należy upewnić się, że są one szczelnie zamknięte i pozbawione jakichkolwiek uszczerbień. Trzeba je także dokładnie umyć i wysterylizować przy pomocy wrzątku.
  • Po wypełnieniu słoików przetworami, ich nakrętki powinny być wklęsłe. W przeciwnym razie ich zawartość może spleśnieć. 
  • Zamiast cukru żelującego, do przygotowywania galaretki z czerwonej porzeczki do słoików można także użyć pektyny jabłkowej. 
  • Jeśli chcecie nieco urozmaić smak galaretki, możecie, przed przeciśnięciem owoców przez gazę, dodać do nich kilka listków świeżej mięty.
  • Za przygotowanie galaretki z czerwonej porzeczki, najlepiej zabrać się w lipcu, gdy świeże owoce są łatwo dostępne i dorodne. 
  • Przepis na galaretkę z porzeczek czerwonych przypadł wam do gustu? Koniecznie sprawdźcie nasze pozostałe pomysły na przetwory z owoców lata.

Notka redakcyjna

Do czego dodawać galaretkę z czerwonej porzeczki? 

Galaretka z porzeczki czerwonej świetnie sprawdzi się jako dodatek do pożywnej i zdrowej owsianki. Wystarczy dodać odrobinę, by całość nabrała świetnego smaku. To jednak jej niejedyne, kulinarne zastosowanie. Polecamy spróbować jej w połączeniu z chrupiącym musli i jogurtem naturalnym. W najprostszej wersji, można nią po prostu posmarować wierzch gofra lub kromkę ulubionego pieczywa.

Galaretkę z czerwonej porzeczki często serwuje się także jako dodatek do cienkich, francuskich naleśników, drożdżowych racuchów czy wyrośniętych sodziaków. Można ją też podawać z kluskami na parze lub pampuchami. Świetnie sprawdzi się również jako przełożenie do tortów i innych ciast na bazie biszkoptu. 

Przetwory z porzeczki czerwonej – inne pomysły

Po przetwory najchętniej sięgamy zimą, gdy świeże krajowe owocowe są niemalże niedostępne. Są nie tylko smaczne, ale i dostarczają organizmowi wielu cennych substancji, potrzebnych do jego prawidłowego funkcjonowania. By zachować ich smak i właściwości na dłużej, wystarczy odpowiednio je zakonserwować. Z czerwonych porzeczek można przyrządzić pyszny i prosty dżem. Można urozmaicić go dodatkiem mięty lub miodu. 

Fanom domowych trunków polecamy z kolei przyrządzenie aromatycznej nalewki porzeczkowej, która świetnie wzbogaci smak domowych grzańców. Na bazie owoców porzeczki można też zrobić gęsty syrop do herbaty – jest wprost idealny na długie, zimowe wieczory. Jeśli lubicie bardziej nietypowe kompozycje smakowe, możecie pokusić się o zrobienie delikatnie kwaskowatej konfitury porzeczkowej do mięs. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy