Galaretka z porzeczek

Przygotowanie: 35 minut Gotowanie: 20–25 minut Składniki na 5–6 słoików po 250 ml

Dodany przez:

Galaretka z porzeczek

Owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 2 głosów)

Składniki

  • 1 kg czerwonych porzeczek
  • 1/2 kg cukru żelującego
  • torebka cukru waniliowego
  • sok z cytryny

Przygotowanie

  1. Porzeczki umyć, oderwać od szypułek. Wsypać do garnka, rozgnieść. Dolać 300 ml wody. Mieszając, doprowadzić do wrzenia.
  2. Pulpę wyłożyć na napiętą gazę i pozwolić, aby sok spłynął do miski. Po ostygnięciu masę owocową przecisnąć przez gazę.
  3. Odmierzyć 800–900 ml soku. Dodać cukier żelujący, wymieszać. Dodać cukier waniliowy i sok z cytryny, jeszcze raz wymieszać. Zagotować. Na dużym ogniu, cały czas mieszając, gotować 3 minuty.
  4. Gorącą galaretką napełnić wyparzone słoiki (pod sam brzeg). Natychmiast dokładnie zamknąć. Odwrócić słoiki do góry dnem. Przykryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Wskazówki

Zobacz też przepis na: mus z czarnych porzeczek

przetwory porzeczki galaretka z porzeczek kofitury dżem pożeczkowy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy