Galaretka z czerwonej porzeczki urozmaici każde śniadanie lub podwieczorek. Jej delikatnie wyczuwalna kwaskowa nuta świetnie komponuje się ze smakiem słodkich wypieków. Uwielbiają ją zarówno dorośli, jak i dzieci. Odpowiednio przechowywana zachowa świeżość przez długie miesiące. Jeśli szukacie ciekawych pomysłów na domowe przetwory, galaretka z porzeczek na zimę to coś dla Was. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis.
iStock
Porzeczki: przebieramy, odrywamy od szypułek i dokładnie myjemy. Przekładamy je do garnka, a następnie rozgniatamy przy pomocy widelca. Gotujemy je przez około 30 minut na bardzo małym ogniu, żeby puściły sok. Uważamy, żeby się nie przypaliły. Możemy podlać je na początku odrobiną wody.
Sok: przecieramy owoce przez gęste sitko lub przeciskamy przez gazę. Staramy się zrobić to bardzo dokładnie, żeby zostało jak najmniej odpadu.
Galaretka z czerwonej porzeczki: do otrzymanego soku dosypujemy cukier. Doprowadzamy go do wrzenia. Mieszamy, żeby rozpuścić wszystkie kryształki. Dolewamy sok z cytryny. Gotujemy przez około 20 minut. Sprawdzamy gęstość galaretki na zimnym talerzyku. Jeśli płyn się zetnie, to znaczy, że jest gotowa. Przelewamy ją do czystych, wyparzonych słoiczków.
Porady
- Z podanego przepisu otrzymamy około 5 słoiczków po 220 ml. Pasteryzujemy je przez 15 minut, po czym układamy do góry dnem na blacie kuchennym wyłożonym ściereczką i studzimy. Przechowujemy w chłodnym, suchym miejscu. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej na temat konserwacji przetworów, przeczytajcie nasz artykuł: 4 sposoby na pasteryzowanie słoików. Zachowaj smaki lata na długo.
- Po otwarciu słoika galaretka z porzeczek powinna być przechowywana w lodówce. Trzeba ją spożyć w ciągu 2 tygodni.
- Polecamy podgotowanie owoców w garnku, żeby puściły sok i z łatwością dały się przecisnąć przez gazę. Czynność tę jednak można sobie zdecydowanie ułatwić, używając odpowiedniego sprzętu. Galaretka z czerwonej porzeczki z sokownika parowego to błyskawiczny produkt – wystarczy odprowadzić sok z dolnej komory garnka za pomocą wężyka, a następnie zagotować go z cukrem.
- Pektyna, czyli substancja, której galaretka zawdzięcza swoją konsystencję, występuje naturalnie w skórce wykorzystywanych przez nas owoców. Nie ma potrzeby dodawania do soku dodatkowych substancji zagęszczających. Galaretka z czerwonej porzeczki z pektyną lub cukrem żelującym to rozwiązanie dla tych, którzy chcą przyspieszyć proces tworzenia przetworów, dodać mniej cukru lub pominąć pasteryzację.
- Za przygotowanie galaretki najlepiej zabrać się w lipcu, kiedy czerwone porzeczki są dojrzałe, świeże i łatwo dostępne. Można ją łączyć z innymi owocami sezonowymi. Świetną propozycją jest na przykład galaretka z czerwonej porzeczki i agrestu.
W przeciwieństwie do dżemu, konfitury lub powideł galaretka z porzeczek na zimę powstaje wyłącznie z soku. Podgotowane owoce należy starannie przecisnąć przez gazę, żeby otrzymać jak najwięcej esencji. Pulpę odrzucamy lub odkładamy na później. Można ją wykorzystać do musów i sosów. Galaretka ma jednolitą konsystencję, podczas gdy dżemy lub konfitury zawierają kawałki owoców. Wszystkie przetwory z czerwonej porzeczki na zimę sprawdzą się jako smarowidło na kanapkę lub dodatek do naleśników, ale do dekoracji ciast polecamy raczej używać dżemu lub konfitury. Galaretka natomiast to idealny składnik napojów lub akompaniament budyniu waniliowego.
Galaretka z porzeczki świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek. Takie owocowe śniadanie z pewnością przypadnie do gustu najmłodszym, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przetworami cieszyli się także dorośli. Nie jest to jednak jedyne kulinarne zastosowanie galaretki. Polecamy spróbować jej w połączeniu z:
Galaretką z czerwonej porzeczki można też nadziewać pączki. Miłośnikom regionalnych specjałów polecamy używać jej do sodziaków lub pampuchów. Przyda się do posmarowania biszkoptu na tort i wypełnienia kruchych lub francuskich rogalików.
Po przetwory najchętniej sięgamy zimą, kiedy świeże krajowe owoce są niemalże niedostępne. Są nie tylko smaczne, ale także dostarczają organizmowi wielu cennych substancji potrzebnych do jego prawidłowego funkcjonowania. Żeby zachować ich smak i właściwości na dłużej, wystarczy odpowiednio je zakonserwować. Najpopularniejsze są dżem z czerwonej porzeczki lub słodka konfitura, ale można także przyrządzić takie przetwory jak:
Komentarze