Galaretka z porzeczek

Przygotowanie: 35 minut Gotowanie: 20–25 minut Składniki na 5–6 słoików po 250 ml

Przetwory

Czas przygotowania:
35 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 156 głosów)

Składniki:

  • 1 kg czerwonych porzeczek
  • 1/2 kg cukru żelującego
  • torebka cukru waniliowego
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Porzeczki umyć, oderwać od szypułek. Wsypać do garnka, rozgnieść. Dolać 300 ml wody. Mieszając, doprowadzić do wrzenia.
  • Pulpę wyłożyć na napiętą gazę i pozwolić, aby sok spłynął do miski. Po ostygnięciu masę owocową przecisnąć przez gazę.
  • Odmierzyć 800–900 ml soku. Dodać cukier żelujący, wymieszać. Dodać cukier waniliowy i sok z cytryny, jeszcze raz wymieszać. Zagotować. Na dużym ogniu, cały czas mieszając, gotować 3 minuty.
  • Gorącą galaretką napełnić wyparzone słoiki (pod sam brzeg). Natychmiast dokładnie zamknąć. Odwrócić słoiki do góry dnem. Przykryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Porady

Zobacz też przepis na: mus z czarnych porzeczek

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy