Porzeczkowa konfitura do mięs

Przygotowanie: 30 minut

Przetworykonfitury

Czas przygotowania:
30 min.
Kalorie:
0.00 kcal
Ocena:

(średnia 4.29 z 170 głosów)

Składniki:

  • 1 kg czerwonych porzeczek
  • pomarańcza
  • skórka z 1 cytryny
  • ząbek czosnku
  • Żelfix 3:1 Dr. Oetkera
  • 350 g cukru
  • pieprz

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Porzeczki umyć, oczyścić, osączyć. Pomarańczę oraz cytrynę sparzyć, osuszyć i zetrzeć skórkę. Z pomarańczy wycisnąć sok.
  • Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
  • Porzeczki, skórkę z cytryny i pomarańczy, sok z pomarańczy i czosnek przełożyć do garnka, wsypać Żelfix 3:1 Dr. Oetkera, wymieszać i zagotować, cały czas mieszając.
  • Dodać cukier, mieszając doprowadzić ponownie do wrzenia i gotować jeszcze 2 minuty. Na koniec przyprawić do smaku pieprzem.
  • Garnek zdjąć z ognia, ew. usunąć pianę i napełnić słoiki po brzegi. Szczelnie zamknąć i postawić do góry dnem na ok. 5 min.

Kalorie: 0.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy