Porzeczkowa konfitura do mięs

Przygotowanie: 30 minut

Dodany przez:

Porzeczkowa konfitura do mięs

Owocowe

Czas przygotowania:
Ocena:

(średnia 2.82 z 17 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 1 kg czerwonych porzeczek
  • pomarańcza
  • skórka z 1 cytryny
  • ząbek czosnku
  • Żelfix 3:1 Dr. Oetkera
  • 350 g cukru
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Porzeczki umyć, oczyścić, osączyć. Pomarańczę oraz cytrynę sparzyć, osuszyć i zetrzeć skórkę. Z pomarańczy wycisnąć sok.
  2. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
  3. Porzeczki, skórkę z cytryny i pomarańczy, sok z pomarańczy i czosnek przełożyć do garnka, wsypać Żelfix 3:1 Dr. Oetkera, wymieszać i zagotować, cały czas mieszając.
  4. Dodać cukier, mieszając doprowadzić ponownie do wrzenia i gotować jeszcze 2 minuty. Na koniec przyprawić do smaku pieprzem.
  5. Garnek zdjąć z ognia, ew. usunąć pianę i napełnić słoiki po brzegi. Szczelnie zamknąć i postawić do góry dnem na ok. 5 min.
przetwory konfitura do mięsa czerwone porzeczki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze